Chibi Doodle pengantin baju merah

Diya Hanun | 3:55 PM | Sunday, December 21, 2014 | 1 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Hai lama diya tak hupdate..Dikesempatan ini diya nak share doodle diya First time lukis untuk orang kahwin..keh3..

amacam, omey tak?
Ni chibi kakak sedara kawan diya, Tema baju dia kaler merah.
Diya lukis sebagai balasan sebab kawan dia ni lukis potret diya dulu..hehe :)
Diya ingat nak letak yang tak ada nama punya tapi..tak boleh la,. 
Maaf ye :)

Chibi Doodle style model lelaki

Diya Hanun | 8:51 PM | Sunday, November 30, 2014 | 1 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Hari tu ade ternampak model fashion lelaki, so diya try la buat jadi  chibi. 
Agak-agak antara 4 chibi ni mana korang suka? Diya prefer yang mata biru punya fashion style.

Ni chibi yang diya separate kan jadi satu-satu, yang atas tu diya combine sekaligus.


Komitmen itu penting

Diya Hanun | 1:12 AM | | Leave a Comment Here (^_^)/
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Selamat malam, sekarang diya dah start kerja sampai lah bulan February. Kerja sebagai Admin cum HR clerk di sebuah syarikat ni. Nak diikutkan, ini lah pengalaman pertama bekerja di ofis. Seminggu berlalu, agak sukar juga lah untuk orang yang pertama kali macam diya ni. Fresh grad katakan, orang nak cari semua yang ada pengalaman satu tahun macam tu. Diya? adeh pengalaman pun tak ada. Jadi kira bersyukur lah dapat kerja ni. Walaupun background architecture tapi sekurang-kurangnya boleh ambil pengalaman sementara tunggu sambung degree bulan mac ni. 2 minggu lepas Diya balik kampung dekat Sulawesi.
Bercuti sekejap. Tapi tak terusik pun blog ni. Selalu je terindu-rindukan blog ni.
Tapi hanya boleh rindu je. Aik diya rindu je? Tak nak buka ke? Ahaha
Nak buka pun tak banyak masa. Buka sekejap tapi tak update. Last-last buka-buka je entry minggu lepas..Haha..Pemalas nak update betul diya ni.

Diya tak tahu macam mana blogger-blogger dekat luar bahagikan masa antara blog dan kehidupan harian, blogging. Rajin. Hormat dan tabik diya rasa dekat korang. Diya pula?
Susah nak bahagikan komitmen antara blog dengan kehidupan harian. Sebab tu jarang update.
Perhatikan betul-betul maksud komitmen dekat bawah ni?


Sumber rujukan Kamus Dewan, Komitmen bermaksud:
  1. sikap (pendirian atau perbuatan) memberikan sepenuh tenaga dan perhatian dsb atau menunjukkan sokongan dan azam yg sepenuhnya kpd sesuatu, iltizam:
  2. perjanjian (persetujuan, kata putus, dsb) utk melakukan sesuatu yg menjadikan sesuatu pihak itu terikat utk melaksanakannya: 

Ha paham tak, jadi diya boleh dikatakan tak ada komitmen lah terhadap blog ni. Haha. Sabar jelah.
Jadi Diya akan cuba rajin-rajinkan buat entry dan blogwalking. Mungkin sekali seminggu. Inshallah. 
Komitmen tu kan penting, jadi kenalah komited kalau nak berjaya.

Tips untuk menangani hater

Diya Hanun | 11:47 AM | Friday, November 21, 2014 | 1 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎
Dalam hidup ni, macam-macam orang yang kita temui. Sepanjang perjalanan hidup ni tak semua orang yang kita temui itu akan menyukai kita. Juga harus diingat, bukan semua orang boleh masuk dengan kita. Hater dalam bahasa melayu nya Pembenci yakni orang yang membenci atau tidak menyukai kita.
Mungkin kita pernah merasai, kita tak boleh ngam dengan seseorang ini. Mungkin baik dari segi
pemakaian, percakapan, perbuatan atau tingkah laku. Pelbagai perkara boleh menimbulkan kebencian. Hati manusia memang kita tak boleh nak duga. Namun sudah lumrah manusia setiap perkara yang kita lakukan pasti sahaja ada yang dibenci sesetengah orang. Sedangkan orang baik pun ada yang membenci ini kan pula orang yang jahat. Kita memang tak boleh halang manusia untuk membenci sebab itu diri mereka. Namun mungkin beberapa cara boleh dilakukan untuk menangani Hater.

1. Pertama sekali, cuba beristighfar.
Sebelum kita naik marah tak tentu pasal, cubalah tenangkan diri dengan istighfar. Ingatlah Allah sentiasa.

