Pakai tudung tak wajib tapi menutup aurat tu wajib

Diya Hanun | 2:23 PM | Tuesday, June 5, 2012 | 2 Awesome Comment's
Assalamualaikum..


hye3..
huhu..hari ni kat facebook ramai lak yang post pasal tudung..
kalau Diya nak post pasal tudung atau lebih tepat menutup aurat..
memang isu nie amat sensitif lah...di akhir zaman sekarang macam-macam boleh terjadi..
Kalau nak cakap pasal memakai tudung tu ramai pakai tudung...
tapi tidak semua menutup aurat dengan sempurna..
bak kata uztaz azhar idrus.." Memakai tudung tu tak wajib tapi menutup aurat tu wajib"
buat pe pakai tudung tapi masih lagi terdedah sana terdedah sini..
memang betul pown kata UAI..
Mungkin maksud nya tudung tu tak wajib sebab kita boleh pakai selendang ke,kain batik ke,kain pelikat ke apa2 jenis lah asal menutup rambut dan segala aurat kita yang patut dijaga..
Pakaian terlalu ketat sehingga menampakkan tubuh badan pown tak boleh..ape lagi pakai tudung tapi nampak lengan,terbelah di kaki belah sana sini...
Tidak semua perempuan memakai tudung itu baik,tapi yang pasti orang yang baik itu pasti bertudung..
Ada juga yang tidak memakai tudung tapi die menurut segala perintah Allah..
Dia solat..jaga batas pergaulan...
Cuma slack tu kat part tak tutup aurat jela..huhu..
mungkin ramai orang dah tegur tapi dia tak dapat hidayah lagi..
Hidayah perlu dicari bukan datang sendiri..wallahualam..
Tapi ada juga yang menutup aurat dengan sempurna tapi bab solat or lain2 dia tak wat...
takpelah..tu hal dia dengan Allah..kita yang pasti sebagai umat Islam..
Kalo tak dapat cegah secara tangan.lidah sebaiknya gunalah hati..
sekurang-kurangnya kita menginggatkan diri kita..
Takut balasan di Akhirat kelak..huhuu..takowtnye:(
Entry nie untuk memnginggatkan diri diya dan semua readers jugalah...
Diya nie pown tak lari dari wat dosa...
cuma nak ingatkan..
Nak kata pasal dosa pahala tu kan hak Allah..
Diya tak nak tulis banyak lah..huhu..
sebab nanti berlaku perbalahan lagi..takowt sih.
Biarlah hal itu antara empunya diri dengan Allah...
yang pasti semua umat islam tidak boleh melawan segala perintah Allah..
Lambat laun kita semua akan kembali ke pada-NYA jugak..
Ajal akan menjemput semua..
Kematian pasti akan menjemput kita..
sediakan bekal secukupnya selagi kita diberi peluang bernafas di bumi..
InsyaAllah:)

2 comments:

  1. ya betul... pakai tudung tu tak wajib... huhu... tak kisahlah nak pakai apa janji menutup aurat... klu tutup kepala pakai tudung saji, tak nampak rambut pun kira tutup aurat jugak.. heeee...

    ReplyDelete

Assalamualaikum, terima kasih kerana sudi memberikan komen.