Chibi Doodle Berbaju Korea dan Jepun

Diya Hanun | 2:53 AM | Sunday, December 25, 2016 | 4 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Eh lamanya tak update pasal chibi ni..humm,,since Diya study ni..tak ada masa langsung nak buat chibi. Hari ni Diya ada masa share chibi latest Diya. Lama dah buat ni. Tak ada masa nak share. 
Kali ni Diya buat chibi yang pakai baju tradisional Korea dan Jepun. Kalau Korea, namanya Hanbok. Kalau Jepun Kimono. Tapi semestinya Diya akan buat yang berhijab.. Hehehe.. Dan Diya buat chibi ni sebagai suka-suka je.. Kalau chibi yang Diya post dekat blog selalunya chibi yang memang Diya bagi izin untuk sesiapa guna. Tapi kalau chibi yang orang order dekat Diya , Diya tak akan share. Heheh.

Jepun







Korea





Nasi Tumpang Kelantan.

Diya Hanun | 2:30 AM | Saturday, November 26, 2016 | 10 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Lama sudah Diya tinggalkan blog ni. Sekarang ni Diya dah masuk Studio Design 2b untuk semester keempat. So Kira ni Fasa kedua untuk second year in my degree.  Next year baru 3rd year.
Okay untuk Assignment pertama studio 2b, Task Diya is to study about Kiosk, sebab kitorang kena buat Food court. Jadi kami dalam 10 orang dalam 1 group diperlukan untuk  buat a study regarding street food in Malaysia. Jadi, Group kami pilih Nasi Tumpang untuk dipelajari.

Pada awalnya tak pernah dengar pun pasal Nasi Tumpang Kelantan ni.
Sumber dari The Nasi Tumpang.

Keliru sekejap dengan Nasi Tumpeng Indonesia.

Then lepas buat google search, Nasi Tumpang tu rupanya berasal dari Kelantan. Dibawa oleh petani atau nelayan sebagai bekal bekerja.

So kami start cari orang yang buat Nasi Tumpang ni berdekatan area KL, Ada dekat Midvalley.
Tapi kami perlu cari orang yang boleh kami interview untuk cara buat Nasi Tumpang. Alhamdulillah
kami dipertemukan dengan The Nasi Tumpang dekat Facebook. Pemilik kedai makan Nasi Kukus Sentral di Plaza Sentral  juga menjual The Nasi Tumpang iaitu Pak Cik Nahik dan Mak Cik Zue yang sangat pemurah telah memberi kami peluang untuk mempelajari cara membuat Nasi Tumpang di rumah mereka.  Jadi kami menghantar wakil seramai 5 orang untuk mempelajari pembuatan Nasi Tumpang ni. 

Kami bergambar sebagai kenangan Dari kiri, Asyraf, Pak Cik Nahik dan cucu, Cik Zue, Diya di hadapan, belakang Diya adalah Mastura, sebelah Wana dan paling kanan Meera.

Okay, mula nya kami berhubung dengan Pak Cik Nahik dan Cik Zue melalui telefon yang ada dekat facebook tu. Then appointment dibuat. Hari Jumaat petang dalam pukul 5 kami datang rumah mereka di Bandar Kinrara untuk mempelajari pembuatan Nasi Tumpang. Pada sebelah petang kami mempelajari cara menggulung daun menjadi kon dan cara masak lauk untuk isi dalam Nasi Tumpang.
 Proses Buat Daun oleh  Pak cik Nahik.

Seterusnya kitorang belajar masak Udang Gulai Lengkuas dan Kerutuk Ayam. Lauk dimasak awal untuk penyediaan Nasi Tumpang di sebelah pagi.

Pada pukul 4 pagi, Cik Zue akan menyediakan Nasi yang dimasak lembut seakan nasi impit.

Nasi dimasak lembut

Lauk disusun untuk memudahkan pengisian kandungan nasi tumpang ke dalam daun pisang.

