20 Tips melupakan seseorang

Diya Hanun | 4:36 PM | Monday, December 31, 2012 | 86 Awesome Comment's
Assalamualaikum



Pernah suka dekat someone tak? Dan susah kan nak lupakan mereka yang telah kita sukai tu..
Meh nak bagi sikit tips nak lupakan seseorang..


1.  Busykan diri dengan buat aktiviti yang boleh membuatkan kita rasa masa berlalu dengan cepat contohnya tolong mak masak kat dapur ,tolong ayah buat kerja takpun ajar adik buat homework.

2.  Buat aktiviti riadah dan rekreasi yang boleh menenangkan diri seperti jogging,futsal or body building. Dengan cara ni kita dapat hilangkan kesedihan dan lepas geram dengan cara yang sihat.

3.  Mencuba sesuatu yng tak pernah dicuba contohnya selama ni tak pernah tengok korea pergilah layan korea, tak pernah baca novel tiba2 baca novel..*tak pasal2 orang tengah sedih mana ada mood layan semua ni.

4.  Jangan layari laman sosial untuk luahkan kesemua kesedihan. Lagi bertambah sedih adalah. Kalau boleh berhenti buat sementara waktu.

5.  Kalau tak dapat buat yang atas tu, remove je orang tu dari friend..yelah kalau dia still jadi kawan kita mesti kita asyik nak usha picture baru, baca komen2 dari kawan dia, baca status dia lah..last2 kita yang sakit hati sendiri..alik2 masuk bilik nangis..

6.  Buang segala-galanya tentang dia, buang pic dalam fon, mesej2 romantik semua tu
*khas buat perempuanlah sebab diorang ni suka simpan mesej dari someone yang diorang suka sebab masa rindu boleh baca balik...ye tak? Eeeh jangan2.. takkan nak nangis lagi sebab dia kot!
pergi padam semua tu.. Buang sekali no fon dia..dan kebanyakan orang lebih memilih untuk menukar nombor telefon..

7.  Cari crush lain aka suka pada orang lain..kan banyak lagi orang lain kat dunia ni macam artis korea ke, zayn malik ke, justin beiber ke...oooppsss..k jb x ada dalam senarai.. :P cara ni saja dilakukan sebab saja  tak nak korang suka someone yang dah lukakan hati korang tu..

8.  Cari benda negatif yang boleh buat korang rasa ish menyesal suka dia tu,.*tak digalakkan kerana  boleh membawa permusuhan..

9.  Luangkan masa dengan keluarga, kawan2 atau anak kucing ke arnab ke ayam ke atau apa sahaja haiwan peliharaan kerana dapat merangsang minda tenang korang..Tapi jangan pulak lepas geram kat diorang..kesian..

10.  Dengar lagu untuk merangsang minda tenang.. :)

11.  Makan banyak2..ramai kata kalau ada masalah boleh lah pergi makan..tapi hati2 nanti jadi comel pulak awak2 tu ;)

12.  Pergi tido...nanti tak lah rasa sedih..bangun tido sedih lagi pergi tido lagi..lol..dejavu

13.  Makan coklat..orang kata makan coklat dapat merangsang mood.. *yang ni diya selalu buat..

14. Keluar berjalan2..kalau perempuan pergilah shopping, kalau laki pergi lepak kat tasik2 tenangkan minda..takpun pergi masjid :)

15. Layan movie kat wayang or download movie secara free dari internet :P tengok youtube ke.. best sikit :)

16.  Nangislah jika ini membantu korang rasa lebih lega..

17. Kalau boleh cuba jangan memikirkan si dia..kalau terpikir berusaha untuk hilangkan dia dari fikiran...

18.  Pergi ambil air sembahyang..

19.  Solatlah..Mohon pada Allah..inilah cara terbaik untuk kita melupakan orang itu dengan cara menangis pada Allah..

20.  Nak lagi best pergilah baca Al-Quran..

>> TIPS YANG PALING BERKESAN ADALAH DENGAN CARA MENDEKATKAN DIRI PADA ALLAH..bukan pergi clubbing ok?<<

Sangat2 dianjurkan ialah korang selawat banyak2 bila rindu dia and tak nak rasa perasaan itu sebab ini memang membantu korang menghilangkan sedih.. :)

AMARAN TEGAS  DARI DIYA : JANGAN CUBA2 MELAKUKAN AKTIVITI YANG BOLEH MEMBAHAYAKAN NYAWA..ADA LAGI ORANG LAIN YANG LEBIH LAYAK UNTUK AWAK2 SAYANGI..