2. Amalkan sikap memaafkan.
Maafkan sahaja mereka jangan lah simpan dendam walaupun kita dihina atau dicemuh.

3. Bersabar sentiasa.
Ingatlah, Allah sedang menguji tahap kesabaran kita. Kalaupun  dihina atau dikutuk, bersabarlah,mereka sedang cuba sedekahkan kita pahala.

4. Elakkan dari pergaduhan.
Jika terserempak atau berhadapan, senyum sahaja atau jangan menaikkan lagi kebencian mereka. Kalau boleh elak dari terserempak atau bertemu. Atau buat-buat tak tahu sajalah. Jangan cuba menambah api atau melawan.

5. Biarkan sahaja mereka dengan dunia kebencian mereka.
Mereka ini kadang-kadang perlukan perhatian lebih, sengaja mengajak kita menimbulkan kemarahan dan kebencian mereka. Jadi apa yang perlu buat. Jangan layan sangat karenah mereka. Biarkan sahaja mereka tenggelam dalam dunia mereka.

6. Fokus pada orang yang menghargai kita
Tak perlu fikirkan tentang mereka, ramai lagi orang disekeliling kita yang ambil berat dan sayangkan kita.
Tak perlu membuang masa kita untuk memikirkan tentang kenapa mereka membenci kita.

7. Tak perlu pening-pening kepala mengenangkan kenapa mereka tak sukakan kita.
Sesetengah orang suka terlebih fikir. Kena ingat, kita hidup bukan untuk mengembirakan hati semua orang.

8. Muhasabah diri sentiasa.
Mungkin ada betul mengapa mereka membenci, mungkin kerana sikap kita, pemakaian kita, pertuturan, cara pergaulan. Berfikirlah sejenak mengapa. Tapi tak perlu lama-lama nanti kita pula yang timbul kebencian terhadap mereka.

9. Berubahlah.
Fikirlah sekadar memberikan pengajaran untuk kita mengubah diri menjadi lebih baik. Kalau boleh ubahlah diri menjadi lebih baik.

10. Berdoalah
Minta lah semoga Allah memaafkan mereka dan memberikan mereka kebaikan. Jangan sumpah seranah mereka perkara yang buruk-buruk. Doa semoga mereka menjadi orang yang lebih baik.

11. Positifkan diri.
Cuba fikir, mungkin ada sesuatu dalam diri kita yang mereka cemburui kerana itu mereka membenci. Bersyukur seadanya dengan diri kita.

12. Jangan ambil hati terhadap mereka
Tak payah nak ambil hati apa yang mereka katakan. Jangan telan semua kata-kata mereka. Anggap lah mereka umpama angin, sekadar lalu menyapa kita. Tak penting pun mereka tu,tak payah nak diingat pun.

13.  Jadilah diri kita sendiri. Be yourself.
Kita memang tak boleh nak halang orang mengkritik kita. Mulut orang memang kita tak boleh jaga. Yang pasti peliharalah diri kita sendiri. Jadi lah diri kita sendiri.

14. Jangan kita pula yang menjadi hater
Jangan mengajar diri kita menjadi hater kalau kita benci orang buat kita sebegitu.

15. Belajar melupakan.
Sentiasa belajar untuk melupakan dan pandanglah sentiasa kehadapan. Kerana setiap perkara yang berlaku mengajar kita untuk menjadi lebih kuat dalam menghadapi cabaran masa akan datang.

16. Ingatlah untuk sentiasa senyum.
Belajar senyum dalam situasi sebegini, senyum juga baik untuk muka kita dan minda dan membuat diri kita merasa lebih tenang.

Kod Url internet bagi setiap negara.

Diya Hanun | 7:24 PM | Tuesday, November 4, 2014 | 1 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Setiap negara mempunyai kod internet mereka sendiri sebagai contoh Malaysia adalah .my

                 A       ac = Educational
                         ad = Andorra
                         ae = United Arab Emirates
                         aero = Aeronautics
                         af = Afghanistan
                         ag = Antigua and Barbuda
                         ai = Anguilla
                         al = Albania
                         am = Armenia
                         an = Netherlands Antilles
                         ao = Angola
                         aq = Antarctica
                         ar = Argentina
                         as = American Samoa
                         at = Austria
                         au = Australia
                         aw = Aruba
                         az = Azerbaijan
                         
                 B       ba = Bosnia Hercegovina
                         bb = Barbados
                         bd = Bangladesh
                         be = Belgium
                         bf = Burkina Faso
                         bg = Bulgaria
                         bh = Bahrain
                         bi = Burundi
                         biz = Business
                         bj = Benin
                         bm = Bermuda
                         bn = Brunei Darussalam
                         bo = Bolivia
                         br = Brazil
                         bs = Bahamas
                         bt = Bhutan
                         bv = Bouvet Island
                         bw = Botswana
                         by = Belarus
                         by = Byelorussia
                         bz = Belize
                         
