Cara nak backlink kan gambar dalam post.

Diya Hanun | 10:46 AM | Wednesday, April 6, 2016 | 5 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Sebelum ni aku asyik lupa je macam mana nak backlink kan gambar dalam post. Selalunya backlink ni guna bila aku join segmen dan giveaway. Aku tak tahu kenapa kalau aku buat cara lain mesti tak jadi, so aku selalu buat cara ni je..hmm..Lepastu, bila dah lama sangat aku tak join, aku mudah lupa.
Jadi nak post dekat blog agar kalau aku lupa boleh cari balik cara yang aku selalu buat ni.

1. Add image dan paste kan url image dari website yang diingini tersebut.

2. Lepas add selected image, tekan HTML bersebelahan COMPOSE (di bulatan bulat pada gambar di bawah)

3. Code yang akan keluar adalah ini. Sekarang code yang akan kita ubah terletak di code
apa-apa image yang berakhir dengan .jpg'' imageanchor=''1'' 
Yang aku gariskan itu adalah code yang kita akan buang dan gantikan dengan link website yang kita nak backlink kan tu.

4.  Buang code format jpg tersebut (macam highlight biru di bawah). Tukar kepada link website yang diingini. 

5. Macam dekat bawah ni selepas  aku dah paste link yang diingini.
(aku backlink image ke website nationalgeographic)

6. Klik semula pada COMPOSE selepas dah selesai. Tekan PREVIEW dahulu. Lepastu try click pada gambar preview tersebut. Jadi tak? Dia akan terus bawa kita ke website yang kita backlink kan itu. Kalau dia dah bawa kita ke link yang kita nak tu semasa di preview, jadi dah tu.

7. Siap, boleh lah Publish. Semoga menjadi lah ye (^_^)

5 comments:

  1. info yang menarik.Assalamulaikum.Anda di jemput untuk sertai segmen tonton animasi pendek uk20 free gift. :cool

    ReplyDelete
  2. Akak singgah di hari minggu..

    ReplyDelete
  3. assalam info ni berguna sgt..tp achik ni x reti gak nk wat.. btw tq

    ReplyDelete

Assalamualaikum, terima kasih kerana sudi memberikan komen.