Tanda-tanda bila lelaki betul-betul sayangkan seseorang

Diya Hanun | 8:29 PM | Wednesday, July 3, 2013 | 72 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Well selalunya lah kan lelaki susah nak bagitahu dia sayangkan kita melalui mulut, tetapi kita boleh baca 
body language dia yang menunjukkan dia ni betul2 sayang kita atau tak :)
 Alllright girls, let we start :


1. Dia selalu memberikan alasan untuk berjumpa walaupun sekadar ingin memandang wajah kita, *rindu la tu
2. Dia akan mendengar dengan teliti apa yang ingin disampaikan oleh kita
3. Selalunya dia akan ingat apa yang kita telah katakan kepadanya
4. Selalu pandang kekasih mereka tepat pada mata, masa nilah perempuan selalu tersipu malu
5. Sentiasa bercakap mengenai masa depan hubungan mereka, kalau boleh memang ingin sampai kahwin *well sape tak nak kan kahwin dengan orang yang dicintai
6. Selalu bertanyakan khabar kita walaupun busy, paling kurang dia akan menelefon kita atau menghantar mesej 1 kali sehari atau 3 kali seminggu.
7. Akan cuba menyukai apa benda yang kekasihnya sukai, seperti musik, makanan, minuman dll
8.  Akan memberitahu apa yang dia sukai tanpa kita suruh
9. Kadang-kadang perangai mereka boleh jadi kebudak-budakkan demi melihat kekasihnya tersenyum atau ketawa
10. Cakap banyak lebih dari kebiasaannya bila dengan kita,
11. Akan memperkenalkan ahli keluarganya atau kawan rapat mereka pada kita walaupun melalui gambar
12. Memberikan layanan yang berbeza dari kawan mereka contohnya bercakap dalam nada yang tak tinggi, lebih gentleman..
13. Selalu ada masa untuk kita, kalau tiada pun mereka akan cuba meluangkan masa pada masa yang lain..
14.  Tidak menyebut nama perempuan  lain di depan kekasihnya sebab bagi mereka wanita yang terpenting dalam hidup mereka sudah ada di depan mata
15. Selalu memberikan kejutan yang kita tak pernah terfikirkan.
16.  Bersifat lebih natural dan bersahaja
17.  Bersifat melindungi, tak kiralah kalau berjalan bersama dia pasti akan memastikan kita berada di sisi kita
18. Jika dia betul2 sayang, dia akan berusaha mengubah diri mereka menjadi yang terbaik untuk pasangannya.
19. Dia memberikan tudung pada kekasih mereka jika mereka kekasih mereka free hair, sebab mereka  tak nak diri kekasih mereka menjadi tayangan umum. *optional
20.  Akan berusaha mengekalkan sesebuah perhubungan, mereka mungkin akan mengalah walaupun itu bukan salah mereka kerana tidak mahu pergaduhan itu berterusan.
21. Sanggup berbelanja untuk kita, selalunya bila keluar bersama dialah yang keluarkan duit, alik2 dia juga yang pokai :P
22. Dia tahu apa yang kita suka dan tak suka walaupun kita tak beritahu, mereka akan berusaha mengambil tahu sendiri
23. Tiada rahsia diantara dia dan pasangan, dia beritahu semua perkara sebab dia percayakan kita sepenuhnya
24. Bertindak spontan seperti memberikan sentuhan fizikal.
25. Dia akan menyimpan lebih kurang satu gambar kita  dalam fon mereka
26.  Selalu menyuruh kita menjaga diri kita dan kesihatan sebab dia tak nak kita jatuh sakit
27. Bila kita sakit, dia mungkin akan mendapatkan ubat untuk kita
28.  Dia menghormati pendapat kita
29. Dia tidak kisah dengan kisah silam kita dan menerima kita seadanya
30. Dia akan mengatakan i love you atau saya sayang awak walaupun memang jarang mendengar mereka menyebut ayat ini.
31. Merelakan diri mereka dicubit, ditumbuk atau disentuh oleh kekasih mereka tanpa mengelak dan mereka akan terima dengan gelakan.
32. Bila kita bersedih mreka juga akan merasakan kesedihan kita
33. Selalu memuji kita contohnya : awak cantik lah hari ni :*
34. Akan berusaha membuatkan kita memberikan perhatian padanya.
35. bila dia betul-betul sayang, dia akan berusaha mencari kita walau sejauh mana kita mengelak darinya kalau boleh dia tak nak lepaskan kita pergi walau apa terjadi.
36. Sentiasa bersabar dengan karenah kita
37. Tidak rela melihat kekasihnya bersama dengan lelaki yang tidak dikenali, mungkin akan timbul perasaan cemburu dalam hati mereka.
38. Suka meluangkan masa bersama-sama
39. sentiasa senyum gembira bila kita berada di sisinya
40. Paling penting kita dapat merasai dia sayangkan kita melalui cara layanan mereka terhadap kita:)

