Architectural Design 3 :Parasite design

Diya Hanun | 2:33 PM | Saturday, December 14, 2013 | 3 Awesome Comment's

لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Kesibukan dengan semester 5 ni buat diya tak ada masa langsung nak buka blog ni..hari ni baru ada masa
sikit, rehat kejap dari buat assignments sebab diya nak share design diya untuk
subject Architetural design 3.. kali ni kena design sebuah SoHo (Small office House Office)
tapi soho ni kena melekat dekat dinding. Dia seperti parasit yang menumpang dinding orang lain
untuk kepentingan dia sendiri. Soho tu adalah sebuah bangunan di mana 
seorang businessman atau businesswoman tinggal untuk beberapa hari sambil
bekerja..Kira tu office dan rumah dia lah.

So mari diya cerita sikit pasal design diya ni.. port dickson adalah site yang dipiliih
di atas sebuah tanah milik Arkitek Azman.
Arkitek Azman
Design tersebut akan dibina bersebelahan dengan bangunan yang sedang dibina oleh Arkitek tersebut
nilah bangunan tu..rumah percutian kayu yang tak guna air cond sebab dia guna cross ventilation.
yang unik tentang rumah ni ialah ada bahagian rumah yang melengkung di bahagian belakang..
ni bahagian dalam dia..masih dalam proses pembinaan..melengkung kan?
ni pelan lokasi, yang berwarna putih adalah proposed site untuk bina parasite design diya nanti..
bersebelahan dengan rumah kayu tadi.
Ok pergi pulak dekat design diya..hehee..

Ground floor plan



First floor plan

Perspective view
Perspective view

Front view

Left view
Right view

section

section
Site plan and roof plan

Hehe ni last minit punya kerja lah ni.. tak ada rendering (colouring)
so sebenarnya  design diya tak ada konsep pon, diya cuma nak client diya rasa
relax sepanjang dia tinggal dalam tu, tapi lecturer diya nak tau apa konsep diya so diya 
bagi jelah konsep pertemuan antara pantai dan ombak laut berdasarkan bentuk dia..

Aih macam ape tah design diya ni..huhu..tu lukis guna Autocad.. model diya ade..just tak tahu 
mana diya save gambar tu..so diya bagi jelah drawing harap korang boleh bayangkan lah..
Sekadar berkongsi design diya..walaupun diya rasa macam ape tah tapi diya akan tetap berkongsi
mungkin ada orang yang dapat idea macam mana nak buat design ke lepas ni...

Maka berakhirlah projek 1 untuk Architetcural Design 3..
Projek 2 akan menyusul tak lama >-<

p/s: pergh buat design ni tak tido beberapa hari diya dibuatnya..
tido paling lama 2 jam untuk seminggu terakhir sebelum projek ni dibentangkan..aih..
Alhamdulillah dah berakhir projek 1 , menantikan projek 2..

3 comments:

  1. 안녕하세요~hi we are twinscraflife! We sell handmade products such as phone cover, ear plug, pouch, bag, bookmarks! All are very unique and are customizable^^ 감사합니다~ please visit us at http://twinscraftlife.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. macam best je buat design design ruma nih, rasanya nnti saya nak ambil course macam nih lah kalau masuk u nanti. hehe, ermm nih course apa ek? :)

    ReplyDelete

Assalamualaikum, terima kasih kerana sudi memberikan komen.