Mendaki Bukit Melati, Nilai

Diya Hanun | 5:15 PM | Saturday, March 19, 2016 | 14 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Awal bulan Mac hari tu, aku berkesempatan mengikuti exofficemates untuk mendaki Bukit Melati yang terletak di Nilai dan dikatakan baru sahaja dibuka tahun lepas. Bukit ini lebih bertumpu untuk kesihatan kerana track nya menguji ketahanan fizikal kita. Kalau sebelum ni pergi ke Broga je, tak salah pula bertukar angin. Hehe.

Lokasi: 


Panorama view of Bukit Melati.

Buat yang pertama kali datang dan rasa macam lost, awak akan nampak tokong ni dekat depan Bukit Melati. Namanya Nilai Melati Na Du Gong

Mari mulakan pendakian.


Kitorang bergambar dulu dengan papan tanda Melati Hill's ni,

Jom mendaki. This is my favourite part, naik bahagian curam.hehe


Mereka yang bersemangat, ini Miss Lim

Kak Ida juga merangkat kakak aku

Kak Liza

Kak Nurul

Antara pemandangan dekat atas bukit tu:

Pemandangan dalam hutan.

Dah sampai puncak bukit, tapi ni checkpoint pertama. Selfie sekejap.

Jom turun bukit, teruskan perjalanan ke jalan yang penuh berliku-liku

Sampai checkpoint yang kedua. Checkpoint terakhir. 

Lepas tu turun korang akan jumpa jalan, macam orang baru keluar dari hutan.  So dari situ korang kena jalan sikit sampai la ke hujung jalan.

Gambar lelaki baju hitam di bawah ini adalah Doktor Johari yang merupakan pakar neurologist. Beliau ada memberi sedikit penerangan tentang bukit ni. Menurut beliau, jarak bukit ni adalah 2.5km dan mungkin akan ditambah menjadi 5km untuk menjadikan bukit ini lebih mencabar. 

Alhmdulillah, dah selesai mendaki. Bagi yang teringin mendaki. Jom sahut cabaran untuk sihat..
Selamat mencuba..

Cashout Nuffnang buat kali pertama

Diya Hanun | 3:28 PM | Tuesday, March 15, 2016 | 46 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Alhamdulillah, selama ni aku tak pernah share pasal nuffnang aku sebab tak sehebat blogger lain yang setiap bulan boleh cashout..hehe.. Walaupun tak banyak, tapi seronok juga lepas tengok jumlah yang terkumpul. Alhmdulillah. Nak share kegembiraan. Aku start bernuffnang ni tahun 2012 bulan May.  Jadi setelah hampir empat tahun membiarkan nuffnang tu (4 tahun tu, tempoh yang agak lama), aku mampu mengumpulkan sebanyak


Kira macam satu tahun RM100, haha..kelakar je aku rasa. Sangat bersabar menunggu jumlah ni, aku rasa malu sangat nak share sebab tak banyak, tapi nak bagi semangat dekat diri sendiri. Rezeki juga kan? Syukur. Jadi aku try cashout buat pertama kali. Lepas cash out, jadi RM 0.00 semula. Dan kena tunggu untuk nuffnang proses cheque tu.

Sekarang ni, campaign yang sedang berjalan ada 2 :

Walaupun hanya sedikit, tapi Alhamdulillah. Rezeki semua datang dari Allah, ucap lah Alhamdulillah :)

4 Soalan Dari Ucing

Diya Hanun | 11:58 PM | Thursday, March 10, 2016 | 8 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

http://ucingkadayan.blogspot.com/2016/03/4-soalan-dari-ucing.html

  Hi Blogger.Jawab Empat Soalan dari Ucing ,Ada Berani .? Follow Blog Ucing atau Google +.Copy Code yang Tersedia di Bawah .Buat tajuk "4 Soalan Dari Ucing" dan Publish . Tinggalkan Post Anda di Ruangan Komen  Di Sini.Tag Rakan Anda untuk Sama-sama menjawab 4 Soalan Ucing..Segmen Tamat 15-3-2016.(^x^) miau..miau...

Ucing Soal Anda Menjawab ok..(^_*)

Ucing "Soalan Pertama Macam mana Nak Masukkan Gajah dalam peti Ais.?"

Anda Menjawab: Ambil Gajah, buka pintu peti ais, masukkan gajah, tutup pintu peti ais.

Ucing "Soalan Kedua Macam mana Nak Masukkan Zirafah dalam Peti Ais.?"

Anda Menjawab: Buka pintu peti ais, keluarkan gajah, ambil zirafah, masukkan zirafah dan tutup pintu peti ais.

Ucing "Soalan ketiga Kalau Singa Mengajak Semua Haiwan,Haiwan Apa yang tak akan datang.?"

