Gelang DIY dari benang

Diya Hanun | 5:03 PM | Thursday, May 23, 2013 | 18 Awesome Comment's
 photo assalam-1_zpsce3aec1c.png

Gelang memang aksesori yang sinonim dengan perempuan..ada juga lelaki yang pakai gelang..
Tapi gelang lelaki dan perempuan tak sama..style dia berbeza..
Diya suka gelang tapi gelang yang buat sendiri punya..hehe..
guna benang..

Ni benang sulaman or in English we call it embroidery 

Antara hasil gelang diya,.banyak gelang diya buat dah bagi kawan-kawan..
Ni je yang tinggal..tak sempat buat lagi sebab benang dah habis..

Gelang yang dipakai di tangan.

Kalau dalam bahasa Inggeris, gelang ni nama dia FRIENDSHIP BRACELET.
 Korang boleh belajar dekat laman web ni..


Diya belajar dari youtube je..Mula2 tu memang susah nak faham..
Tapi bila dah lama2 memang senang nak buat..dan macam2 design korang boleh try..
Dan kalau korang rajin lah..memang boleh dapat cari banyak gelang,ada yang manik punya,tali tebal,tali nipis,style untuk lelaki pun ada,
Macam-macam ada.. ^_^

ni yang first basic punya
Selamat mencuba (^_^)





18 comments:

  1. cantiknyaaa.. BTW beli mana benang tu ? kat daiso ade tak ?

    ReplyDelete
  2. Hehee...mmg beli dkt daiso pun..^_^?sbb cari dkt tmpt lain x jmpe pun..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daiso tu dkt mana ya?

      Delete
    2. blh try google..hehe..sebab yg terdekat dgn sy dekat mines and midvalley je..

      Delete
  3. Mieya dah lama tak buat benda ni. Last buat benda nie pon masa zaman sekolah dulu.

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum..
    Nak tanya, kat mana nak beli benang tu ek? Susah la nak jumpa :(

    ReplyDelete
  5. waalaikumussalam..maaf sy xjual..sebab buat suka2 ja..n benang tu ade je dekat kedai arts n kedai jahit..tapi diya beli dekat daiso japan..dekat the mines..ade jgak jumpa dkt kedai art and friend dekat the gardens midvalley.. ^_^ salu ada ja benang sulaman..ala..benang ape2 pun boleh asalkan tebal..hik3..

    ReplyDelete
  6. Bley share link youtube x?I xdpat carik...thanx cute...

    ReplyDelete
  7. Bley share link youtube x?I xdpat carik...thanx cute...

    ReplyDelete
  8. dekat utube tu..u try tekan macrame friendship bracelet..nanti banyak giler jumpa.. ^_^ hope u find one..

    ReplyDelete
  9. ad jual tali dak ?

    ReplyDelete
  10. Kalau nak buat gelang boleh tak gune benang ni??sesuai tak sebab saya selalu jugak buat kraf gune benang lain yg nipis punye...susah la. Orang luar negara guna benang'cotton braiding cord'kat sini ade jual tak??

    ReplyDelete
  11. nipis tak jadi sangat lah..selalu benang macam ni blh jmpe dkt kdai sulam atau menjahit.. yg cotton cord tu..hehe xtau lah ade or x..x pernah jumpa..myb blh try cari dekt art shop :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah nakk cari benang tebal susahlah ... saya ada gune benang nipis tapi keras laa jugak masalahnye pendek sangat

      Delete
  12. Ouhh ok i know btw sempat kan lah add wc i ID anie61524 .... add yeew nme Yahaya or yaya

    ReplyDelete

Assalamualaikum, terima kasih kerana sudi memberikan komen.