Cik Zue menunjukkan cara-cara mengisi Isi nasi tumpang ke dalam daun pisang.

Cara-cara mengisi  isi nasi tumpang style Makcik Zue.

1. Nasi
2. Serunding ikan
3. Nasi
4. Ayam 
5. Kuah ayam
6. Nasi
7. Udang
8. Kuah Udang
9. Nasi
10. Lipat daun
11. Tutup dengan ldid
12. Done

Sedia untuk dijual.

Menurut Pak cik Nahik dan Cik Zue, mereke menerima tempahan online dan melalui panggilan telefon. Selalunya mereka akan menghasilkan sebanyak 50 Nasi tumpang sehari, paling kurang dan Nasi tumpang akan cepat habis terjual. Harga Nasi tumpang ini dianggarkan RM7 satu kon,

Kami dikehendaki menyediakan video dokumentari yang menunjukkan kami melakukan penyelidikan ini. Bawah adalah segala penyelidikan kami.


Untuk tempahan boleh hubungi nombor 012-2938435 atau 018-3782837

atau pergi ke facebook The Nasi Tumpang.

Kami sangat berterima kasih atas kerjasama Pak Cik Nahik dan Mak Cik Zue sepanjang pembikinan video pembelajaran kami pelajar architecture IUKL.

Lukisan Abstract Sebuah Bangunan.

Diya Hanun | 10:22 PM | Wednesday, October 5, 2016 | 8 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Dah lama dah nak post entri ni, tapi tak berkesempatan. Dua semester lalu, untuk subject Theory in Architecture Diya diberi tugasan untuk menukar sebuah bangunan pilihan menjadi lukisan abstrak. 

Sebelum tu, Seni Abstrak adalah seni yang tidak mempunyai rupa bentuk tetap selalunya random idea yang kadang susah untuk difahami oleh orang biasa.

Tugasan ni adalah tugasan untuk dua orang. Jadi dipendekkan cerita, kami (Diya and groupmate dari Brunei yang namanya dirahsiakan) mengerahkan seluruh idea untuk menghasilkan lukisan abstrak yang tak pernah kami buat. Last-last groupmate Diya ni dapat idea dari lukisan Piet Mondrian yang dia minat dan diubah suai mengikut bangunan pilihan kami tu.

 Piet Mondrian 'Composition with Yellow, Blue and Red', 1937–42. 

 Bangunan yang dipilih adalah Rietveld Schroder House yang dibina oleh arkitek  Gerrit Rietveld. Gambar bawah, Rumah ni unik sikit dan berada bawah jagaan UNESCO.

Schroder House.

Dengan menggunakan acrylic dan canvas. Ini lah hasilnya. Mengarut gila kan lukisan ni, Tak tahulah apa deep meaning of this painting. Sebab idea ni sangat random. Tapi lepas hari presentation tu, lukisan ni dipamerkan sekejap dekat atrium. Tapi belum sempat nak simpan lukisan ni, lukisan ni dah pun dicuri. Lecturer pun tak jumpa lukisan kami ni. Tak tahu lah siapa yang berminat sangat dengan seni kitorang ni. Hahaha. Sigh...

Yuka Kinoshita, Wanita Kurus dengan nafsu makan yang besar.

Diya Hanun | 10:20 PM | Monday, October 3, 2016 | 10 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Bagi orang yang tak mampu nak makan banyak macam Diya ni tapi berat tak naik-naik, atau orang yang jenis makan sikit tapi berat naik berterusan, pasti jealous dengan wanita Jepun bernama Yuka Kinoshita yang lahir pada 4 February 1985 (31 tahun). Tak tahu lah saka apa yang dia bela, sampai boleh makan melampau banyaknya tapi tetap kurus dan berat tak naik-naik.


ini Youtube channel dia. Video terbaru dia berkenaan dengan oreo cereal yang diberi oleh penonton korea dia. Nampak sedap jugak bijirin Oreo O's tu, Malaysia tak ada ke eh? Haha.

