Architectural Design project 2: Tourist discovery center

Diya Hanun | 6:02 PM | Saturday, March 1, 2014 | 5 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Seperti biasa, kalau habis je project design diya akan share dekat blog..
Kalau projek 1 hari tu diya kena design Parasite SoHo design,
Kalau tak tau lagi boleh baca dekat entry ni
Parasite SoHo design
Kalau malas meh continue baca..
So kali ni projek ni adalah untuk mereka sebuah Pusat Informasi Pelancong
bagi menggantikan pusat yang sedia ada yang ni: MELAKA


Lokasi untuk cadangan pusat informasi yang baru adalah berhampiran
Kota A Famosa dekat bawah ni:

Tapi jangan ingat pulak projek ni betul-betul akan dibina tau! kang tak pasal2 tersebar pula kata
Pusat informasi pelancongan baru akan dibina, TAK2!!! ni cuma assignment laa..
Lecturer pilih lokasi ni sebagai memenuhi subject Architectural Design..so 
ni hanyalah untuk pembelajaran. Just lokasi ni digunakan untuk pembelajaran kitorang kat kelas.
Kena tahu keadaan muka bumi dia, berapa keluasan yang dicadangkan, mana arah mata angin dan 
matahari, apa kelemahan,kekuatan lokasi ni,. so semua tu untuk pembelajaran, sebab tu setiap 
kali projek baru(assignment baru) akan ada lokasi baru, dan mestilah ada site visit
atau kita panggil lawatan ke tempat lokasi tersebut sebagai persediaan sebagai arkitek.
Jadi mestilah diajar macam mana arkitek bekerja. Begitulah hendaknya..

So design diya kali ni bertemakan Moden. Alasan ambil tema ni sebab nak bangunan tu menonjol dari bangunan-bangunan bersejarah yang lain. Dan bentuk kotak dan insang ikan diaplikasikan dalam design diya ni. Dengan menggunakan Autocad,sketchup dan photoshop
Maka terhasil lah design yang mengarut ni:

Perspective

Dari dalam pintu masuk

ke tangga

lobby

Ke atas tingkat atas

Dari depan

Tingkat atas.

Tu jelah entry yang simple  :)

5 comments:

  1. Semaddnyaa ! waa arkitek , semadd laa design .. rumah deka melaka memng lawa2 hehe

    ReplyDelete
  2. wahhh, cantik design nih, kreatiff :)) firstime jejak sini, akak diya ambil course art design ke ?

    ReplyDelete
  3. mak uuuiii, professiolnyer :O, lawaaaaa

    ReplyDelete
  4. eh x..ni koz architecturee..seni bina,..haha..professiol pon blh..

    ReplyDelete
  5. WAHHH amik seni bina eh.. lawa2. hehee..

    ReplyDelete

Assalamualaikum, terima kasih kerana sudi memberikan komen.