Induction program at KLIUC

Diya Hanun | 5:28 PM | Tuesday, June 26, 2012 | 2 Awesome Comment's
Assalamualaikum

Fuuuhhhh...akhirnya...Setelah empat hari sesi induction..kelas Diya start dah semalam..
Diya nak share sikit pasal sesi induction atau orentasi di KLIUC..
Secara amnya..sesi ini dikendalikan oleh SRC iaitu Student Representative Consultant.
ini adalah jadual diya..xnmpak langsung..haha..
ok back to the story..
First daftar dulu..punye lama..then buat matriks kad..baru la pergi sewa hostel...
then diya dapat bilik no 301..tingkat 3..ok la..
terus check in sebab sesi induction nie dia start pukul 4 petang..so time nak daftatr tu terus la bawa barang-barang baju semua tu lepas tu...diya balik rumah jap sebab tertinggal barang..
bilik dia jangan ingat macam kondo la..ingat an ade bilik air dalam bilik dengan dapur..semuanya takde..
just bilik sahaja...
Diya dapat bilik dengan kawan dari tasik kesuma...nama dia ezzati..
lepas tu start la sesi induction dengan solat asar di masjid..
my group^^ AVENGERS
lepas tu sesi ice breaking di auditorium..lepas tu makan malam,solat maghrib dan isya baru wat aktiviti dalam kumpulan..
time nie kitorang akan cari nama kumpulan kenal dengan ahli,buat valkyrie(warcryT.T),lantik ketua dan penolong..
tapi semua nya dalam english..
esoknya...mmmm..Diya g laju neh..tak sentuh pasal solat  dan waktu makan...
ok hari kedua kitorang ada dengar ceramah dan taklimat pasal kliuc..
lepas asar ada wat outdoor games...dimana kitorang jogging seluruh kliuc...owh so tired...
malam tu ade aktiviti macam pembentangan ape yang kita da wat..sekali dengan warcry tu..valkyrie tu sena ea tepuk semangat kumpulan korang...then ade aktiviti lain la...memang sesi induction nie best giler la..
esoknya kitorang ade online registration subject..
then tengah hari ade hitzfm cruiser...
diya ingat semua dj datang ala...diya tak kenal sape dorang...
then dengar pulak taklimat pasal ayasan chowkit...
petang tu ade aktiviti games la...ape games tah src(students representative consultant)
huh..games yang agak dangerous..eee...i dont like la...kena pijak setengah kertas mahjung...game dy mcm nie..semua ahli kumpulan yg terdiri dari sepuluh or 12 mesti berada dalam kertas mhjung tanpa memijakkan kaki keluar dari kertas tu.huh so perempuan kena berpaut pada lelaki...awwwwww...shit..
malam tu ade character building...die macam aktiviti cari kawan berdasarkan bunyi haiwan dengan mata tertutup..so akan ada sorang yang jadi missing cat...
haha..bez la jgak..huhuu...
hari keempat iaitu hari terakhir..aktiviti dy memang ok la sebab xplorace...huhuuu...lepastu ade sesi dengan kaunselor..huhuu...dengar ceramah...
lepas solat asar baru ade persediaan untuk talent show...haha
terbaik la...nama kumpulan Diya AVENGERS..
so kitorang wat cite tentang cinderella jahat yang ingin dikahwinkan dengan superhero avengers...hehee..
bez sangat2 time latihan nie...english aku tak keluar langsung...Damn...huh...
dalam kumpulan Diya ade foreigner...so kena la cakap english dengan die...huhuuu dari yemen...name die abdulrahman...yang lain semua orang malaysia...hehe..
lupa nak bgtaw...facilitator diya dua orang...laki dan perempuan...
nama dy zaid dengan kak zalikha..hehe..
yang wat cam kuat tu adalah zaid..faci



avengers

kira buluh

xplorace

di auditorium



aktiviti petang..
tu jelah abez citer,...





Masuk Kolej!!!!!