Dah sampai masa nanti sampailah jodoh tu...KITA SABAR YEAH?  :)




86 comments:

  1. tips menarik dan berguna.. terima kasih.. :)

    ReplyDelete
  2. lawak part "bukan pergi clubbing ok?" XD

    nice tips btw :o

    ReplyDelete
  3. haha..betul lah.. XD certain orang buat macam tu... :P

    ReplyDelete
  4. hurmm mula2 jew rase sedih...bile dah lame2 x sedih dah ...lupa terus ^^

    ReplyDelete
  5. Saya Akan Try Gune Tips2 Tu!!
    Saya Harap Berjaya La..
    Tapi Macam Mana Kalo Nak Lupekan Dia Kalo Kita Orang Still Rapat..

    ReplyDelete
  6. Saya Akan Cube Gune Tips2 Diatas Tu..
    Harap2 Berjaya.. Tapi Macam Mana Ea Nak Lupe Kan Ex KIta Tu Kalo Kita Still Rapat Dengan Dia??/

    ReplyDelete
  7. Saya Akan Try Gune Tips2 Diataas Tu .. Harap2 Berhasil .. Tapi MAcam Mana Ea NAk Lupekan Someone Tu Kalo Kita Still Rapat Dengan Dia Meskipun Just Ex

    ReplyDelete
  8. thank ya.. moga moga dengan tips nie sya boleh lupakan sidia.. tapi saya ader gak wat mcm2 solat tok lupakan sidia tapi masih lagi teringat pada sidia.. dier bukan bf atau xbf sya .. tapi cuma kawan .. saya nak lupakan sidia sebab si dia sudah mempunyai gf..sya tak nak simpan harapan tok terus menyintainya.. bantu sya pls.. perlukah saya melupakan sidia atau perlukah saya terus berhubung dengan sidia.. pls

    ReplyDelete
  9. mmg susah nk lupakan seseorang yg kita syg :) everything takes time..

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. huhuhu!!!!~~~.... but kalau masih x leh lupe lagi? dah try sume tuu! huhu..

    ReplyDelete
  12. sebenarnya memang susah nak lupa tapi lama2 boleh,...just take time..try busy kan diri dengan orang yg sygkan kta :)

    ReplyDelete
  13. mmg bagus sebab ade ssetengah tu mmg saya selalu buat...thanks...

    ReplyDelete
  14. tHaNKs...cOz sHaRiNg ThE tIpS..^_^..mOgA2 BerkEsAn...HIhI..

    ReplyDelete
  15. thanks..coz sharing the tips..^_^ ..moga2 dapat..hihi..>_<

    ReplyDelete
  16. Terima kasih untuk tips yg berguna ney! :)

    ReplyDelete
  17. saye suka eiffel tower tu..
    mane nak borong yeea? hahaha..

    ReplyDelete
  18. Sy akan mencuba, utk ilang kan dye dlm aty sy, dia permain kan sy, da rancang nk kwin da,cdih sngat..

    ReplyDelete
  19. Sy masih berkawan dan rakan sekerja.. Memang susah nak lupakan lebih2 lagi tiap2 hari jumpe. Sy menanti keajaiban dariNya walaupun hakikatnya dia bukan milik sy lagi. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim Ya Zaal Jalaali Wal Ikraam...padaMu ku berserah. Amin

    ReplyDelete
  20. I will try this.. Hope dpt lupekn die secepat yg mungkin..