72 comments:

  1. ecececeh bebunga bunga pulak bila baca ni huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.. Betul tu, time baca ni, asyik snyum jee

      Delete
    2. Baca komen korg lg galak senyumnye.. haha

      Delete
    3. Aku belajar dari sini apa nk buat dgn sidia...

      Delete
  2. normally this is happen before kahwin. After kahwin, memang berbeza, tp still lg nampk dia cintakan kita, cuma penyampaian berbeza

    ReplyDelete
  3. haha..blh plak berbunga2....yeke after khwin lain..wah :D

    ReplyDelete
  4. tersenyum senyum nana baca :D

    betul ke dear? sebab banyak yang sama kat atas nie :')

    ReplyDelete
  5. ntah la..berdasrkan pengalamn je tulis benda ni..hihi :P

    ReplyDelete
  6. kalau cinta jangan kacau.. kalau sayang tak perlu marah, kalau ikhlas tak minta berbalas... ahha,

    ReplyDelete
  7. Kalau kita salah, dia selalu memaafkan kita..kalau kita cuba menguji cinta dia, air mata dia akan gugur..hmm dia cuba jadi yg terbaik sbb dia tak nak hilang kita..

    ReplyDelete
  8. Untungla siapa yg penah ada pengalaman sebegini. Stakat harini dan waktu ni sy tak pernah lg merasa semua ni....

    ReplyDelete
  9. Moga rasa itu semuanya dgn izin Allah swt... tenang hati rasa...:)

    ReplyDelete
  10. xfhm jiwe lelaki..rs nk dhargai dan dihormati mmg susahla..jg ht org sdkn ht kte trluke..better be alone..

    ReplyDelete
  11. Mey nk tnye .. Np laki susah towl nk luahkan prasaan ? Then bile kite gduh asyik kite yg mntk maaf and start conversation .. Skt aty .. Bf mey tu bile mey jge aty dy , dy xtau lk nk jge aty mey .. Sdih kekadang .. Sdih kite dorg xpikir .. Huhu .. Sory luah prsaan kt sny yea , dear .. Apepun blog ny bgus :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. untung le pmpn yg pjuk je.. slalu xkira salah sp laki gak yg pjuk.. haha

      Delete
    2. Lebih byk yg menyakitkn dr yg memyenangkan

      Delete
    3. tapi lain bagi saya.. dia terus mendiamkan diri bila saya cakap saya sukakan dia..

      Delete
  12. Lepas kawen lain jadinya
    ..klu dpt diputar waktu..x nk kawen..nk cinta je lama2....huhuhuhu.

    ReplyDelete
  13. untung la kalau kita ni sukakan seseorang, means crush la katakan n si dia pun suka kita balik. mesti happy tak hingat dunia. tapi, entah la.. susah... pendam jelah perasaan ni. kalau aku laki, dah lama aku usha. masalahnya kau pempuan! dilemmaaaa!