Diya Hanun | 11:18 PM | Sunday, June 10, 2012 | 9 Awesome Comment's
Assalamualaikum
Pergh...bahang kian terasa..hehe,...waaaaa....
excited giler nak sambung study esok...
bukan masok sekolah yea..
tapi masuk kolej...
Esok start sesi orientasi..
huhuu...tak tawla macam mana keadaan ea nanti..
lepas dengar satu cerita ke satu cerita dari orang perseorangan...
orientasi kawan-kawan Diya ade yang tak bez dan ade yang bez...
huhuu...lambat lorh Diya masuk...Punyelah jeles tengok orang da masuk universiti,
kolej,matriks dan form6..
Diya seorang jer yang masih menghabiskan sisa hidup di rumah dengan mengadap laptop..hehe..
mata pown da naik rabun...hohoooo....
Wish me the Best in this 2 years and 6 month..
hopefully bez gila..huhuu..
InsyaAllah..amin..:)






segmen : up kan follower bawah 700 by Zati

Diya Hanun | 8:23 PM | Friday, June 8, 2012 | 6 Awesome Comment's
Assalamualaikum

nak join lagi segmen neh..
hehe..da 3 segmen diya masok..wink3...
nak join klik picture bawah nie..


follower diya ade 98..lagi 2 jer nak 100..muehehe~
sape la yang ke seratus tuwh..



Segmen : Pencarian Blogger Follower Bawah 500

Diya Hanun | 1:48 PM | | 29 Awesome Comment's
Assalamualaikum..

Diya nak join segmen neh..huhu..


Bilangan follower sy cuma 84..hehe..
tak taw nak tulis pe dah..
kalau korang nak join tekan kat picture tu..
Happy always n smile yea^^


Segment : Team Follow Back by AmerCorner

Diya Hanun | 6:30 PM | Thursday, June 7, 2012 | 67 Awesome Comment's
Assalamualaikum:)


Hye2..Diya nak masok bende neh..
Saje2 jer nak join...hehe...
Follower ade 56 je..huhuu..ciput jerk..
meh ler joi..tekan pictrue tu..






Pakai tudung tak wajib tapi menutup aurat tu wajib

Diya Hanun | 2:23 PM | Tuesday, June 5, 2012 | 2 Awesome Comment's
Assalamualaikum..


hye3..
huhu..hari ni kat facebook ramai lak yang post pasal tudung..
kalau Diya nak post pasal tudung atau lebih tepat menutup aurat..
memang isu nie amat sensitif lah...di akhir zaman sekarang macam-macam boleh terjadi..
Kalau nak cakap pasal memakai tudung tu ramai pakai tudung...
tapi tidak semua menutup aurat dengan sempurna..
bak kata uztaz azhar idrus.." Memakai tudung tu tak wajib tapi menutup aurat tu wajib"
buat pe pakai tudung tapi masih lagi terdedah sana terdedah sini..
memang betul pown kata UAI..
Mungkin maksud nya tudung tu tak wajib sebab kita boleh pakai selendang ke,kain batik ke,kain pelikat ke apa2 jenis lah asal menutup rambut dan segala aurat kita yang patut dijaga..
Pakaian terlalu ketat sehingga menampakkan tubuh badan pown tak boleh..ape lagi pakai tudung tapi nampak lengan,terbelah di kaki belah sana sini...
Tidak semua perempuan memakai tudung itu baik,tapi yang pasti orang yang baik itu pasti bertudung..
Ada juga yang tidak memakai tudung tapi die menurut segala perintah Allah..
Dia solat..jaga batas pergaulan...
Cuma slack tu kat part tak tutup aurat jela..huhu..
mungkin ramai orang dah tegur tapi dia tak dapat hidayah lagi..
Hidayah perlu dicari bukan datang sendiri..wallahualam..
Tapi ada juga yang menutup aurat dengan sempurna tapi bab solat or lain2 dia tak wat...
takpelah..tu hal dia dengan Allah..kita yang pasti sebagai umat Islam..
Kalo tak dapat cegah secara tangan.lidah sebaiknya gunalah hati..
sekurang-kurangnya kita menginggatkan diri kita..
Takut balasan di Akhirat kelak..huhuu..takowtnye:(
Entry nie untuk memnginggatkan diri diya dan semua readers jugalah...
Diya nie pown tak lari dari wat dosa...
cuma nak ingatkan..
Nak kata pasal dosa pahala tu kan hak Allah..
Diya tak nak tulis banyak lah..huhu..
sebab nanti berlaku perbalahan lagi..takowt sih.
Biarlah hal itu antara empunya diri dengan Allah...
yang pasti semua umat islam tidak boleh melawan segala perintah Allah..
Lambat laun kita semua akan kembali ke pada-NYA jugak..
Ajal akan menjemput semua..
Kematian pasti akan menjemput kita..
sediakan bekal secukupnya selagi kita diberi peluang bernafas di bumi..
InsyaAllah:)