    ReplyDelete
  21. Hahaha kelakar laa Tips2 tu semua tapi terbaaeekkkk laa. hahaha thanks sebab kongsi tips untuk melupakan seseorang yang kita sayang.

    ReplyDelete
  22. kalau die jiran kite??? frust menonggeng tau tak... keluar rumah asyik nampak muke die...

    ReplyDelete
    Replies
    1. klaw mcm 2 pindah je , x pon kluar rumah ttup mata xp hahaa

      Delete
  23. nak tanya kalau orang tu isteri saya? macam mana eh?? boleh ke sya lupakan dia.. sedangkan saya sentiasa bersamanya setiap masa... dirumah.. tempat kerja.. hurmp.. perlu ke saya pindah rumah dan tempat kerja??

    ReplyDelete
  24. Macamana kalau dia isteri saya?? setiap masa bersama.. dirumah atau tempat kerja.. apa harus saya lakukan?? pening..

    ReplyDelete
  25. ทำดัยก็ดีสิน่ะ

    ReplyDelete
  26. ทำดัยก็ดีสิน่ะ

    ReplyDelete
  27. tapi kalau still sama camne erk ? dah 5 tahun still xleh lupakan dia . sakit sangat bila teringat sal dia dan bila selalu saja kebetulan bertembung dengan dia. dia tu boleh dikira macam mr arrogant jugak lah . dia seorang yang angkuh dan sombong . camne erk >? selalu berdoa agar dapat lupakan dia tapi semakin mendekat tu ade lar bukan semakin menjauh. uhuhuhuh

    ReplyDelete
  28. mean awak kena lagi kuat berusaha..kdg2 kita bkn xleh lupa dia tapi hati kita still memegang dia tu and still ada perasaan suka wlaupun sdikit dlm hati..sbb tu susah nak lpe..try just fkir dia dah ada gf/bf..anggp just kwn..benda ni mmg take time..tapi smua tak mustahil sbnanye ^_^ ok?

    ReplyDelete
  29. salam.. hye tq for de tips.

    ReplyDelete
  30. Hope aku bole....amin..

    ReplyDelete
  31. Mmg boleh ikut (sket lah)thanx DIYA!

    ReplyDelete
  32. dah 7 tahun kena tipu

    ALLAHURABBI

    mcm mana.. lagi nak lupa lagi di ingat

    pening :(

    ReplyDelete
  33. huhuuu..sabar lah yee..semua tu ujian..igt Allah, Allah igt kita :)

    ReplyDelete
  34. Thank you.. saya akan cuba sedaya upaya :D

    ReplyDelete
  35. kami just kawan .. tapi die beri harapan lebih kat sye .. semakin hari semakin sayang .. but now die dh ade kwn bru aka maybe new gf .. tp tk gtau sye ...but we still contact each other ....dulu lbihkn sye .. skit2 call sye .. tpi skrg kwn bru die je... skit hti sgt ... dh try mcm2 cre . but dlm mse yg sme die still bg hrpan ... ber syg2 bgai ... hmm ... confused ... macam mne nk lupekan die .?? sedgkn sebelum ni kami sentiase contact tnpe miss satu hari pon .... sye dh tk kuat nk hadap semua ni ....

    ReplyDelete
  36. kami just berkawan ... but die bg harapan lbih dri seorg kwn ... dulu everyday kite contact .. but now sekrg dh ade kwn bru aka maybe gf kot .. tp we still contact each other .. trase hti ble skrg die utme kn kwn bru die ... mcm mne nk lupekn die .. dh mcm2 cre sye gune ... skit tk boleh tgk die ngn org lsin ... jealous !!! serabut sgt2 skrg nih .. knpe perlu mnyntuh perasaan sye ketika dulu klau tkde prasaan syg dkt sye ... ??? mcm mne nk solve this prob ?? klau mkin sye nk menjauh semakin die dtg dekat ??? how , how and how???? dh cube bnci kn die .. tpi mkin syg ... .. help me diya .... i need fren right now :'( :'(