                 C       ca = Canada
                         cc = Cocos Islands
                         cd = Democratic Republic of the Congo
                         cf = Central African Republic
                         cg = Congo
                         ch = Switzerland
                         ci = Ivory Coast
                         ck = Cook Islands                           
                         cl = Chile
                         cm = Cameroon
                         cn = China
                         co = Colombia
                         com = Commercial
                         coop = Cooperation
                         cr = Costa Rica
                         cs = Czechoslovakia
                         cu = Cuba
                         cv = Cape Verde
                         cx = Christmas Island
                         cy = Cyprus
                         cz = Czech Republic

                 D       de = Germany
                         dj = Djibouti
                         dk = Denmark
                         dm = Dominica
                         do = Dominican Republic
                         dz = Algeria

                 E       ec = Ecuador
                         edu = Educational Institution
                         ee = Estonia
                         eg = Egypt
                         eh = Western Sahara
                         er = Eritrea
                         es = Spain
                         et = Ethiopia
                         eu = European Union
                         
                 F       fi = Finland
                         firm = Business site
                         fj = Fiji
                         fk = Falkland Islands
                         fm = Micronesia
                         fo = Faroe Islands
                         fr = France

                 G       ga = Gabon
                         gd = Grenada
                         ge = Georgia
                         gf = French Guiana
                         gh = Ghana
                         gi = Gibraltar
                         gl = Greenland
                         gm = Gambia
                         gn = Guinea
                         gov = Government
                         gp = Guadeloupe
                         gq = Equatorial Guinea
                         gr = Greece
                         gu = Guam
                         gt = Guatemala
                         gw = Guinea-Bissau
                         gy = Guyana

                 H       hk = Hong Kong
                         hm = Heard and Mc Donald Islands
                         hn = Honduras
                         hr = Croatia
                         ht = Haiti
                         hu = Hungary
                         
                 I       id = Indonesia
                         ie = Ireland
                         il = Israel
                         in = India
                         info = Information
                         io = British Indian Ocean Territory
                         iq = Iraq
                         ir = Iran
                         is = Iceland
                         it = Italy

                 J       jm = Jamaica
                         jo = Jordan
                         jp = Japan
                         
                 K       ke = Kenya
                         kg = Kyrgyzstan
                         kh = Cambodia
                         ki = Kiribati
                         km = Comoros
                         kn = Saint Kitts and Nevis
                         kp = North Korea
                         kr = South Korea
                         kw = Kuwait
                         ky = Cayman Islands
                         kz = Kazakhstan
                         
                 L       la = Laos
                         lb = Lebanon
                         lc = Saint Lucia
                         li = Lichtenstein
                         lk = Sri Lanka
                         lr = Liberia
                         ls = Lesotho
                         lt = Lithuania
                         lu = Luxembourg
                         lv = Latvia
                         ly = Libya
                         
                 M       ma = Morocco
                         mc = Monaco
                         md = Moldova Republic
                         mg = Madagascar
                         mh = Marshall Islands
                         mil = Military
                         mk = Macedonia
                         ml = Mali
                         mm = Myanmar
                         mn = Mongolia
                         mo = Macau
                         mp = Northern Mariana Islands
                         mq = Martinique
                         mr = Mauritania
                         ms = Montserrat
                         mt = Malta
                         mu = Mauritius
                         museum = Museum
                         mv = Maldives
                         mw = Malawi
                         mx = Mexico
                         my = Malaysia
                         mz = Mozambique
                         
                 N       na = Namibia
                         name = Name
                         nc = New Caledonia
                         ne = Niger
                         net = Network
                         nf = Norfolk Island
                         ng = Nigeria
                         ni = Nicaragua
                         nl = Netherlands
                         no = Norway
                         np = Nepal
                         nr = Nauru
                         nt = Neutral zone
                         nu = Niue
                         nz = New Zealand
                         
                 O       om = Oman
                         org = Organization
                         
                 P       pa = Panama
                         pe = Peru
                         pf = French Polynesia
                         pg = Papua New Guinea
                         ph = Philippines
                         pk = Pakistan
                         pl = Poland
                         pm = St. Pierre and Miquelon
                         pn = Pitcairn
                         pr = Puerto Rico
                         ps = Palestinian territories
                         pt = Portugal
                         pw = Palau
                         py = Paraguay
 
                 R       re = Reunion
                         ro = Romania
                         ru = Russia
                         rw = Rwanda

                 S       sa = Saudi Arabia
                         sb = Solomon Islands
                         sc = Seychelles
                         sd = Sudan
                         se = Sweden
                         sg = Singapore
                         sh = St. Helena
                         si = Slovenia
                         sj = Svalbard and Jan Mayen Islands
                         sl = Sierra Leone
                         sm = San Marino
                         sn = Senegal
                         so = Somalia
                         sr = Suriname
                         st = Sao Tome and Principe
                         su = Soviet Union
                         sv = El Salvador
                         sy = Syria
                         sz = Swaziland
                         