Anda Menjawab: Ucing lah, sebab dia busy..hihi

Ucing "Soalan Keempat Macam mana Nak Berenang Menyeberang Sungai yang penuh dengan Buaya.?"

Anda Menjawab: Kuak lentang..hmmm..

Sebenarnya tak tahu pun jawapan dia, main agak je..haha

Tag : Awak yang sedang membaca :P

Blogwalking Segment by RedBellas

Diya Hanun | 11:55 PM | | 9 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎



"Majlis Blogwalking" ini akan berlangsung sehingga 17 March 2016. 

Jom Join Ramai-ramai :)
Klik banner untuk join.

5 Things I Hate The Most

Diya Hanun | 9:12 PM | Wednesday, March 9, 2016 | 8 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎


Rules Pertama :
Buat satu entry yang bertajuk 5 Things I Hate  Most berserta gambar di atas dan list lima benda / perkara yang paling anda tak suka dan benci.Mention siapa yang tag anda dalam entry tersebut.Anda juga di kehendaki untuk tag lima orang blogger dan pastikan mereka tahu.
First of all mekasih kepada blogger JH dan ZATI sebab sudi tag Diya. Sekarang my turn to answer, banyak je perkara yang aku tak suka tapi just 5 perkara yang paling dibenci. Jadi aku buat secara countdown.

5. Sayur yang berwarna selain hijau..hihii..

4. Serangga yang banyak kaki dan terbang sesukahati.

3. Exam dan sama waktu dengannya.

2.  Orang yang asyik mengeluh tapi tak nak pula berusaha untuk berubah.

1. Kawan yang makan kawan.

Tak nak tag sesiapa lah.. I am a rebel, so i break the rule..teheee~

A Study About Rumah Kelantan, Malaysia

Diya Hanun | 12:00 PM | Tuesday, March 8, 2016 | 7 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

**First of all, correct me if this study of Rumah Kelantan had mistakes in it.
We in a group of 7 had been given a task to do a study about Rumah Kelantan for our History of Architecture 1 subject, so here are the compilation about what we got for the study.

1.0 History of Rumah Kelantan

Kelantan architecture is heavily influenced by the architecture of Siam brought by traders through Sungai Golok. Due to the lack of influence of the West, the progress was very slow.
There are two types of long-roofed houses in Kelantan:

                1. Rumah Bujang (Single House)
                2. Rumah Tiang Dua Belas (Twelve Post House)

Rumah Bujang or also called single house is the simplest house made by normal and poor Kelantanese people. It is said that Rumah Bujang was the earliest house inhabited by them in Kelantan. Meanwhile, Rumah Tiang Dua Belas (Twelve Post House) was built by the rich people and for the elite. Intricate carvings in the wall symbolize the high status of the owner of the house. The ownership pattern implies the fact that the feudal system was practiced by the people of Kelantan long time ago. The architecture of both does not differ greatly. The Rumah Tiang Dua Belas is found in several villages and in Kota Bahru and aged 100 years. The Houses however are becoming extinct.

Comparison between column of Rumah Bujang and Rumah Tiang Dua Belas
Rumah Bujang consist of 6 main post while Rumah Tiang Dua Belas consist of 12 Main post without including other supporting column.








Human Body as a symbol in Kelantan House
Kelantanese house use human body as a symbol in building their house.

2. 0 Rumah Bujang (Single House)
This type of house is a general term for the people of Kelantan, which refers to the type of house that has inverted V-shaped roof layer. Built as a simple building that can be seen in terms of the division of space and materials of construction.

Rumah Bujang (Single House).
Only consisting of 1 unit of house with 6 main post. Having only Rumah Ibu (Main House) and Rumah Dapur (Kitchen). They are not separated by any walls partition, but only using the barrier of cloth called a curtain

Structural arrangement of the Rumah Bujang.
3.0 Rumah Tiang Dua Belas (Twelve Posts House)
This particular traditional house consist of 12 main post for the main house. 6 verandah posts and 6 long posts. Therefore it is called Twelve Posts House. 

Structural arrangement of the 12 main post in Rumah Tiang Dua Belas
It has a long roof where the ‘tebar layar’ (gable end) are fixed with ‘papan pemeleh’ (fascia boards). The top pair is called ‘pemeleh ibu’ (main fascia ibu) and the bottom pair is called ‘pemeleh serambi’ (verandah fascia board).
The roof of Rumah Tiang Dua Belas consist of 2 layered of roof
3.0.1 Floor Plan of Twelve Posts House


The twelve Posts house in its original form is made up of three main sections. That is, the rumah ibu (main house) which has serambi (veranda), the rumah tengah (central section) and the rumah dapur (kitchen). The central section and kitchen are not sub-divided into rooms.

i. Serambi (Verandah)
Anjung is a Malay term that refers to the space fusion (external and internal space) in Kelantan traditional Architecture.