    ReplyDelete
  14. setuju artikel atas, tapi popuan pun satu hal da dpat yg ok bagus cuma kewangan xckup cantik usya laki lain kewangan yg tinggi supaya dapat memenuhi nafsu materialistiknya, nak kereta bagus,rumah cantik perabut cantik pakaian cantik segalanya nak sempurna lupa pada ajaran sunnah besederhana dalam kehidupan dan menjalani kehidupan yg zuhud, biasanya zaman sekarang wanita semua da sofistikated mana mau laki mcm kat artikel ni, bab cintan cintun mau la bab kawin carik yg kewangan mantap da memadai lain belakang kira, bila suami berubah xnk pandang kekurangan layanan diri pada suami hampeh

    ReplyDelete
  15. Betol...betol...betol....

    ReplyDelete
  16. xtau nk ckp pa , dia kata dia sygkn aku , tpi bila aku sruh dia brubah tpi dia xnak , dia xnk buang ego dia .mls nk reply text aku . 80% masa die spent utk game. haihh mcm2 lagi la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. maknanya ada benda yg dia xdpt dari awak...tu yg dia lepaskan masa ke game..rasanya

      Delete
  17. Ada yang sama tapi masih belum tahu memandangkan masih baru.. Hope lama2 banyak ciri2 di atas ni dapat dilihat pada dia.

    ReplyDelete
  18. Semua dah pernah alami .hahah ..

    ReplyDelete
  19. I terkejut bila dapat call dea nak temankan I balik Kuantan. Padahal dea kerja Bangi. Sanggup amek cuti semata nak hantar I balik belajar. Hehe nampak usaha dea nak perbetulkan kesilapan lalu dea yang dea buat. ☺☺☺

    ReplyDelete
  20. Boyfriend sye betul2 sygkan sye la!!!

    ReplyDelete
  21. sedang melalui perasaan di atas ini. 4 tahun penantian yg berbaloi. dialah lelaki yg paling sy syg dan cinta sy tak bertepuk sebelah tangan. dia berusaha memperbaiki kehidupan untuk masa depan kami dan skrg dia mula bercakap mengenai soal kahwin. am, walaupun awak sakit ke apa, sy tetap ada untuk awak. iloveyousayang.

    ReplyDelete
  22. Ada skp di ats ni..tp sy plk yg mlu kucing coz, kmi lain bgsa.alhaiii

    ReplyDelete
  23. Ada skp di ats ni..tp sy plk yg mlu kucing coz, kmi lain bgsa.alhaiii

    ReplyDelete
  24. sume ade.. tp sejak xdpt restu mak ayah die,die dh berubah :(

    ReplyDelete
  25. Banyak yang ada kat si dia... Mintak izin copy eh sis :)

    ReplyDelete
  26. Ade sikit sikit.. tpi tu cite lme.. hmmp

    ReplyDelete
  27. Jujur ikhlas mencintai wanita yang dia suka

    ReplyDelete
  28. Sy pernah berkwn dgn seorang lelaki , 3 bulan kmi knl and jarang berjmpa, lme myepi 3 thun kmudian dia sms sy ckp dh lme sukakan sy .. Sblm ni xbrni and ajk sy couple ..
    Mmg sy sgt terkejut .. Tpi bnarkah dia syang&cintakn sy .. Sy xtau nk trima@tidak .. Sbb sy tkot dikecewakan :( ..
    Boleh x korang bg pndpt korang??