                 T       tc = Turks and Caicos Islands
                         td = Chad
                         tf = French Southern Territories
                         tg = Togo
                         th = Thailand
                         tj = Tajikistan
                         tk = Tokelau
                         tm = Turkmenistan
                         tn = Tunisia
                         to = Tonga
                         tp = East Timor
                         tr = Turkey
                         tt = Trinidad, Tobago
                         tv = Tuvalu
                         tw = Taiwan
                         tz = Tanzania
                         
                 U       ua = Ukraine
                         ug = Uganda
                         uk = United Kingdom
                         um = United States Minor Islands
                         us = United States of America
                         uy = Uruguay
                         uz = Uzbekistan
                         
                 V       va = Vatican City
                         vc = Saint Vincent, Grenadines
                         ve = Venezuela
                         vg = Virgin Islands (British)
                         vi = Virgin Islands (USA)
                         vn = Viet Nam
                         vu = Vanuatu
                         
                 W       ws = Samoa
                         
                 Y       yu = Yugoslavia (Serbia and Montenegro)

                 Z       za = South Africa
                         zm = Zambia
                         zr = Zaire
                         zw = Zimbabwe

Chibi doodle couple muslimah with sweater

Diya Hanun | 12:32 AM | Thursday, October 23, 2014 | 4 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

We just need someone who can accept us the way we are

 
 

Dapat friendship bracelet dari kawan.

Diya Hanun | 8:36 PM | Saturday, October 11, 2014 | 1 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl

Kalau dulu diya selalu bagi orang gelang dari benang yang diya buat sendiri, sekarang diya pula
terima gelang dari kawan diya. Gelang ni orang gelar friendship bracelet.
Perasaan tu macam excited sangat.Yelah selalu diya yang bagi orang,
sekarang orang pula hadiahkan kat diya.Ada perasaan terharu disitu. hehe.
Kawan rapat chinese yang bagi diya gelang ni,Alyssa dia buat sendiri.




aaaaa....diya sukaaa sangat..terima kasih..*TERHARU
Diya tak reti buat pattern yang kawan diya buat tu. Asalnya diya ingat gambar love.
Lepas tu kawan dia cakap tu penguin, diya tenung lama..ok nampak..hehe..
Comelnyee..

Berakhirnya Diploma in Architecture

Diya Hanun | 7:12 PM | Sunday, September 28, 2014 | 3 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Setelah 2 tahun 6 bulan berlalu, tamat lah study Diya dalam Diploma in Architecture.
Bila dikenang balik, banyak pengalaman yang diya dapat.  Kenal banyak jenis kawan.
Perhabis duit untuk siapkan model dan design. Print sana print sini. Bukan murah nak
print tu, saiz kertas A1 and A3 pula tu. Tak sedikit tapi dah beribu duit habis.
Bersengkang mata siapkan kerja, kadang tidur 2 ke 3 jam sehari juga tak tidur langsung. 
Nak dikatakan ambil bidang ni memang tak pernah cukup tidur.
Tapi pejam celik pejam celik, Alhamdulillah..tamat dah study Diya..syukur..
Tak sangka pula dah habis, dulu punyalah asyik merungut kenapa ambil kos ni..
Setiap kali stress je mesti rasa macam nak putus asa. Sangat-sangat tertekan.

So 22 september yang lepas Diya punya final presentation untuk final project.
Project Diya yang last ni adalah tentang Guest House by the Lake in Precint 8 Putrajaya.
Beberapa hari sebelum tu ade Pre-presentation. Untuk lecturer komen presentation board kita

so ini lah Diya untuk pre-presentation hari tu

dan yang ini masa final presentation.keh3..

dan di bawah ni adalah presentation board diya..hehe..tak ramai yang faham.. 
Tapi nilah design diya..huhu...

Sebab lecturer diya nak tengok line dia so dia kata jangan kaler untuk elevation. Jadi diya bia lah board diya black and white kcuali untuk perspective.huhu..so exam diya 11 and 15 untuk subjek history dan building construction. Lepas tu diya habis! Tunggu sambung degree je bulan Mac tahun depan..lambat lagi..
Inshallah, hehe..good luck for me and for all my classmates!

Doodling untuk kawan

Diya Hanun | 3:38 AM | Wednesday, September 10, 2014 | 7 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Kepagian semua.. Diya belum tido lagi..sob3..buat assignment esok ada presentation.
sob3..lepas satu assignment pergi satu lagi datang..jadi burung hantu jelah selalu.
Sementara ada masa ni Diya nak share chibi yang diya buat untuk kawan baik diya dekat uni ni.
hehe 3 orang ni, ingat nak buat kawan yang lain tapi belum berkesempatan lah.
Agak-agak ada rupa tak antara orang betul dan chibi ni..






