Mendaki Bukit Melati, Nilai

Diya Hanun | 5:15 PM | Saturday, March 19, 2016 | 12 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Awal bulan Mac hari tu, aku berkesempatan mengikuti exofficemates untuk mendaki Bukit Melati yang terletak di Nilai dan dikatakan baru sahaja dibuka tahun lepas. Bukit ini lebih bertumpu untuk kesihatan kerana track nya menguji ketahanan fizikal kita. Kalau sebelum ni pergi ke Broga je, tak salah pula bertukar angin. Hehe.

Lokasi: 


Panorama view of Bukit Melati.

Buat yang pertama kali datang dan rasa macam lost, awak akan nampak tokong ni dekat depan Bukit Melati. Namanya Nilai Melati Na Du Gong

Mari mulakan pendakian.


Kitorang bergambar dulu dengan papan tanda Melati Hill's ni,

Jom mendaki. This is my favourite part, naik bahagian curam.hehe


Mereka yang bersemangat, ini Miss Lim

Kak Ida juga merangkat kakak aku

Kak Liza

Kak Nurul

Antara pemandangan dekat atas bukit tu:

Pemandangan dalam hutan.

Dah sampai puncak bukit, tapi ni checkpoint pertama. Selfie sekejap.

Jom turun bukit, teruskan perjalanan ke jalan yang penuh berliku-liku

Sampai checkpoint yang kedua. Checkpoint terakhir. 

Lepas tu turun korang akan jumpa jalan, macam orang baru keluar dari hutan.  So dari situ korang kena jalan sikit sampai la ke hujung jalan.

Gambar lelaki baju hitam di bawah ini adalah Doktor Johari yang merupakan pakar neurologist. Beliau ada memberi sedikit penerangan tentang bukit ni. Menurut beliau, jarak bukit ni adalah 2.5km dan mungkin akan ditambah menjadi 5km untuk menjadikan bukit ini lebih mencabar. 

Alhmdulillah, dah selesai mendaki. Bagi yang teringin mendaki. Jom sahut cabaran untuk sihat..
Selamat mencuba..

12 comments:

  1. Best kan daki bukit melati ni.. naik,turun, datar, naik lagi, turun lagi.. akak pon penah jg daki.. mmg lain dari bukit broga kan.. kat area2 situ ada juga nilai sport complex.. lps mendaki blh beraktiviti lain kat complex ni.. ada boling, badminton n karaoke.. nt lain kali ada daki bukit melati roger2 la akak.. blh kita daki sama2 pastu main boling, or karaoke sama2.. :):):)

    ReplyDelete
  2. bestnye panjat bukit.. suke dgr bunyi hutan..

    ReplyDelete
  3. Ingatkan ada Panda join sekali mendaki tadi.. terkejut tgk hahah

    ReplyDelete
  4. Mana best lagi? Broga ke melati? Hehehe mana lebih extreme?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Melati tak ramai org sbb baru, broga da ramai..tak tahu ape beza..cm sama je..heheh

      Delete
  5. woaaaaa penatnyaaaa mendakiii, tapi semua penat tu hilang bila da sampai puncak and tengok pemandangan yg indah.

    ReplyDelete
  6. ish3.. macammana la boleh tersesat panda kat situ seekor.. hahahaha

    ReplyDelete
  7. ish3.. macam mana la boleh tersesat panda kat situ seekor.. hehehe

    ReplyDelete
  8. Best nyaa. Total berapa jam ye? Naik & turun?

    ReplyDelete

Assalamualaikum, terima kasih kerana sudi memberikan komen.