Pengalaman Jadi Facilitator

Diya Hanun | 12:01 AM | Tuesday, June 18, 2013 | 8 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

hyee...lama dah tak buka blog..
Minggu lepas diya jadi faciltator dekat IUKL..

pelik pulak muka diya ni


Memang seronok lah sebab dapat pengalaman baru..
Dapat kawan baru, dapat lebih berani dan tahu cara-cara untuk bergaul 
dengan orang ramai dan memimpin orang..
So 11 June diya datang universti ada meeting tentang pembahagian tugas dan aturcara majlis..
12 June
Hari pertama start jadi faci,pagi tu sampai pukul 4 petang kitorang ada tugas untuk pendaftaran..
Ramai la jugak jadi faci..ada 22 orang tak campur comitte..
so kitorang dipairkan dengan lelaki dan perempuan..
so pendek cerita, pagi tu diya jadi penyambut tetamu..
ini adalah antara gambar para facilitator dan committe yang terlibat pagi 12 june..
Ada international student jadi faci dari kazakhtan,indonesia,sudan dan nigeria
So entry diya hari ni akan mnceritakan pengalaman jadi faci only..
disebabkan iukl dah upgrade jadi university swasta international..so everything in english...




yang abang tu project manager untuk intake ni nama dia syed




















so petang tu student dibahagikan ikut grup..diya lead group nombor 6 dengan zaheen..
nilah group ore nokum..hehe..cuba cari diya..

Malam tu ade sesi ice breaking..kena cari nama group, lantik group leader buat logo dan flag group dan buat valkyrie,so bincang2 diorang setuju nak bagi nama group ure nokum..hehee..
maksudnya one intention in indian language..
nasib baiklah budak2 diya ni local students..diya punya group tak ada international..

Bincang nama group

Buat valkyrie

Buat flag

tapi group lain ada la jugak..tapi tak ramai pun yang ikut serta dalam induction or we call it as orentasi..
lebih kurang 100 lebih..
Diya tak tinggal hostel so kena lah ulang alik dari rumah..ambil masa setengah jam nak sampai universti..
Letih memang letih..

13 june
Diya datang lambat..hihii..patut pagi pukul 7 dah kena ada..untuk senaman pagi..tapi diya tak ikut serta..
biarkan diya punya faci partner ambil alih sekejap..so start dalam pukul 8 macam tu kitorang para facilitator
kena berdiri sampai pukul 12.00 untuk acara formal..Letih wey..student duduk kitorang berdiri..
Lepas tu..petang tu ada aktiviti outdoor..
malam tu pulak kitorang ada satu aktiviti nama dia missing cat..
ahaha..nak tau game dia macam mana?

student akan di blind fold..

diorang akan dibawa oleh para faci diorang dekat tempat yang diorang tak tahu..padahal dekat je..

Ni anak2 diya yang diya tinggalkan sekejap..hehe

kat sini lagi

again

again

dan lagi..heheee...

dan lepas tu mulalah misi diorang cari group masing2 berdasarkan nama binatang yang telah diberikan oleh faci,-kucing,lembu,itik dan ayam...
seo berbunyilah diorang..bising je..hehe..
tapi akan ada satu kucing sesat..sekor je..
Pelajaran dari game ni ialah untuk mendidik agar tidak membiarkan orang lain bersendirian..pentingnya 
persahabatan dalam kehidupan..kalau tak memang kita jadi the only missing cat yang ada..

ni time makan..diorang kena pikir pasal nak buat persembahan apa dalam talent show..

14 june 
Last day..ada explorace..
Diya share picture jelah ye..
tu bff diya yang buat peace..jaga checkpoint-eiyqa dan kader

ni group ore nokum

ustaz masjid iukl

Faci yang jaga checkpoint..yang bahagian kanan  tu budak yemen..nadir name ea..
lg sorang tu razimi namanya

awek comel ^_^

peace

checkpoint lain ayna dan izat

diorang tengah buat valkyrie



yang baju kuning tu group leader..

teka bape litter air ada dalam tu

faci checkpoint lain-yasmin

counsellor kitorang dekat iukl


Satu..

faci jaga checkpoint..adini and faiz

ni depan hostel

Faci zaheen dan hanu di blok fabe

dekat blok architecture
 
buat task

denda

the photographer-ayie

anak2 buah diya

ni pun sama

dekat checkpoint last..src room
(student representativr consultant room)

orang kuat


mereka

me and my childrens

tengah ready nk buat persembahan

para photographers ayie dan aiz

gift namanya

ni fakhrul dan jay

tengah lepak diya dan eiyqa

So aktiviti kitorang berakhir dalam pukul 1 pagi..
Masa talent show tu best..hehe..tengok diorang buat performance..tp x amek gambar sebab diya record..
yang bestnye..semua tertipu ingat para faci ni dah tua..
sebenarnya kitorang tak boleh bagitahu umur sebelum malam talent show..so semua panggil diya kak diya..
walaupun umur 19 tahun...budak yang 23 tahun pun panggil kak diya sebab ingat diya dah keje,,
hehee..
last2 bila dekat depan para faci kena reveal umur diorang...
budak2 terkejut diya baru 19 tahun..n semua faci still muda lagi..
ahaa..
kelaka jelah.. :) walaupun penat memang diya dapat banyak pengalaman :)
walaupun agak stress dengan management programme ni,,tapi bila dah last tu memang rasa bersyukur
sebab berjaya habis dengan jayanya..
Alhamdulillah :)

Begitu lah cite diya..hehe...The End^_^

8 comments:

  1. waaa nampak semua terhibur je, mesti best en walaupun penat

    ReplyDelete
  2. waaa nampak semua terhibur je, mesti best en walaupun penat

    ReplyDelete
  3. salam kenalan
    saya follow blog diya..=)
    jemputla ke blog saya nanti ye
    sekuntumbungazara.blogspot
    time kcih =)

    ReplyDelete
  4. wahh banyknya gambar,mmg dpt byk pengalamn betul la ni..hehe :)

    ReplyDelete
  5. macam best jer..haha teringin nak jadi faci gak :D

    ReplyDelete
  6. it loos like an interesting topic :) full of pictures, i wish that was in English :(

    ReplyDelete
  7. awww...i am sorry..its not english :)but this entry is just about my experience becaming facilitator in my universty..hehe

    ReplyDelete

Assalamualaikum, terima kasih kerana sudi memberikan komen.