Pemeriksaan gigi di Klinik kerajaan

Diya Hanun | 2:03 AM | Wednesday, September 3, 2014 | 14 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Konnichiwa minna san. Agak lama juga diya tak tulis entry baru. 
Hari ni buat pertama kali selepas menjejak ke alam universiti diya jumpa doktor gigi.
Tapi dekat klinik kerajaan. Alang-alang teman kakak Diya tampal gigi jadi niatnya nak check gigi sihat atau tidak dengan harapan kononya ingat sihat lah kan tanpa doktor tu perlu buat experiment dekat gigi ni. Sebab gigi tak ada lubang pun, Sekali Dentist cakap diya ada karang gigi. Lama juga lah nak discover apa benda karang gigi yelah agak lost sebab terkejut kena buat scaling dan tak pernah dengar perkataan bahasa melayu tu..Jadi,dengan bantuan google, akhirnya baru tau benda tu dalam English di panggil Plaque,.
ohh plak gigi rupanya. Macam dekat bawah ni.

Hasil ehsan dari google..keh3
Apa itu plak gigi
Plak gigi ialah lapisan bakteria yang melekit serta tidak berwarna, terbentuk dan melekap pada permukaan gigi, lidah, gigi palsu dan tempat-tempat strategic seperti pinggiran tampalan, korona dan celah-celah gigi. Plak sering disalah tafsirkan sebagai sisa makanan yang melekat pada gigi.
Apabila plak gigi bertukar menjadi kalkulus (tartar), penskaleran adalah perlu dan hanya boleh dilakukan di klinik gigi oleh doktor gigi. Oleh itu, lawatan ke doktor gigi secara berkala adalah cara paling baik untuk menghindar kerosakan yang boleh dilakukan oleh plak gigi dan kalkulus tersebut.
Kalkulus (tartar) adalah plak yang telah mengeras, jika ianya dibiarkan tanpa dibersihkan. Apabila kalkulus telah terbentuk, ianya menyukarkan pemberusan dan penggunaan flos yang berkesan. Permukaannya yang kasar menyebabkan lebih banyak plak akan terperangkap dan terkumpul di kawasan tersebut.
copy pasta dari : Sumber  (klik untuk bacaan lanjut mengenai plak gigi)

Hasilnya gigi Diya mengalami proses penskaleran or also we call as scaling. Pengalaman pertama kali scaling gigi ni memang sangat awkward. Agak terkejut jugak lah bila doktor terus buat experiment dekat gigi Diya. Rasa macam ish dah kenapa tiba2 gigi Diya ada mesin bagai. Wuuu..sangat ngilu masa doktor pergi korek-korek benda asing dekat gigi tu, Gusi-gusi diratah dengan rakus..kui3. Baru-baru ni adik dengan abang Diya ada ke klinik gigi untuk tampal gigi. Dengar diorang cerita doktor tu pergi gerudi lubang tu  sebelum letak kapur nak tutup lubang dekat gigi rosak tu pun dah buat diya seram. Bila rasai sendiri pengalaman diorang baru  Diya paham. Sangat ngilu. Lepas doktor selesai buang semua daki2 dekat celah gigi tu dia suruh kumur-kumur. Darah kau, kemain banyak lagi, terkejut.....kih3.....dah lama tak jumpa doktor gigi lah katakan..  Sebelum tu doktor ada korek gusi dekat  celah wisdom tooth atau orang panggil gigi bongsu. Gigi akhir tumbuh. Dan lagi sekali diya dikejutkan gigi bongsu Diya rupa dia cenggini di bahagian kiri bawah:

Elok je dia tidur macam tu, (ehsan dari google lagi)

dan belum lagi bahagian atas yang tak berada pada tempatnya. Rasa bersih je gigi Diya sekarang ni..hihi

Lepas tu doktor kata pastikan buat pemeriksaan gigi setahun sekali untuk kesihatan gigi dan mulut ye..
Jadi disyorkan lah untuk melakukan pemeriksaan gigi setahun sekali atau 2 kali setahun. Untuk bayaran, kalau diklinik kerajaan murah. Scaling diya kena bayar RM2 dan RM 1 untuk daftar.
Ini adalah kadar bayaran untuk klinik kerajaan:
Tapi Diya tak tahu tentang klinik swasta sebab Diya bukan buat whitening teeth or bleaching
dan bukan juga buat braces...