    ReplyDelete
  37. cuba tanya terus dekat dia, apa sebenarnya dia anggap awak.. Kalau boleh minta dia berhenti panggil awak dengan perkataan2 tu.. Memang susah sangat lagi2 kalau kita rapat dengan dia. Awak kena cuba jangan contact dia selalu. Diya phm mmg susah sgt, cuba alihkan tumpuan pada perkara lain selain dr phone atau msg dgn dia. Atau cari someone yang lain. Perlahan2, you will be okay dear.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam nk tanya..if ada lh sepasang kekasih ni dh lama bersama tiba2 gf dia bt hal terkantoi dgn bf dia.lpstu dlm 5 bln mcm tu tiba2 terkantoi busuk dgn gf dia yg dia curang and dh terlanjur dgn kwn kerja dia..then diaorg putus. Dlm 7 bln mcm tu diaorg getback balik but gf dia couple dgn dia tanpa perasaan and setiap mlm always terigt kes bf dia dh bt dgn perempuan tu bole dikatakn slalu gaduh sbbkn bnd lps tu..if diya ada dkt tmpt perempuan tu ape yg dia akan bt?please reply huhu

      Delete
    2. hey.,just wanna give my opinion..take it easy babe..selalu ingat yang manusia ni semua tak perfect.,takde manusia yang tak buat silap..past is past.,buat apa kita nak fakir benda yang dah lepas yang dah memang kita tak boleh nak dapat balik..benda yang dah lepas tu jadikan pengajaran.. apa yang dah dia buat tu urusan antara dia dengan Allah, siapa kita nak hukum dia.. am i right?? the best thing yang awak boleh buat sekarang is figure out your plan for your future and work for it.. Allah always there for us.. =)

      Delete
  38. Hmm.. Dah 14 thn cuba lupakan tp tk boleh gk. Makin kuat adala. Padahal dlm masa 14 thn tu mmg tk pernah jumpa lg or contact lg.. Mcm mana tu? Yg buat lg worst, sy masih ingat setiap detik bersama dia... Hmmm.. Really miss her...

    ReplyDelete
  39. Thanks akak.. nice tips

    ReplyDelete
  40. Dah buat tpi still xboleh. Hmmm

    ReplyDelete
  41. Salam semua... perr.. ramai jgk org yg kes cam aku.. well, credit to diya.. well said there.
    btul2 faham feeling korang smua..seriosly..u know what? its easy to give up everything..ur dream... what it was... then, make a new one:)

    Ramai lagi lelaki yg hnsem n baik kat luar sana, rmai lagi wanita yg baik n lawa kt luar sana.. i know coz ive seen them.. a lot! haha b strong guysz :)

    ReplyDelete
  42. setiap hari jumpa dia....so mcm mana erk???memang xle nk dielakkan....:(

    ReplyDelete
  43. Payah nak elak.. bcoz still a friend.. real best friend.. gonna get married on 5th aidilfitri.. she juz tell me last 2 days.. and i am suffer till now.. how am i gonna face her ane attend her wedding~ its too hard for me.. Allahurobbi~

    ReplyDelete
  44. Tq dhia..mga sdkit sbnyak dpat membantu...

    ReplyDelete
  45. susah nk lupekn die jugakk...dhlaa hri2 jmpak...rumahh punn dekat je..jalan kaki smpi...tp,nk lupekn die jugak cuz die dh ad awekss...tp,susahh...

    ReplyDelete
  46. Terima kasih kak. Menyesal atas apa yg saya dh lakukan. tp saya akan cba jugak lpakan dia. thx for the tips :)

    ReplyDelete
  47. Kali kedua ditinggalkan dgn cara yg sama setelah bg peluang kedua..perit pedih sgt bila ingt jnji2 dia..ada sapa2 nak jd kwn sy x..sy xde kwn perempuan utk kongsi problem..

