Pak Arab tolong saya?

Diya Hanun | 12:11 PM | Saturday, January 12, 2013 | 17 Awesome Comment's
Assalamualaikum..

Korang sihat? Diya jarang update dah sekarang..sebab tak ada masa..huhu..
Semalam diya hampir-hampir sesat dan tak dapat balik ke rumah..

Cerita bermula..cewah..ada introduction sikit..

Diya naik bas lepas kelas pukul 12, diya ambil bas yang universiti diya sediakan..
tapi diya tak naik bas yang selalu diya ambil,selalu diya ambil bas balik ktm serdang..
tapi semalam diya try ambil bas balik kajang..
diya ingat bas tu berhenti dekat dengan ktm kajang..
tapi nun jauh bas tu bawa diya ke perumahan Taman Sepakat Indah II..
diya turun situ dah konfius...huhu..nasib baik dapat chill sebab ramai orang dekat situ
so tak takut..diya try ikut jalan yang bas bawa tadi..
dalam perjalanan tu..diya terjumpa seorang arab ni..wuuuw..putih dan tinggi..awww..wink3*
diya tanya pak arab ni meh baca dialog diya dengan pak arab tu:

situasi: di tengah jalan yang panas...weeew..hot gila time tu.

Diya : Sir do u know the way to go to the metrokajang? Coz i am lost..
 (dialek ala2 english yang tak jadi..hak3)
Pak Arab : Yeah by the ktm u can go there..
Diya : but i dont know which way..can u show me?
Pak Arab : I am on my way to the ktm, u can follow me..
Diya : ok then..

Lepas tu diya follow lah..agak takut gak sebab situ ramai orang arab..dan takut jugak orang tu tipu..so diya ambil langkah jauh kebelakang orang tu follow dia dari belakang..

Situasi: Berhenti di selekoh jalan tunggu bas depan kedai makan..

Pak Arab : We wait for the bus here..
Diya : Ok..
Pak Arab : how can u lost..u are not from here?
Diya : Yeah i try to take the iukl bus and it sent me here..then i am lost..
Pak Arab : well the bus will come here..

Time tu bas lambat lagi datang so diya tanyalah dia tu student ke..dia kata ya,..belajar english dekat tlc mana tah tak ingat dia cakap apa..muka dia muda lagi..Dah lama-lama lepas tu bas sampai diya naik lah..
Pergh,..tak sangka pulak jauh gila diya sesat dari tempat asal diya...buatnya kalau diya naik teksi mau puluhan ringgit habis..kalau jalan kaki malam lah sampai ke tempat yang diya nak g tu..
belum lagi fikir nak pergi balik rumah ambil bas ke rumah..
Ya Allah kerja gila betul..Tapi nak buat macam mana diya memang suka discover benda baru..hik3..

huhuu..Alhamdulillah selamat sampai ke ktm..diya turun bas bila tengok pak arab tu turun..
then sebelum pergi tu diya cakap kat orang tu:

Diya : Sir, thank you so much.,,!! (diya senyum hormat kat dia)
Pak Arab : NO PROBLEM.. ^_^ (dia senyum, awww..hensem nya...) This way to the ktm,where are u going?
Diya : I am going this way..
Pak Arab :  ok then :)

SO habis cerita pak Arab tolong diya..
diya try call kakak pula macam mana nak pergi tempat yang diya nak pergi tu..diya jalan lah sorang2 kat tengah jalan tu sunyi jer..lepas tu jumpa jalan besar..
nampak bangunan kelabu tu dah sah diya dah jumpa tempat tu!!!
ALHAMDULILLAH Allah selamatkan diya..
Takut sangat2..sebab sekarang ni banyak orang jahat.. :(
Alhamdullilah syukur sangat selamat..Dan Alhamdulillah pak Arab tu baik..

sekarang ni diya dah tau bas tu akan bawa ke mana..hehe..:P

17 comments:

  1. selalunya orang arab yang tanya direction.. ni orang Malaysia yang tanya Arab direction? HAHA.. Btw, awat x minx nofon pak arab tu? kot2 ada jodoh.. hehe

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah..
    nasib baik jupe pak arab baik..
    tp cam tbalik lak kn..
    biasanye pak arab yg sesat..hehe

    ReplyDelete
  3. Heheeee...tulah tu wat segan je..lagipun org arab tu org situ so diya tanyalah...nak minx no..haha tak nak lah...

    ReplyDelete
  4. I've been surfing online more than 2 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful than ever before.
    My weblog ; penge nu

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah... diya selamat... Ya Allah diya...beraninya...sebenarnya bahaya tu...tapi x per lah asalkan diya selamat...

    btw, salam kenal, kakak singgah sini, jenguk2 kawasan dan follow diya balik... ^_^

    ReplyDelete
  6. tak semua orang luar tu jahat.. Tetapi yang bahayanya kita tak nampak siapa yang ada niat jahat. By the, speak with outsider make ur english better

    ReplyDelete
  7. hehe..lagi pun diya ada kwn2 arab so selalu gak speking dgn diorg :D wlopown english diorg pun tunggang terbalik..hak3

    ReplyDelete
  8. your blog is very lovely and interesting. im glad if you visit my blog, too <3 keep in touch!

    xx
    beauthi.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. Hahaha . kelakar sebab org malaysia tanya pelancong mana arah . haha . aduhh . :P

    ReplyDelete
  10. syukurlah diya xapa2.. hee..

    imaginary friends ni macam berimaginasi. diya mesti pernah kan? khyalan fantasi. benda ni bagus cuma bila dah umur 5 tahun kita keno cuba cari jalan untuk stop kanak2 more in imaginasi takut nanti dpt penyakit lain plak..

    ok. thank you diya komen blog hada ;)

    ReplyDelete
  11. salam kenal,hishhh...lain kali survey dulu sebelum pergi,agak bahaya tu dik oiii...tapi Alhamdulillah tak de apa2...

    ReplyDelete
  12. nmpknya lpas ni diya kna pkai Gps plak la :))

    ReplyDelete
  13. nasib baik pak arab tu baik......

    ReplyDelete
  14. hi Diya..nak tanya la..Ran baru pindah taman sepakat 2,tapi tak tau nak naik bas ke KTM kajang..bas yg dia naik tu bas apa?? or sapa2 dpt kongsi info..tolonglaa sy ni..mekacih.. ^_^

    ReplyDelete
  15. huhuu..tulah diya pun xtau sbb diya bukan org situ..hari tu pun org arab tu yg tlg..maaf..mngkin boleh tanya dekat penduduk sekitar situ..diorang mesra nye :) maaf ran.. diya betul2 xtau.. :'(

    ReplyDelete

Assalamualaikum, terima kasih kerana sudi memberikan komen.