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum .. sy pernah berkawan dgn seorng lelaki slma 3 bulan ,stlah lama menyepi 3 thun kmudian dia mncul kmbli and dia sms sy mngatakn dia sayang&cintakn sy . Sblom ni dia tkot nk bgtau, sy sgt terkejut krana tiba2 stelah lma mnyepi .. Benarkah dia btol2 syg&cintakn syg ..
    Bleh x korang bg pndpt korang?? Cause sy xprnh couple sblm ni and sy tkot dia xjujur .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam Miss Hearin, maaf lambat reply.. saya baru terbaca comment awk ni.. 3 tahun berlalu tp dia masih ingat dekat awak lagi.. hebat tuh, maksudnya dalam hati dia ada awak shj... tp saya nasihatkan awk, awak jangan mudah menerima cinta nya begitu shj.. saya rasa awk elok jual mahal sikit ngan dia, supaya awak dapat tengok kesungguhan dan keikhlasan si dia terhadap awak... btw, saya alami pengalaman yg sama dengan awak, cuma saya berada di tempat lelaki itu.. saya memang rindukan dia.. 3 tahun tak berjumpa.. :'(

      Delete
    2. Wa'alaikumussalam Miss Hearin, maaf lambat reply.. saya baru terbaca comment awk ni.. 3 tahun berlalu tp dia masih ingat dekat awak lagi.. hebat tuh, maksudnya dalam hati dia ada awak shj... tp saya nasihatkan awk, awak jangan mudah menerima cinta nya begitu shj.. saya rasa awk elok jual mahal sikit ngan dia, supaya awak dapat tengok kesungguhan dan keikhlasan si dia terhadap awak... btw, saya alami pengalaman yg sama dengan awak, cuma saya berada di tempat lelaki itu.. saya memang rindukan dia.. 3 tahun tak berjumpa.. :'(

      Delete
  30. cubalah beri peluang pada dia. belajar berkawan dlu, lama2 blh nampak la apa yg dia kata. betul ke x dia sayang awak macam dia kata. kalau betul, baguslah

    ReplyDelete
  31. Entahla. Kekadang nampak serius,kekadang rasa dipermainkan je. Aduhhh.. Hati mudah berbolak balik 😌

    ReplyDelete
  32. dia buat selalu buat saye melting >.<' ape mksudnye tuuu ????

    ReplyDelete
  33. Memang betul lah tapi bab pandang memandang...aku pulak termalu

    ReplyDelete
  34. Memang betul lah...tapi bab pandang mememandang buat ku melting and tersipu malu.😍😘

    ReplyDelete
  35. Semua lelaki yang saya kenal.. Sama je. Bila nak, usaha nak Rak! Bila dah dapat.. Buat taktahu je. So saya pon taknak fikir pasal cinta and suruh ayah yg tentukan jodoh saya. Hm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betui gak kan.. main2

      Delete
  36. bila bce je blog ni...rse trharu tu nk mnitis kn air mata je...ape pe pn mmg btol ape yg blog ni kte smua sy dh lalui nya....sy hrap die akn kkal syg kn sy..

    ReplyDelete
  37. dia kata dia syg,tpi sy tjumpa dia komen pix2 pompuan diluar sana dgn panggilan darling lh,syg lh..hny krn alasan dia llki,suka tgk pompuan cantik n seksi. hancur hati bile bc n aku trus meragui kata2 si dia. sje kongsi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Omaigad. a sweet talker found there!*hantuk kepala dia kat dinding*

      Delete
  38. Aw ni laki, masalahnya dia xfaham, sedih rasanya bila dia gembira ngan orh lain

    ReplyDelete
  39. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  40. Ok.sye pham semue nim.tapi saye nak tau jugak.kenape dy masih macam x hargai saye.saye balik kije usehe nok lepak ngn dy.tapi lam mase same dy naik moto ngn laki.ape petande tu.?sy tetap senyum depan diye walaupun sye aty da ancur waktu tu.maaf kalau luahan kate sye ni ade buat tersinggng.sebb sy xtau nak share pade sape da

    ReplyDelete
  41. Takde tanda2 kat laki yg sy sayang...

    ReplyDelete
  42. Sblm kawen mmg cmni.. ayat manis je memanjang.. tp bile da kwen, sume laen.. akhirny pkhwinan hny btahan 2 thun lbih..

