Pemeriksaan gigi di Klinik kerajaan

Diya Hanun | 2:03 AM | Wednesday, September 3, 2014 | 16 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Konnichiwa minna san. Agak lama juga diya tak tulis entry baru. 
Hari ni buat pertama kali selepas menjejak ke alam universiti diya jumpa doktor gigi.
Tapi dekat klinik kerajaan. Alang-alang teman kakak Diya tampal gigi jadi niatnya nak check gigi sihat atau tidak dengan harapan kononya ingat sihat lah kan tanpa doktor tu perlu buat experiment dekat gigi ni. Sebab gigi tak ada lubang pun, Sekali Dentist cakap diya ada karang gigi. Lama juga lah nak discover apa benda karang gigi yelah agak lost sebab terkejut kena buat scaling dan tak pernah dengar perkataan bahasa melayu tu..Jadi,dengan bantuan google, akhirnya baru tau benda tu dalam English di panggil Plaque,.
ohh plak gigi rupanya. Macam dekat bawah ni.

Hasil ehsan dari google..keh3
Apa itu plak gigi
Plak gigi ialah lapisan bakteria yang melekit serta tidak berwarna, terbentuk dan melekap pada permukaan gigi, lidah, gigi palsu dan tempat-tempat strategic seperti pinggiran tampalan, korona dan celah-celah gigi. Plak sering disalah tafsirkan sebagai sisa makanan yang melekat pada gigi.
Apabila plak gigi bertukar menjadi kalkulus (tartar), penskaleran adalah perlu dan hanya boleh dilakukan di klinik gigi oleh doktor gigi. Oleh itu, lawatan ke doktor gigi secara berkala adalah cara paling baik untuk menghindar kerosakan yang boleh dilakukan oleh plak gigi dan kalkulus tersebut.
Kalkulus (tartar) adalah plak yang telah mengeras, jika ianya dibiarkan tanpa dibersihkan. Apabila kalkulus telah terbentuk, ianya menyukarkan pemberusan dan penggunaan flos yang berkesan. Permukaannya yang kasar menyebabkan lebih banyak plak akan terperangkap dan terkumpul di kawasan tersebut.
copy pasta dari : Sumber  (klik untuk bacaan lanjut mengenai plak gigi)

Hasilnya gigi Diya mengalami proses penskaleran or also we call as scaling. Pengalaman pertama kali scaling gigi ni memang sangat awkward. Agak terkejut jugak lah bila doktor terus buat experiment dekat gigi Diya. Rasa macam ish dah kenapa tiba2 gigi Diya ada mesin bagai. Wuuu..sangat ngilu masa doktor pergi korek-korek benda asing dekat gigi tu, Gusi-gusi diratah dengan rakus..kui3. Baru-baru ni adik dengan abang Diya ada ke klinik gigi untuk tampal gigi. Dengar diorang cerita doktor tu pergi gerudi lubang tu  sebelum letak kapur nak tutup lubang dekat gigi rosak tu pun dah buat diya seram. Bila rasai sendiri pengalaman diorang baru  Diya paham. Sangat ngilu. Lepas doktor selesai buang semua daki2 dekat celah gigi tu dia suruh kumur-kumur. Darah kau, kemain banyak lagi, terkejut.....kih3.....dah lama tak jumpa doktor gigi lah katakan..  Sebelum tu doktor ada korek gusi dekat  celah wisdom tooth atau orang panggil gigi bongsu. Gigi akhir tumbuh. Dan lagi sekali diya dikejutkan gigi bongsu Diya rupa dia cenggini di bahagian kiri bawah:

Elok je dia tidur macam tu, (ehsan dari google lagi)

dan belum lagi bahagian atas yang tak berada pada tempatnya. Rasa bersih je gigi Diya sekarang ni..hihi

Lepas tu doktor kata pastikan buat pemeriksaan gigi setahun sekali untuk kesihatan gigi dan mulut ye..
Jadi disyorkan lah untuk melakukan pemeriksaan gigi setahun sekali atau 2 kali setahun. Untuk bayaran, kalau diklinik kerajaan murah. Scaling diya kena bayar RM2 dan RM 1 untuk daftar.
Ini adalah kadar bayaran untuk klinik kerajaan:
Tapi Diya tak tahu tentang klinik swasta sebab Diya bukan buat whitening teeth or bleaching
dan bukan juga buat braces...

16 comments:

  1. boleh pulakkan gigi bongsu tu terbaring macam tu -_-

    ReplyDelete
  2. hahaha..tapi siyes memang mcm tu my wisdom tooth T_T sedih

    ReplyDelete
  3. klinik kerajaan kat mana ni

    ReplyDelete
  4. Akaq , dekat klinik kesihatan kerajaan ada perkhidmatan pasang braces tak kaq ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak tak pasti pulak, sebab yang akak pergi tu tak tulis pulak..huhu

      Delete
  5. Akaq dekat klinik kesihatan kerajaan ada perkhidmatan pasang braces tak ek?

    ReplyDelete
  6. salam kak, kos scaling tu kira ikut sebatang gigi ke rm2.00 tu? contoh kalau plak ada kt semua gigi so harga dia jadi mahal or mcm mana ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh x..hehe..awak mmg bayar rm 2 untuk scaling semua gigi yg ada taik gigi tu

      Delete
  7. Bayaran tampal gigi brape d klinik krajaan?

    ReplyDelete
  8. Kena buat appointment dulu ke buleh pergi buat pemeriksaan terus ?

    ReplyDelete
  9. akak. untuk buang plak gg tu, kalau ade gg yg kne tampal. okay ke kalau nak cuci? and lg 1 ngilu sgt tak akak mse dia cuci buang?

    ReplyDelete
  10. Betul ke rs ngilu & sakit mcm tu? Sbb saya ada baca artikel lain, ceritanya lain pulak. Dia mmg igt sakit & ngilu mcm buat ms zaman skolah dulu.. tp skrg walaupun kt klinik kerajaan, sakit & ngilu tu tk rasa pun.. Ermm anyway, saya akan alaminya sendiri nnt sbb ada gigi dh berlubang ni. Dah denyut2 dah rs. Tk sbr nk g cuci/tampal

    ReplyDelete

Assalamualaikum, terima kasih kerana sudi memberikan komen.