ii. Rumah Ibu (Main House)
Named after the great responsibility of a mother who plays an important role in the house. Acts similarly to the living room found in the modern day.

ii. Rumah Tengah (Central Section)
Place for resting of the whole family & function as welcoming guests.

iv. Rumah Dapur (Kitchen)
Divided into 2 parts, 1 part for cooking and the other part for eating place for the whole family and close guests. Cannot be used for guests with higher status in which their place to eat is at the living room in Rumah Ibu.

v. Selasar (Passageway)
Connection in between spaces in the house & place of gathering on a normal day for the family to rest and socializing with each others. There is also the wet floor are or unroofed passageway that divides the main house from kitchn. If this are is fitted with a roof, it is then called a selasar.

vi. Jemuran (Laundry)
Unroofed space connected with selasar (passageway). Place for drying clothes, paddy, asam gelugur (dried tamarind), fish, tapioca. Also act as resting place as it is an open air.

3.0.3 Photographs of the Twelve Posts House in Melaka.

Front Elevation of Rumah Tiang 12 in Taman Mini Malaysia (Rumah Kelantan)
Rear Elevation of Rumah Tiang 12 in Taman Mini Malaysia (Rumah Kelantan)
Left Elevation of Rumah Tiang 12 in Taman Mini Malaysia (Rumah Kelantan)
Right Elevation of Rumah Tiang 12 in Taman Mini Malaysia (Rumah Kelantan)
3.0.5 Building Materials.

i. Roof
The roof provide shading from the sunlight also act as the ventilation and protect the occupant from heat and rain. It has a steep and tiered roof with curved gable ends. The tiles are made up of singgora tiles. Almost all twelve posts houses in Kelantan have roofs made from atap singgora. The tiles were imported from Senggora in Southern Thailand. Some however, are made in Kelantan itself.
Singgora tiles
ii. Walls and Floor
In houses of this type , belonging to wealthier Malays, the walls are carved or are made of special planks known as papan kembus. The carvings shows geometry motifs that is harmony and organized. The walls and floor are fully made up of wood so that it can achieve thermal comfort from wall ventilation panels as wood is a low conductor of heat, so it doesn’t store any heat making the house cold during a hot weather
Walls made out of woods with carvings engraved on it.

iii. Stairs
The stairs are made out of wood with a concrete pad on the bottom of the front house.
The wooden stairs
iv. Foundation
This type of house used pad foundation. The wooden columns are supported by the concrete stump.

3.0.6 Jointing Methods

Similar to other Malay traditional houses, the Kelantan house also relies for its strength on a complex jointing system made rigid by the use of timber wedges. This jointing system enables the house to be disassembled easily and reassembled elsewhere. The Kelantan traditional house, like other Malay traditional houses is also built off the ground using the post-and-beam method.

They use mortise and tenon jointing system with timber wedges (Baji) that allows the house to be easily taken apart and reassembled. It help to connect the structure. Most of its jointing doesn’t need a nail or screw.

Bendul in English means specially designed wooden beam. The beam (bendul) is one of the elements in a Kelantan traditional house that secures the structural framework of the house. Without the beam, the pillars would not be stable. The beam also has other functions which are to encircle the house and to separate the different portions of the house (verandah, main house, passage way and kitchen).

-----------------------------------------------------------------------------------------------

References:

Internet:

Books:
1. Muhammad Afandi Yahya. (1995), Simbolisme Dalam Seni Bina Rumah Kelantan(1st ed.). Malaysia: Dewan Bahasa & Pustaka.
2. Mohamed Anwar bin Omar Din & Mohd. Ghazali Addullah (1997), Rumah Tradisional Melayu KelantanKuala Lumpur: Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Pelancongan Malaysia.
3. Abdul Halim Nasir & Hashim Haji Wan (Wan.), (1996), The Traditional Malay House, Fajar Bakti.

Cari bilik sewa lebih mudah dengan Hidup.my

Diya Hanun | 5:21 PM | Monday, March 7, 2016 | 8 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Mencari bilik untuk disewa kini lebih mudah. Bukan setakat itu saja, kita juga boleh mencari roommate untuk kita kongsi bilik dengan HIDUP.MY.  Tujuan laman web ini ditubuhkan adalah untuk membantu lebih ramai pengguna diluar sana untuk mencari bilik untuk disewa khususnya di Lembah Klang dan sekitarnya. Trend sedia ada untuk mencari bilik sewa adalah kebanyakkannya di laman sosial seperti Facebook atau pun di Mudah.my. Namun begitu kedua-duanya bukanlah laman web khusus untuk pencarian bilik sewa. Tapi dengan adanya Hidup.my ini, kita tak perlu pening lagi dah. Website ini tidak memerlukan apa-apa apps untuk download, sebab dia memang direka khas untuk pengguna mobile. Website yang sangat mobile friendly. Jadi ini boleh membantu mereka diluar sana yang mungkin selalu mencari housemate untuk penuhkan bilik/rumah sewa mereka dan bukan itu sahaja, ianya berguna untuk kedua-dua, penyewa dan tuan rumah.