Studio 2a : Project 2 (Tadom Hill Club House for Tadom Hill Resort)

Diya Hanun | 11:43 PM | Saturday, September 24, 2016 | 9 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎


Alhamdulillah, syukur dah selesai final presentation for project 2 untuk Studio 2a Bachelor of Science Architectural Study.  22 September lalu, Diya present design Diya. So lepas ni Diya tinggal exam je

 30/9 - Environmental Science 2, 1/10 Structure 2 dan 10/10 - History of Archi 2 dan 12/10 is the architectural portfolio day.  

Image dari group whatsapp studio

Sebelum tu mari Diya explain serba sedikit tentang project ini.
Kami diberi tugas untuk mereka sebuah Club House yang bertempat di Tadom Hill Resort. 
Tapi sebelum mereka sesuatu bangunan, kita harus turun ke site (kita panggil site visit) untuk study about the place. Serba sedikit about the place. Mesti ramai dah tahu tentang Tadom Hill ni kan. Dia terletak di Kampung Labohan Dagang, Banting, Selangor, Malaysia,
Masa mula-mula nak masuk dalam tempat ni dia banyak kelapa sawit so rasa macam, eh mana tasik ni.. Lepas bas masuk kawasan tanah yang tidak bertar tu baru nampak air dekat situ. Lepas tu kami kena dengar ceramah dari Mr Lucas, director tempat tu.


Tempat ni staff dia kebanyakannya orang asli kawasan tu sebab diorang tau pasal selok belok tempat tu. Dan kalau korang baca dekat blog mana-mana, tempat ni menyediakan aktiviti air. Tadom dikatakan satu-satunya tempat yang ada tasik air berwarna biru di Malaysia menurut Mr Lucas. Tadom ni dikatakan dalam proses untuk dijadikan ala-ala pantai buatan disebabkan air biru tu. Jadi diorang ambil pasir dari laut dan ratakan di sekitar tempat tu. Jadi memang tempat tu banyak pasir lah dan korang rasa maca jalan atas pantai. Dan dia berkonsepkan sustainable sebab bangunan sekeliling menggunakan buluh. 

Panorama view of Tadom Hill.

Panorama view of our site

ini sketch of the site from our lecturer, sir Rizal. Kitorg buat Tadom Cub house ni dekat kawasan yang kosong. Tapi project ni tidak akan dibina lah. Just setiap sem kami diberi project untuk kami study dan reka bangunan berdasarkan tempat yang dipilih tu. Macam Tadom ni lah. Hanya untuk pembelajaran.

Ni studiomates 2a Diya. Cuba cari Diya.

Okay sekarang Diya tunjuk presentation board yang Diya buat manually 100% pakai tangan. Dan rendering menggunakan marker. First time belajar pakai marker.

Architectural presentation board 1

Architectural presentation board 2

Architectural presentation board 3

Architectural presentation board 4

ini model club house Diya.

Design Diya simple je. Material untuk club house Diya ni pakai buluh sepenuhnya. Tapi untuk model, Diya pakai batang ice cream dan lidi satay. Lol. Maaflah, model Diya tak ada tingkap and pintu. Concept club house diya ni More to nature and it is disable people friendly. 

 So ini Diya masa presentation hari tu.

Sekarang focus exam. Semoga berjaya Diya..Chaiyok!

Kenapa menjerit ketika marah.