    ReplyDelete
  48. suka sangat2 tips ni nak nangis la pulak 😭😭😭 terus rasa nak g gym ..haha

    ReplyDelete
  49. Kali pertama bercinta. Menyesal beri ruang pada hati. Kak Diyaa. I'm so regret for what I did. Cuma tersedar. Kak Diya percintaan itu myakitkn. Cukupla. Terlalu sukar utk melupakan dia. Kalau boleh tak nak langsung kenal dia

    ReplyDelete
  50. Insyaallah tips nie boleh buat sye berkesan . Lagipun sye dh 3kali dicurangi oleh dy . Rsa sedih tu ad sangt! 2Tahun couple tp tak sangka dy boleh curang :(

    ReplyDelete
  51. Saya tak sangka dia bermain cinta saya.

    ReplyDelete
  52. Dekatkan diri pada allah yg terbaik... moga2 allah bg ketenangan dihati... amin

    ReplyDelete
  53. TQ 4 da tips.. kena try semua. Huhu~ Kena pksa diri lupakan org yg x spatutnya wjud dlm hidup sy. Cuma mbawa kmudharatan. Cuma mbawa luka. Sayang perlu buang. Bkorban utk semua. Utk redha Allah. Biar mkn masa btahun2. Usaha kita mintak Allah pmudahkn.

    ReplyDelete
  54. macam mana nak lupakan si dia kalau setiap hari mengadap muka dia. Setiap hari kena bersemuka dgn dia then brg dan tempt kenangan tu bnyk..

    ReplyDelete
  55. I love someone who i had never met . �� i do love him but i think he deserves better . Actually i dont know is it a true love or what . No text from him almost a month is just like lost crazy mind . Hes working for country . To protect us . I stay here waiting for him . Only the old conversations from him accompanied me every single days . Is it a love ? Now im really confused !

    ReplyDelete
  56. Walaupun paku dicabut dari papan..nmun masih mninggalkan kesan..kalau palam pun still nmpk bertampung..huhu...haihh kna bli papan bru agaknya...
    #deep

    ReplyDelete
  57. Assalamualaikum cik. Sy ada sesuatu yg ingin dikongsikan bersama. Moga perkongsian ni, kita dapat refleks dan renungkan sama2. Sy sering juga mencari jawapan utk, bagaimana utk kita melupakan seseorang. Kenapa susah nak move on dan bermacam2 lagi. Sy akui, byk dr pembacaan sy, semua kisah2 tersebut berkisarkan cinta yg xkesampaian antara lelaki dan perempuan. Tapi, bagaimana pula dengan kisah persahabatan yang diuji tatkala kita tunjukkan yg kita sayang dia kerana Allah Taala. Kita pernah ungkap yg kita sayangkan persahabatan bersamanya kerana Allah Taala. Tapi sahabat kita yang tersebut sering tidak ambil endah dengan kita, malah sering salah tafsir kasih sayang yang cuba di tunjukkan sebagai seorang sahabat. Terkadang selama ini kita menganggap dia umpama sahabat yg kita tanamkan impian utk menjadi sahabat nya hingga ke syurga sebab di niatkan persahabatan itu kerana Allah Taala. Tapi sayang, sering di salah erti dan akibatnya kerap berlaku pertelingkahan walaupun puncanya sgt kecil dan remeh. Dengan mudah persahabatan dilupakan apabila dia lebih suka pd org yg mungkin boleh memenuhi citarasa nya dan gaya hidupnya. Mungkin kita xmampu utk menunjukkan kasih syg melalui harta, melalui pengaruh yg kuat dr org sekeliling. Tapi kita mempunyai punya kasih syg yg kita mampu berikan ikhlas dr hati. Sampai ke hari ini sy masih lagi tercari2. Kenapa kita susah move on dr seseorang yg kita anggap sahabat baik. Walaupun terkadang terasa diri hanya dipergunakan bila perlu, walaupun terkadang hati berasa kecewa dgn sikapnya, tp masih lagi ingin membantu dan menolong dia setiap kali dia mencari kita jika bantuan diperlukan. Dan kita masih tahu impaknya atas perbuatan kita apabila, kita umpama madu sepah dibuang apabila segala hajat dan keinginnya dipenuhi. Lalu kita kembali ditinggalkan.

