Cara nak selamatkan pendrive yang dah kena virus.

Diya Hanun | 8:44 AM | Saturday, July 13, 2013 | 20 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Semalam diya buat kerja dari cad lab dekat kampus diya, buatlah kerja autocad dalam komputer dekat situ..
dah siap save file,cucuk lah pendrive save dalam pendrive..
sekali balik rumah buka pendrive dekat laptop pendrive jadi macam ni

sebelum tu memang diya scan pendrive dengan antivirus,sebab takut nanti ada virus..
sekali virus Trojan..dah scan terus diya buka tapi ada shortcut je..
bila klik shortcut tu keluar amaran tak boleh buka..
so apa yang diya buat???!!! gila tak banyak folders dalam tu..risau kot..

caranya:
1.sebelum buat apa-apa dekat pendrive tu,scan virus dulu.
2. Pergi ke start, dekat search taip cmd. Nanti akan keluar macam dekat bawah ni:

3.klik program cmd tu
macam diya punya ni

4. Copy command ni:
attrib -h -r -s /s /d g:\*.*
Lepas masukkan command tu klik enter 

kalau korang punya pendrive jenis g tukar kepada g,kalau f tukar pada f
 tak faham maksud diya ape??
yang ni lah maksud diya..
so kalau nak check korang punya USB drive letter pergi dekat my computer,
tu yang bulat merah tu USB drive letter korang..
4. dah selesai. Pergi ke my computer, refresh dulu(F5),buka pendrive dan nanti korang nampak folder korang macam ni:
still ada shortcut tu tapi ada dah file korang. 
Macam diya,semua folder tu terkumpul dalam file folder.

5. Copy folder penting korang ke tempat yang selamat macam hard disk or desktop untuk sementara dan format la pendrive tu kot-kot ada najis-najis virus yang tertinggal. Jangan lupa scan komputer atau laptop tu juga.

>so pendrive tu dah boleh guna balik dah :)

p/s :semoga dapat membantu lah.

20 comments:

  1. salam diyah. thanks for sharing. BTW, jemputlah join segmen GiveAway di blog saya. hadiah istimewa menanti anda..Thanks...

    ReplyDelete
  2. oooo..baru taw. lagi satu cara boleh guna shortcut virus remover

    ReplyDelete
  3. cmne ney..da puas format tp still degil ta mo..

    ReplyDelete
  4. laa yekee...maaf..mungkin kena cari cara initiatif lain..:( maaf yee

    ReplyDelete
  5. time kasih banyak diya hanum....blog anda banyak membantu...

    ReplyDelete
  6. thanks dear...dh boleh bukak dh :)

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. aww...sorry saya tahu cara ini saja :'( maaf ya..ada try scan pakai antivirus kan?

      Delete
  8. Sangat membantu..tq

    ReplyDelete
  9. Terima kasih bebanyak...

    ReplyDelete
  10. Terimakasih Diya Hanum. Sangat2 membantu.

    ReplyDelete
  11. Terimakasih Diya Hanum. Sangat2 membantu.

    ReplyDelete
  12. Salam diya :) nak tanya, pendrive sy kene virus, mmg niat nak buat cmni. Tapi terformat dulu pulak pendrive tu. Cemana ye nak bagi ada balik?

    ReplyDelete
  13. kalau pendrive virus boleh masih boleh cucuk ke laptop atau komputer ke ?

    ReplyDelete

Assalamualaikum, terima kasih kerana sudi memberikan komen.