Penggunaan nombor dalam tulisan arab rumi

Diya Hanun | 11:55 PM | Tuesday, December 8, 2015 | 23 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl



ARABIZI adalah penggunaan arab rumi untuk online chatting,
tak semua ada keyboard arabic disebabkan itu ramai orang menggunakan bahasa 
arab dalam tulisan rumi 
‎sebagai contoh  3aleek, wa7ashtny, el2amar dll..
kebanyakannya selalu digunakan oleh remaja..tetapi kini penggunaan arab 
dalam tulisan rumi dah digunakan semua peringkat umur.
tapi ayat tersebut masih membawa makna tulisan arab yang betul. 
setiap nombor tu ada makna

2 (ءhamza (a'a) 
contoh : ma2lab atau ma'alab bermaksud trouble/trick/fix 


3 (عain (a)
Contoh : wal3a


 3' (غgheen (gh) 
Contoh : 3'aly atau ghaly bermaksud mahal 


5 / 7' (خkha (kh)
Contoh : 5aly atau khaly bermaksud pak cik saya 


6 (طta'a (t)
Contoh : 6arab atau tarab bermaksud muzik


6' ( ظzah
 Contoh : 6'areef atau zareef bermaksud cute and funny 


7 (حha'a (h)
Contoh : 7omar atau homar  bermaksud donkey 


8 (ق ) kaf (k)
Contoh : 8amar atau qamar bermaksud bulan

9 (صsaad (s)
Contoh : 9arem atau sarem bermaksud tegas


9' (ضdaad (d) 
9'ameer or dameer bermaksud innermost

ok dah faham kan..agak-agak boleh baca tak ayat bawah ni:
ana raye7 el gam3a el sa3a 3 el 3asr.

23 comments:

  1. wahhhh, tengs for the share. belajar arab jugak ehhhh? :D *teruja

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh2 tak..hehehe..ni kawan arab ajarkan.. XD

      Delete
  2. Seronoknya belajar bahasa arabnkan diya

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..yeahhh btullll..lg best kalau dpt jd pro..sob3

      Delete
  3. thanks sharing :D saya baru lagi nak berjinak-jinak dgn bahasa arab ni hihi

    ReplyDelete
  4. wahh.. baru tau pasal ni.. hee nice share :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..baguslah..lepasni kalau ada orang guna nombor boleh la baca

      Delete
  5. Bahasa Arab ni mmg best kalau belajar betul2 <3

    ReplyDelete
  6. Owh... Ilmu baru nih... Nice sharing..

    ReplyDelete
  7. Tua2 baru nak belajar, kerasnya lidah nak sebut, hu3

    ReplyDelete
  8. Terima kasih fardiyah kerana berkongsi info yg menarik ini.

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum fardiyah..

    Masa belajar dulu terasa susah sgt nak kuasai bahasa Arab.. Menyesal tak belajar BA dgn mendalam..

    By the way, nice sharing.. ;-)

    ReplyDelete
  10. Thanks for sharing this. Selama ni memang tertanya,tanya bila tengok my Arab friends update status dekat facebook pakai nombor macam ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahah..mesti dulu terasa macam alien kan, tak paham langsung apa diorg tulis

      Delete
  11. Replies
    1. Hehe, bila lama dah tinggal mesti dah lupa kan?

      Delete

Assalamualaikum, terima kasih kerana sudi memberikan komen.