Penggunaan azan dalam Klip Video Clean Bandit Come Over menyentuh sensitiviti orang Islam

Diya Hanun | 11:42 AM | Friday, August 8, 2014 | 2 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Penggunaan ayat suci dalam sesebuah lagu yang berunsur hiburan sudah pasti
agak keterlaluan lagi-lagi jika lagu tersebut dinyanyikan oleh orang yang jahil
mengenai agama Islam dan tidak mengetahui tentang maksud ayat suci tersebut.
Selepas isu Katy Perry dengan penggunaan rantai Allah menimbulkan kemarahan. 
Baru-baru ni kumpulan Clean Bandit yang terkenal dengan lagu mereka iaitu Rather Be
ada mengeluarkan sebuah lagu yang bertajuk Come Over featuring 
Stylo G yang menggunakan azan  pada permulaan video klip mereka. 
Klip video yang di rakam di  Morocco itu sedikit sebanyak menimbulkan 
kemarahan pengomen Islam di youtube. Klip video ini dikeluarkan pada Julai lalu 
dalam bulan Ramadan dan berdurasi 4.05 minit ini mengalunkan azan dari permulaan
 Allahu Akhbar,Allahu Akhbar dan pada saat Allah disebut disaat berikutnya,
 azan terhenti dengan latar belakang seorang lelaki berpakaian biru ala-ala arab
 menunggang kuda dan kemudian lagu bermula dengan latar belakang diselingi 
anjing-anjing  yang sedang berlari. Jika diamati lirik lagu ini, tiada kaitan 
mengenai Islam atau mana-mana agama dan kumpulan ini juga bukan Islam. 
Apakah motif sebenar mereka masih lagi tidak diketahui. Mungkin bila mendapat petition 
dari orang ramai baru lagu itu akan dipotong pada klip azan tersebut. 
Di sini disertakan youtube video lagu tersebut



CLEAN BANDIT : COME OVER FT STYLO G

Never said any of this was gonna be simple
Sometimes all it takes is just a simple oh-oh-oh
Because the place you want to reach is right in front of you
You're getting stronger
So just keep on that bit longer
Rap-pa-pum

Girl come over
Me want you closer
I'm tired of the rainy days

You bring me
Sun, sun, sun, sun-shine
You bring me
Sun, sun, sun, sun-shine

So before the nights over
I want you to know that
I'm willing to change my ways

You bring me
Sun, sun, sun, sun-shine
You bring me
Sun, sun, sun, sun-shine

Come over, Come over
Come over, C-Come over
Come over, Come over
Come over, C-Come over

I guess you're gonna run out luck love, sooner or later
You better make time to sit down and put pen to paper oh-oh-oh
Because the things you want to do will slip away from you
It won't be long now
So just keep on being strong now
Rap-pa-pum

Girl come over
Me want you closer
I'm tired of the rainy days

You bring me
Sun, sun, sun, sun-shine
You bring me
Sun, sun, sun, sun-shine

So before the nights over
I want you to know that
I'm willing to change my ways

You bring me
Sun, sun, sun, sun-shine
You bring me
Sun, sun, sun, sun-shine

On regular she blow my mind
Your turn, my darling, I can't live without you
Without you (No, no, no)
Girl you got me weak at my knees
7 days of the week I can't stop think about you
about you

Come over, Come over
Come over, C-Come over
Sun, sun, sun, sun-shine
Sun, sun, sun, sun-shine

Come over, Come over
Come over, C-Come over
Sun, sun, sun, sun-shine
Sun, sun, sun, sun-shine

Look at my style
Me hear them saying 'l'm sorry girl'
And both times no one feels to stay the night over
Nineteen days pass since I last see the girl
Be at the bedroom over, got no fight over

Regular she cuss me
Tell her friends, then mos, how she no trusts me
Well if I saw you down from here, let me pay
Since the last three months, you know you want me

Me won't pick up me phone, no dial-dial-oo
Don't put pressure on me, I'll ask you
Here baby let me love you, you know I wan't some
No me wish you know about my, my manual

Won't pick up the phone, no dial-dial-oo
Don't put pressure on me, I'll ask you
Here baby let me love you, you know I wan't some
No me wish you know about my, my manual
Ra-pa-pum

Girl come over
Me want you closer
I'm tired of the rainy days

You bring me
Sun, sun, sun, sun-shine
You bring me
Sun, sun, sun, sun-shine

So before the nights over
I want you to know that
I'm willing to change my ways

You bring me
Sun, sun, sun, sun-shine
You bring me
Sun, sun, sun, sun-shine

Come over, Come over
Come over, C-Come over
Sun, sun, sun, sun-shine
You bring me
Sun, sun, sun, sun-shine

Come over, Come over
Come over, C-Come over
Sun, sun, sun, sun-shine
You bring me
Sun, sun, sun, sun-shine

