Cara nak buat google chrome theme sendiri

Diya Hanun | 1:40 PM | Saturday, March 8, 2014 | 11 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Selalunya kalau kita buka tab baru dekat google chrome akan keluar tab kosong mcm ni:

Kita boleh tukar tab kosong tu jadi muka kita atau ape je imej yang kita sukai sebagai contoh
tab google chrome diya:

Macam mana nak buat?

Mula-mula kita kena ada My Chrome Theme app 
Tekan link dan install dari Chrome web store. 

Perkara pertama yang kita perlu buat adalah memilih imej latar untuk new page tab. Boleh
upload imej atau ambil gambar dari webcam.

 Adjust kedudukan gambar tu 

sama ada nak bottom,center atau top

 Adjust imej effect

 boleh pilih, kalau tak nak just biar original dan klik done

 Dekat bawah tu ada 2 perkataan di antara 1 butang kan? design mode dan preview mode,
Klik preview mode dan kita boleh tengok kita theme kita tu
agak-agak dah puas hati tak nak import new imej,tekan continue to step 2 

 Step 2 adalah untuk memilih warna bagi toolbar, background tab dan frame. Tekan pada imej
berus tu untuk menukar warna. Continue to step 3

Step 3 adalah untuk menamakan theme kita tu kemudian tekan ,make my theme

 Dah selesai create theme kita, sekarang klik install my theme

 Confirm new theme dengan tekan add

 Dekat bawah sudut kiri chrome akan muncul extensions apps and themes. Klik continue

 Theme kita dah di installed. So nampak tak tab atas diya dah bertukar jadi purple?
Try buka tab baru jadi tak theme korang tu?

Kalau tak nak buat theme sendiri malas nak buat, boleh juga install theme yang sedia ada.

Hope membantu lah ye :)

11 comments:

  1. Nice tuto. Maybe boleh cuba lepas ni :D
    http://syaza-applemints.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Wah menarik sangat ! Tp kak, kalau nak balik yang asal camne? Hehe. Sbb lap bukan sdn bhd. Lap share sefamily. Huhu

    ReplyDelete
  3. Klik dekat chrome menu dekat sebelah bintang bucu kanan atas google chrome tu ade 3 garisn tu..select settings.
    dekat appearance section, klik reset to default theme button..
    and done ^_^

    ReplyDelete
  4. wah! bestnya! nak try sat gi xDD

    ReplyDelete
  5. Thank youu ! Nice tuto . Dah buat dah . And the result is awesome ! Hee ~

    ReplyDelete
  6. wooooo cooollll gila !!! thanks for sharing :)

    ReplyDelete

Assalamualaikum, terima kasih kerana sudi memberikan komen.