Diya Hanun | 9:56 PM | Tuesday, August 30, 2016 | 9 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Studio 2A : Project 1 (Dream House)

Diya Hanun | 12:42 AM | Tuesday, August 2, 2016 | 9 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

AMARAN SEBELUM MEMBACA 
(MAAFLAH DESIGN DIYA AGAK SELEKEH SIKIT)

Untuk yang belum tahu, Diya ni budak degree archi student currently in year 2 now. 
 Start sem ni Diya dah ambil subject yang agak heavy bagi semua student archie, iaitu studio design. 6 credit hour. Subject yang buat korang tak tido sampai berhari-hari sebab nak meet the deadline. Memang busy gila sem ni, so untuk design year 2A, Project 1, Diya kena design dream house. Site untuk project ini terletak di Precint 5 Putrajaya. (Kotak merah gambar bawah)


Tapi apa yang mencabarnya, rumah yang akan di reka tu berada atas slope(curam)

yang proposed site tu la kitorang kena design rumah kitorang. 
Markah project 1 ni 40%. Dan project start lepas raya hari tu. Dipendekkan cerita.
Diya buat 3 design. Setiap kali sesi komentar oleh lecturer, design tu akan diubah sehingga lah Diya dah tak ada masa nak buat design yang baru sebab dah tinggal 3 hari je untuk presentation final iaitu pada 25 Jun haritu..

Ini design pertama..sketching, konon-konon nak buat atas ada pokok dengan concept sustainable. 
Last-last, kena reject.


Okay ni second design, sebab tak cukup masa so sketch jela,, lol still maintain sustainable tu tapi dengan unsur modern architecture. Okay, kena reject. 

Okay, ni design ke 3, dah buang semua pokok-pokok atas bumbung, tapi nak letak louvers je..
Still kena reject.. Hahahaha.. PASRAH.. disebabkan design terlalu typical. Padahal dah nak sampai hari presentation dah ni. Okay kita fikir design baru. Lantaklah sebab dah tak sempat.

In the end, I come out with something like this for my dream house on slopes. Tapi diikutkan ni bukan my dream house pun, Hahaha.. Ikut lah Diya oi,. (Ni Diya buat pakai sketchup, saja nak main-main dengan sketchup, tapi design sebenar tak boleh pakai computer lagi..shhhh..)


Jadi ini architectural presentation board Diya untuk Project pertama. Masih banyak kena improve lagi..
Memang banyak gila sebab kita memang tak pro lukis pakai manual rendering, lukis semua pakai tangan, kaler pakai marker..Sigh. Untuk Studio 2A, kitorang tak boleh pakai computer, autocad, sketchup, revit, photoshop semua..No3.. Tak menarik and tertarik pun kan.
100% manual, (tapi still  ada student yang degil pakai cad) Tak apalah, I am still learning. Ala, malu nak share board ni, tak lawa.  Biasa-biasa.. Tapi nak juga share untuk improvement pada diri.

Bawah ni pulak model Diya..Ahahaha..buat last minit punya hal, Dari pukul 11 malam sampai 7 Pagi hari presentation. (Buat dalam 1 malam , tak tido kau) Sebab project ni rushing gila. Yela banyak cuti raya hari tu lah.  And model pun macam sampah je.. Maka berhuhu lah kita. Asalkan siap.

Okay ini gambar paling comel Diya jumpa untuk hari presentation 25 June hari tu.
Nampak tak itulah mata hasil tak tido yang lena selama seminggu sepanjang proses final presentation ni. Alhamdulillah project 1 sekarang dah selesai. Lecturer komen banyak jugak. so kena improve balik and buat correction lah drawing tu untuk certain part. Hari ni, 1/8/2016, Project design baru dah mula, untuk buat Club House di Tadom Hills. Maka bertabahlah Diya dan para pelajar studio 2A ye.



GLHF EVERYONE!
(GOOD LUCK HAVE FUN EVERYONE!)

Short post: Bersabarlah

Diya Hanun | 4:05 AM | Saturday, July 16, 2016 | 8 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Dikesempatan ini, nak ucap Selamat Hari Raya Aidilfitri. Hehe. Lamanya tak post Diya oi.
Busy dan semakin busy. Diya dah start subject design building dah.
Sem ni Project 1 design Dream House on a slope. Humm.. 
Kadang-kadang selalu rasa menyesal kenapa ambil kos archi ni.
Tapi tak boleh menyesal jugak, sebab dah half way dah kan. 
Inshallah setiap kesusahan itu pasti ada kesenangan.
Bersabarlah.