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Diya Hanun | 12:09 AM | Friday, August 1, 2014 | Leave a Comment Here (^_^)/
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Harapnya masih tak terlambat lah untuk wish Selamat Hari Raya Aidilfitri.
Maaf zahir dan batin. Setelah sebulan lebih diya tak update blog ni, 
Diya mohon maaf jika sepanjang berblog ada menyakiti siapa2 atau
terkasar bahasa juga segala kesalahan dalam penulisan. Maaf lah ye, 
dan ampun dan maaf dipohon  juga kepada sesiapa yang mengenali diri ini
Harapnya raya korang tahun ni bestlah hendaknya, seronok dan bahagia..
sekali lagi diya nak ucapkan Selamat Hari Raya,

 

How To Train Your Dragon 2

Diya Hanun | 6:55 PM | Thursday, June 26, 2014 | 2 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Setelah sekian lama diya mencari waktu yang sesuai untuk tengok cite 
How To Train Your Dragon 2 kat cinema akhirnya dapat jugak..
Minggu lepas diya tengok How to train your dragon yang first punya..
kat laptop, sebab tak pernah tengok kan, cerita pasal
Pasal macam mana Hiccup dia menjumpai toothless, seekor naga night fury 
yang dikatakan spesis yang terakhir dari spesis naga tersebut, so Hiccup ni
dapat mengubah pendirian orang kampung Berk terhadap pemikiran mereka yang
menganggap naga adalah makhluk yang buas dan patut dibunuh,
Akhir sekali semua memiliki naga masing-masing dan pemikiran mereka berubah..

ni yang first, yang second bawah ni


Cerita mengenai Hiccup yang sudah umur 20 tahun dan ayahnya yang merupakan ketua puak 
ingin Hiccup menggantikan dia, namun hiccup menolak kerana belum bersedia.
Ketika mengembara meneroka pulau baru Hiccup menemui penjerat naga yang bekerja 
di bawah kuasa Drago, iaitu Eret son of Eret. Tapi berjaya melepaskan diri.
Dia pulang ke Berk dan memberitahu ayahnya mengenai Drago. Dia beranggapan 
Drago boleh diubah pemikirannya. Drago ingin menguasai dunia dengan menangkap dan
menguasai semua naga. Tapi Stoic ayah kepada Hiccup mengatakan Drago adalah orang yang
kejam, semasa pintu Berk ditutup atas arahan Stoic, Hiccup berjaya membawa toothless keluar.
Semasa sedang terbang di tengah laut, Hiccup ditangkap seseorang yang bertopeng dan Toothless
 yang tak pandai terbang dibawa ke tempat perlindungan naga. Disitulah Hiccup menemui ibunya yang disangka sudah mati 20 tahun lalu. Di situlah ibunya menunjukkan segala yang telah diketahui tentang naga.
Terdapat ketua naga yang mengawal segala naga di tempat tersebut. Ketika itu jugalah
Toothless mendapat ciri-ciri nya yang terbaru. Sementara itu, kawan-kawan Hiccup 
menculik Eret dalam usaha mencari Hiccup, meminta Eret membawa mereka
ke tempat persembunyian Drago. Ketika di kubu tersebut mereka ditangkap oleh Drago
dan naga-naga mereka ditangkap. Drago mengarahkan mereka menuju ke tempat persembunyian naga.
(Ye kot,part ni diya tak ingat sebab pergi toilet..kih3)
Sementara itu Stoic ayah Hiccup mencari Hiccup dengan Gobbler sahabat nya
bersama dengan naga masing-masing. Ketika itulah dia telah menemui 
Valka isterinya yang hilang, Saat-saat bahagia mereka hanya seketika.
Drago datang bersama bala tenteranya ingin menghancurkan tempat perlindungan
naga dan merampas semua naga yang telah diselamatkan oleh Valka,
Ketika pertarungan itu Drago telah membawa ketua naga yang jahat,
berlakulah pertarungan antara ketua naga yang jahat dengan ketua naga yang baik.
Ketua naga baik mati, dan yang jahat mengambil alih semua naga.
Dengan menggunakan kuasanya,Naga jahat telah menguasai minda semua naga kecil
dan membuatkan Toothless menjadi hilang keupayaan mengenali tuannya Hiccup.
Dan Toothless bertindak mengeluarkan api dari mulut untuk membunuh Hiccup,
Stoic berlari untuk menyelamatkan Hiccup anaknya satu-satunya.
Dan berakhir dengan kematian Stoic akibat terkena api Toothless.
(Babak ni sedih sebab baru jumpa isteri dia dan keluarga baru bersatu dah mati pulak..aih..)
Drago membawa semua naga termasuk Toothless serang Berk.
Stoic pula dikebumikan dengan cara viking. Setelah itu, satu-satunya cara untuk mereka
pulang ke Berk adalah dengan menunggang baby naga kerana mereka merupakan makhluk 
yang tak mendengar cakap, jadi tiada siapa dapat menawan mereka.
Sesampai di Berk, Ketua naga jahat sedang menyerang Berk, 
Hiccup berusaha membuat Toothless sedar, dengan caranya sendiri.
Akirnya Toothless sedar dan tidak lagi dikuasai oleh naga jahat,
Ketika ini Toothless bersama naga lain menyerang ketua naga secara bertalu-talu.
Toothless menembak dengan cahaya biru bersama dengan naga lain.
Akhirnya gading ketua naga jahat patah dan dia berundur ke laut.
Semua naga mendengar kata Toothless yang bertindak selaku pengganti ketua naga.
Dan Hiccup dilantik menjadi ketua puak menggantikan ayahnya.
Akhirnya kerja-kerja pemulihan Berk dilakukan oleh Hiccup 
manakal kawan-kawan nya bermain permainan menangkap kambing.