Website ini memberikan 3 option untuk pengguna,
1. Sama ada kita boleh promote bilik untuk kita sewa
2. Mencari bilik untuk disewa
3. Dan mencari roommate

Senang je kan?
Website ni baru sahaja dilancarkan pada Oktober tahun lepas. Tiada iklan di Televisyen, kata orang, we try to spread the good thing by word of mouth

Website ini tak ada golongan atau kumpulan fokus kerana melibatkan semua iaitu penyewa dan Tuan rumah. Ini bermaksud jurang umur yang berbeza-beza. Boleh dikatakan bahawa website ini memang hendak membantu mereka yang di golongan pertengahan dan kebawah atau pun "middle income" dan "low income" group khususnya Pelajar dan Eksekutif muda yang baru memulakan pekerjaan di kota raya. Oleh kerana itu Price Range maksimum RM2,000 dan itu pun sudah sangat mahal bagi sebuah bilik. Dengan harapan, lebih mudah orang mencari bilik sewa, website ini seakan tahu bahawa 2016 dan seterusnya akan menjadi lebih sukar bagi golongan ini jika tidak dapat menguruskan kewangan dengan baik  dan menyewa bilik adalah salah satu cara untuk mengurus kewangan dengan baik. Tapi betul juga kalau nak kata lain orang lain rasa, ada juga pengguna yang sewa mahal-mahal.

Ada juga step untuk kita yang agak blurr tentang apa nak dibuat bila dah sampai di website ini.

Sebagai contoh, kita perlukan bilik untuk disewa, hanya taip sahaja tempat yang diingini:

Dan Hidup.my akan membawa kita ke bilik-bilik kosong yang terdapat disekitar tempat tersebut. Siap dengan map yang boleh membuat kita dapat kedudukan tempat tersebut dengan lebih tepat.


Contohnya kita berminat nak sewa di gambar pertama. Klik di gambar tersebut dan akan membawa kepada maklumat yang lebih terperinci tentang bilik tersebut dan maklumat orang yang boleh dihubungi.

Kalau kita perlukan roommate pula, hanya tekan pada looking for housemate dan akan keluar senarai seperti di bawah. Pilih saja dari senarai tersebut.


Senang kan? Lepas ni tak perlu lah susah-susah, sebab dah ada website khas nak cari dan promote bilik untuk disewa. 

Giveaway Holiday Bersama Mak Long!

Diya Hanun | 3:21 PM | | 10 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎


Klik Banner untuk join (^-^)
Giveaway akan tamat pada 26 March 2016 jam 9 malam

Segmen #FamilyBlogger

Diya Hanun | 3:20 PM | | 14 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎


Klik Banner untuk join

Tag: Sesiapa yang sedang membaca mai la join 

Segmen Bloglist By Aina

Diya Hanun | 3:18 PM | | 4 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎


Klik Banner untuk join (^-^)

Spek Mata baru dari O.W.L

Diya Hanun | 5:44 PM | Friday, March 4, 2016 | 20 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Sebelum ni asyik tercari-cari spek mata baru, nak yang besar sikit. Menggantikan spek mata lama.
Puas cari dekat kedai mana-mana tapi tak satu pun yang kena dengan diri ni.
Last-last sebelum ni ada terbaca dari blogger Moi dengan ZyraRoxx pasal Owl. 
Macam best je, tapi hanya mampu membaca. Sehinggalah satu hari, aku merayau dekat The Mines
dan macam magnet yang menarik aku, sedar-sedar telah menjejakkan kaki di one of Owl Shop.
Bila tengok style dia macam cantik je, Mula lah rambang mata tu kan.
Harga dia pun okaylah. Tapi bajet aku ada 200 je masa tu. Lama try cari yang kena dengan muka,
Nampak orang lain pakai yang bulat macam burung hantu tu nampak cantik je,
Tapi time aku pakai, meh..sampai abang aku pun cakap muka macam nenek ja.
Jadi kita pasrah, cari lagi last-last aku ambil yang macam spek mata dulu just besar sikit.
Huhu, nak pakai yang macam hipster-hipster tapi kita tak pandai, tak confident nak pakai.
Last-last kita amek yang ini ja, style dia macam kebiasaan kita tengok ja.

Tak banyak beza sangat dengan yang dulu,
Harga dia RM200

Malu I nak letak gambar sendiri. sudah lah selfie masa tunggu train, 
tapi nak tunjuk juga spek mata baru kita dari OWL ni..lulz