Cheque Nuffnang selamat sampai rumah.

Diya Hanun | 12:56 AM | Wednesday, June 22, 2016 | 19 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Lama sangat dah nak tulis post ni, tapi tak berkesempatan. Bulan 3 hari tu ada buat post pasal cashout nuffnang buat pertama kali. Boleh baca dekat SINI
Mula-mula aku cashout 15 March 2016 dan cheque ni sampai 18 May 2016.
Kira lah berapa bulan dia nak sampai rumah tu. Mula-mula tu ragu-ragu jugak, sampai ke tak cheque ni. Jadi pergilah send ticket tanya pasal ticket ni akan sampai agak-agak bila. Ini jawapan pihak nuffnang bagi. Yang tak boleh tahannya, aku send ticket masa 6 April, tapi dia reply dalam bulan May..Haha..ambil masa jugak ticket aku nak di reply, ingatkan tak nak reply. Hari-hari jugak check diorang dah reply belum. *Sobs cries in the corner* 
Penantian akhirnya berhasil, Alhamdulillah 18 May sampai dah cheque ni. Happy sangat.


Jadi sekarang ini lah campaign yang tengah berjalan :


Apa-apa pun Alhamdulillah (^_^)

Salam Ramadan 2016

Diya Hanun | 6:21 PM | Sunday, June 5, 2016 | 19 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Hai, lama Diya dah menghilang..Hampir 2 bulan lamanya, mungkin tiada yang perasan. Hehe..
Di kesempatan ini Diya nak mengucapkan Selamat Menyambut Bulan Ramadan 
buat semua umat Islam yang akan berpuasa esok. 
Puasa ya, jangan gastrik pula sepanjang bulan mulia ni, terutamanya lelaki!
Haha, perempuan tu lain lah ceritanya. Mari sama-sama merebut peluang yang ada ini menambah pahala yang berlipat kali ganda dengan melakukan ibadah dan meninggalkan segala larangannya.
Salam Ramadan Semua !

Cara nak backlink kan gambar dalam post.

Diya Hanun | 10:46 AM | Wednesday, April 6, 2016 | 5 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Sebelum ni aku asyik lupa je macam mana nak backlink kan gambar dalam post. Selalunya backlink ni guna bila aku join segmen dan giveaway. Aku tak tahu kenapa kalau aku buat cara lain mesti tak jadi, so aku selalu buat cara ni je..hmm..Lepastu, bila dah lama sangat aku tak join, aku mudah lupa.
Jadi nak post dekat blog agar kalau aku lupa boleh cari balik cara yang aku selalu buat ni.

1. Add image dan paste kan url image dari website yang diingini tersebut.

2. Lepas add selected image, tekan HTML bersebelahan COMPOSE (di bulatan bulat pada gambar di bawah)

3. Code yang akan keluar adalah ini. Sekarang code yang akan kita ubah terletak di code
apa-apa image yang berakhir dengan .jpg'' imageanchor=''1'' 
Yang aku gariskan itu adalah code yang kita akan buang dan gantikan dengan link website yang kita nak backlink kan tu.

4.  Buang code format jpg tersebut (macam highlight biru di bawah). Tukar kepada link website yang diingini. 

5. Macam dekat bawah ni selepas  aku dah paste link yang diingini.
(aku backlink image ke website nationalgeographic)

6. Klik semula pada COMPOSE selepas dah selesai. Tekan PREVIEW dahulu. Lepastu try click pada gambar preview tersebut. Jadi tak? Dia akan terus bawa kita ke website yang kita backlink kan itu. Kalau dia dah bawa kita ke link yang kita nak tu semasa di preview, jadi dah tu.

7. Siap, boleh lah Publish. Semoga menjadi lah ye (^_^)