    ReplyDelete
  43. Sweetnya..saya baca pun macam nak jee dia ada bersama..hrap kekal till jannah

    ReplyDelete
  44. Hmm penah suatu ketika dahulu. 1o0% ada. tak pasti, point no 2 tu. klu btul nak, sggup cari. haha.. lelaki kn boleh berubah

    ReplyDelete
  45. hihihi...btul ke nie...tpi sa rsa..sorg llki yg bnr2 sygkn kta dy tdk akn brani mnyntuh kta wlau sdkitpn...

    ReplyDelete
  46. sy hrap sy perempuan yg beruntung tuh..
    berbunga bunga hati

    ReplyDelete
  47. bf saya agak babi harini

    ReplyDelete
  48. Tapi, mcm mane plak dgn perhubungan dlm online, which is via Wechat, Beetalk and others?? Even tk pernah declare ke ape, tpi msing² tau perasaan msing². Bile ajak jumpe, mcm² reason yg dea cipta utk elak dari jumpe. Advice tk pernah lupa utk bagi and ingatkan. Tipu lah tkde perasaan syg kat dea, perempuan kot. Pantang caring skit kat diri, dh rase bahagia, dh rase disayangi and dicintai. Tpi laki mcm biase jea, mcm nothing happen. Hehm, bole bagi any suggestion tak utk si lelaki tu yg bkak mulut utk jumpa buat pertama kali?? Ciri² yg diingini mmg dh ada dalam diri and kehidupan dia. Perhubungan yg dalam DILEMA ����

    ReplyDelete
  49. Dulu sya pernah rsa semua ni dgn seseorng yang sya gelar sahabat

    ReplyDelete
  50. Kwn rapt sekolah smpi skrng kmi brhubng.. wktu sdh hbs spm.. dia hint2 psal somhing y dia pernh surh sya tafsir pasl msj y dahulu y pena dia krm..pasl cinta...sya buat2 tak fhm..saya d gelr skema kat skola..jd sya wat nerd je.. sya blt2 syng kn dia..jd sya buat2 lupa psl msj tu..dia mcm hmpa.. kmi2 muda waktu tu..sya non muslim n dia seorng muslim..dia sepptnya cinta cinta dgn orng y layk dgn dia😢😢..sya tpks buat tak tau..makin lama..sya tlalu rindukn dia..tiap malam sya menangis 😢😢..n dia bru2 da hbs study..tp bsyukr sngt walau dia jauh tp dia msh sent msj..walau tak sekrp dlu..dia pena kata "maaf lama tak kol..bukan lupa ya selalu d ingatn"..cuma dia busy..skrng da 6 thun da nak masuk 7 thun sya pendam rsa cinta ni 😢😢😢..knpa.. pth sngt nak hilngkn..😢😢😢😢..paling myedihkan..klmrn dia msj..dia minta surh doakn sbb dia nk bgtau somthing..dia akn btunang buln ni. 😢😢😢😢hncur remuk hati sya...tp tak pa2. Bukan salah dia..dia tak tau y sya punya hati dkt dia...da btahun2 sya mohon minta Tuhan hilngkn rsa cinta y ada d hati..nak msk 7 tahun 😢😢😢..rsa tu ttp ada...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dlm byk2 comment u yg plg interested,can i ask u..And now dia dah kawen ke? N u mcm mane??sorry menyibuk

      Delete
    2. Dlm byk2 comment u yg plg interested,can i ask u..And now dia dah kawen ke? N u mcm mane??sorry menyibuk

      Delete
    3. Dlm byk2 comment u yg plg interested,can i ask u..And now dia dah kawen ke? N u mcm mane??sorry menyibuk

      Delete
  51. Mula2 ja sweet lpas tu dingin

    ReplyDelete
  52. insyaallah yg ade skrang bleyy bahagiakan sye bersyukur

    ReplyDelete
  53. Untunglah dpt yg seperti diatas tu smua..

    ReplyDelete

Assalamualaikum, terima kasih kerana sudi memberikan komen.