    ReplyDelete
  58. Tips yg menarik.. tpi saya tak sngup nk delete nombo die n chat kami yg lame2 hurmnmn... bila saya try nk lupakan die mesti die ajak otp.. ajak chat.. and sometimes timbul balik perasaan sayang.. akkk tolong saya😭😭😭😭😭😭😭

    ReplyDelete
  59. Semua tip kat atas tak berguna bagi aku.hari tu dah berjaya lupakan nya tiba2 sekarang setiap masa boleh teringat pulak kat dia sebab aku dapat tahu dia dh ada teman lelaki..memang bahaya cinta pandangan pertama...hampir 3 tahun aku cuba nak kenali dia last2 baru dapat tahu nama je ... lepas tu add facebook tak pernah nak terima aku sebagai kawan...nak berterus terang takut la pulak...takpe la kalau ada jodoh ada la..kalau takde nak buat macam mana...tapi persoalan nya kena aku hanya boleh pandag ko sorang je..sedang kan kalau aku nak cari perempuan lain boleh je dapat..tapi aku bukan jenis mcm tu .. sebab aku tahu couple tu haram...

    ReplyDelete
  60. jodoh itu milik Allah...diri ini pernah hilang org yg dikasihi kerna Allah lebih menyayanginya..sesungguhnya dia isteri yang solehah....dan selepas bertahun lalu..diri ni mengenali seseorang yang ingin dirinya dibimbing untuk ke jalan allah....telah diri ni tawarkan dia kasih syg yg dianugerahkan oleh Allah...namun dugaan melanda...kini diri ni hilang lagi rasa kasih sayang..sesungguhnya hebat Ujian Ilahi...dia melupakan segala usaha diri ni..dengan sekelip mata..ini lah yang dihadapi...hari2 makin sunyi...Pada Allah diri ni serahkan

    ReplyDelete
  61. thanks 4 the tips.. banyak membantu saya 😊

    ReplyDelete
  62. tips ni membantu saya . terima kasih 🙆💯

    ReplyDelete
  63. mungkin sebab pernah berjanji nak kahwin dgn dia,,sebabtu lah still x boleh lupakan dia dlm ingatan,,dah nak dekat 5 bulan,,still wajah dia dlm ingatan,,

    ReplyDelete
  64. Tips yg sangat membantu insyallah mudah mudahan akn hilang cpt tentang dirinya.yg lebih menyakitkan lg,apabila sahabat baik yg kau anggap adik sanggup rampas tunang sahabat dia sendri.yang tunang pun sanggup memilih dia dan melupakan aku..mudah mudahan mereka kekal bahagia aminnn..

    ReplyDelete
  65. Tips yg amat berguna...mudah mudahan dpt melupakan tentang diri nya dgn cpt dan mudah.lumpuhkan lah ingatan ku,hapuskan tentang dia..

    ReplyDelete
  66. Tips yg amat berguna...mudah mudahan dpt melupakan tentang diri nya dgn cpt dan mudah.lumpuhkan lah ingatan ku,hapuskan tentang dia..

    ReplyDelete
  67. Tips yg amat berguna...mudah mudahan dpt melupakan tentang diri nya dgn cpt dan mudah.lumpuhkan lah ingatan ku,hapuskan tentang dia..

    ReplyDelete
  68. Tips ni bgus,tpi sya mula sukakn seseorang dlm diam tpi dia sdh ada gf,dia yng duluan yng ckp nk jdi kwn sya tpi sya tk sanggup lgi brkwn dngn dia sbb sakit hti tengok dia sma gf dia romantic2x dpn sya,lgi pula sya mula suka kn dya tpi sya kesian dngn gf dia

    ReplyDelete

Assalamualaikum, terima kasih kerana sudi memberikan komen.