Project 2:Firefly Retreat House (architectural design)

Diya Hanun | 10:29 PM | Friday, September 27, 2013 | 3 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Ahhh...alhamdulillah..akhirnya di beri kesempatan nak menaip..hik3..
so hari  ni berakhir lah subject design untuk architecture.. tapi untuk semester ni lah..
huuu..ya Allah..penatnya memang Allah je yang tau..
buat presentation board pon last minit..ha amek kau..
Tak tidur 1 hari...mengantuk gila masa present tadi..
so diya just nak update pasal assignment terakhir diya pasal FIREFLY RETREAT HOUSE
So, meh diya cerita sikit pasal assignment ni secara keseluruhannya :)

Project 2:Firefly Retreat House (architectural design)
start on 2 JULAI 2013

Site visit : dekat Kampung Kuantan, Kuala Selangor..
Pergi masa 22 ogos 2013..Tengok site mana yang kitorang nak letak building tu nanti..
Masa ni kami diberikan kepada 5  kumpulan, presentation board dekat bawah ni adala hasil dari site visit dekat kampung tu.. 

Kumpulan 1: Site study (SWOT) -strength, weakness,opportunities and threat
Kumpulan2 : drawings of location plan (1:200) site plan & 2 site section



Kumpulan 3 : Site model (1:50)

Kumpulan 4: Precedent study of Firefly

Kumpulan 5: Documentation
*sorry tak ada gambar..

Setiap minggu kitorang ada 2 kelas design, hari rabu dan jumaat..
Setiap hari ada sesi consultation, nak tengok design kita  boleh diterima pakai ke tak..
Banyak idea awal diya, tapi final design diya bawah ni:

ni depan dia
ni belakang

presentation board

ni kononnya kalau letak dekat site dia

Huhuu..buat last minit so tak ok sangat lah..
Aih..nampaknye banyak lagi diya kena belajar ni..

Sekarang kena buat portfolio pula..ahhh...stress
Next week dah exam..nasib baik 2 paper dalam 1 hari tu..
Khamis :) 
Wish me luck for building construction and history of architecture final exam^_^


3 comments:

  1. Bidang ni menarik kan, saya suka tapi tiada basic.
    Good luck in your studies :)

    ReplyDelete
  2. hheee...thanx ^_^ aah mmg menarik just stress gila lah

    ReplyDelete
  3. lawa lah. buatkan utk sy 1. dlu pernah cuba wat tyme kecik2 gune btg aiskrim, last2 xjadi. huhu

    ReplyDelete

Assalamualaikum, terima kasih kerana sudi memberikan komen.