Ni keluarga Hiccup.

Begitulah ceritanya, walaupun tak complete diya cerita, tapi diya cerita yang diya ingat je,
 Diya rasa ceritanya ok lah, Toothless tu kiut gila, lagi2 masa moment dia sedar tu, mata comel.
Tapi sedih part ayah dia mati tu. (Sob3, lap hingus), Dikatakan mereka buat ayah dia mati sebab
dekat How to train your dragon 3 dia nak buat pasal Hiccup menjadi ketua puak dan macam mana dia
belajar menangani Berk.

Kelebihan Selawat keatas Baginda Rasulullah SAW

Diya Hanun | 2:08 PM | Friday, June 20, 2014 | 3 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ
                 Ya Allah! Berilah selawat kepada Muhammad dan keluarga Muhammad, 

Kelebihan atau keistimewaan selawat antara lain dijelaskan Allah menerusi firman-Nya yang bermaksud :
''Sesungguhnya Allah dan para malaikat-Nya selawat kepada Nabi. Hai orang-orang yang beriman berselawatlah kamu kepadanya dan ucaplah salam penghormatan kepadanya. ''Surah Al-Ahzab : 56).

Antara hadis-hadis yang menyatakan tentang kelebihan selawat keatas  Rasulullah SAW ialah:

1. ''Barang siapa yang berselawat kepadaku pada waktu pagi 10 kali dan pada waktu petang 10 kali,
ia akan memperolehi syafaatku pada hari kiamat. '' (Riwayat Tabrani)

2. ''Barang siapa berselawat kepadaku di sisi kuburku maka aku mendengarnya, barang siapa berselawat kepadaku  dari jauh maka, selawat itu diserahkan oleh seorang malaikat yang menyampaikan kepadaku 
dan ia dicukupi urusan keduniaan dan keakhiratan dan aku sebagai saksi dan pembela baginya.''
(Riwayat Al-Baihaqi dan Al-Khatib)

3.'' Barang siapa berselawat kepadaku 1 kali maka Allah berselawat kepadanya 10 kali selawat dan Allah menghapuskan sepuluh kesalahan (dosa) dan mengangkat 10 darjat kepadanya.'' (Riwayat Ahmad Nasai dan Al-Hakim).

4. '' Berselawatlah kamu kepadaku kerana selawat itu menjadi zakat (penghening jiwa pembersih dosa) bagimu .'' (Riwayat Ibnu Murdawih).

5. ''Barang siapa berselawat kepadaku dalam sehari 100 kali , maka Allah mendatangkan baginya 100 hajat , 70 puluh untuk akhirat dan 30 puluh untuk dunianya.'' (Riwayat Ibnu Majar dan Jabir)

6. '' Barang siapa berselawat kepadaku dalam sehari 1000 kali maka, maka ia tidak akan mati sehingga  ia digembirakan dengan syurga .'' (Riwayat Abus Syaikh dari Anas)

7. ''Orang yang bakhil ialah yang bila disebut namaku kepadanya , lalu ia tidak mahu berselawat kepadaku.''
(Riwayat Tirmizi)

Di dalam kitab Ibnu Farhun Al Qurthubi dinyatakan bahawa membaca selawat kepada Nabi mengandungi 10 faedah dan mendatangkan kemuliaan iaitu:
  1. Memperolehi selawat dari Allah
  2. Memperolehi syafaat dari Nabi Muhammad SAW
  3. Mendapat pimpinan dari malaikat yang baik.
  4. Menghapuskan dosa.
  5. Mendapat pertolongan.
  6. Tercapai keperluan hidup.
  7. Mempunyai pembeza dengan orang munafik dan kafir
  8. Memperolehi nur zahir dan batin.
  9. Mendapat keselamatan dari azab neraka,  membolehkan memasuki syurga.
  10. Memperolehi ucap selamat dari Allah.