Dugaan berblogging

Diya Hanun | 9:21 PM | Monday, June 4, 2012 | Leave a Comment Here (^_^)/
Assalamualaikum:)

hye3..
hari nie nak bebel jela..hiihiii..jangan marah yea..nanti tak comey^_^
Fuuuuuuuuuuuuuhhhhhhhh~(mengeluh)
susah jugak kan nak dapat follower neh,..huhu..
tengok follower diya tew~~ eleeee~ hehe...
mesti korang tergelakkan...hahak..
ciput je...hehe..hari neh rajin2 kan tangan diya follow blog yang comey2 n berjaya wat diya ase cam waaaah..
nak datang agy kat blog die...die...n ramai lagi la..cantik belaka blog2 tu...(^^,)
Alhamdulillah ade la jugak yang sudi follow diya setelah diya follow die...
maceh pada yang sudi follow memang diya hargai^_^
kalo yang tak nak follow balik xpela..
diya xmarah pown....xla sampai ase nak unfollow balik...
rawr~ hehe..guraw jer^^,
xder ase terkilan pown sebab orang kata tu lah dugaan berblogging neh
kan tu hak masing2..hormati pengguna lain..
..sebab lama2 nanti ramai lah tu....
sabar dan rajinkan tangan tulis entry yang menarik..rajin blogwalking..
rajin follow orang..(rajin lah jugak)
InsyaAllah boleyh...yeah! 
Chayok3 diya~


by the way..tadi ade main game sheep and cloud kat atas tu..
download dari playstore kat fon diya..
kiut giler game die..main punya main tengok2 bateri tinggal setengah..
makan banyak bateri la..leceh meh~
 lepas kena demam panas semalam terus dah tak online sangat paz neh..hehe..
demam pown online..mane mak tak mara...
huhu..start minggu depan akan jadi minggu yang paling busy sebab da masok kliuc..
start belajar..waaahh...tak sabar~
p/s: jeles dengan kawan2 yang dah start kuliah...hehe..

Anak tudung bonggol unta

Diya Hanun | 5:39 PM | Sunday, June 3, 2012 | 9 Awesome Comment's




Assalamualaikum

hye3...
..korang pernah nampak tak anak tudung yang macam nie


sanggul bonggol unta.. pelik gilerkan..selalu ada kat pasar-pasar yang jual tudung..diya selalu jugak tengok benda nie tergantung kat gerai tudung...dengan hrga rm5 or 6..ingatkan bola..haha..kite yang tak taw ni pun konpius asal pelik na benda neh..tapi kenapa mesti buat anak tudung macam tu???? sanggul tinggi-tinggi cenggitu...ish...nak pikat laki ker..tak elok lorh 
ni hadis yang menyatakan tentang sanggul bonggol unta..huhu...copy paste dari blog agama sekadar memperingati readers blog diya neh..

“Dua golongan dari ahli neraka yang aku belum melihat kedua-duanya iaitu;
1. Kaum yang membawa cambuk seperti ekor lembu untuk memukul manusia dengannya, dan;
2. Wanita-wanita yang berpakaian tetapi bertelanjang, yang cenderung kepada perbuatan maksiat dan mencederungkan orang lain kepadanya. Kepala-kepala mereka umpama bonggol-bonggol unta yang senget. Mereka ini tidak akan dapat memasuki syurga dan tidak akan mencium baunya di mana bau syurga dapat dicium dari jarak perjalanan sekian sekian jauh”.(Riwayat Imam Muslim dari Abu Hurairah –radhiyallahu ‘anhu-).[1]
kalau pakai tudung memang nampak tinggilah sanggul tu..

p/s: model tudung tu didatangkan khas dari uma diya...nilah adik diya..
hehe...rase2 laki ke perempuan die nih..
The answer is,.... dia adalah boy...heheee..

bile adik diya menjadi sengal..haha..die memang takde keje...tengok gambar bawah nih..da serupa macam sikh je diya tengok anak tudung tu dibuatnye..