Jaga lah mata anda...

Diya Hanun | 2:08 PM | Friday, January 7, 2011 | 2 Awesome Comment's
Kenapa kita kena jaga mata kita??
mate sapekah ini...



maksud aku, jaga mata tu..
kita mestilah jage mata kite dari melihat perkara yang x sepatutnya kita lihat...
tapi sebenarnye aku nak bebel pasal jage anugerah tuhan nie dari rosak or rabun....
Kalau korang perasan atau tak, orang zaman skang nie memang da ramai yang pakai cermin mata a.k.a spek..Even budak tadika pown sekarang nie aku tengok da pakai spek..
huhuu...Aku nak nasihatkan, jaga la mate korang..jangan bagi die rabun...kalau x menyesal taw...macam aku..menyesal giler2 coz x jage mate...

ade orang kate pkai spek nie skema or nerd...cam katak nie?? tol ke??

Aku nie bukan la jenis orang yang suka pakai spek, (xsedar diri tu rabun fardiyah oi) hehe...
bile g mane2 aku akan mengecilkan mate aku kalau nak tengok orang dari jauh...hahax...buruk sungguh tabiat tu...sekarang nie pun kat kelas aku xberape nampak gak....da la rabun jauh plus ngan rabun silau...
adeh bertambah parah tu...
tapi syukur la boleh lagi melihat...sob3....

tengok,kan cantek kalo mate cam bunny tu...hehee..

aku bebel2 nie bukan ape, just nak cakap betapa seksanya aku menjadi rabun...
kena pakai spek lak tu..hehe..hilang kecomelan...cewah(perasan)..hahax..
bagi  sesape yang da memang berkeinginan nak rabun boleh baca cara nie:

~mengadap la tb or laptop n komputer korang tu 24 jam...
~p bace buku kat tempat yang kurang cahaya...
~p pandang matahari lame2..sure berpinar mate korang...
~rajin2 la gosok mate tu dengan tangan...sure kuman akan masuk mate...

JANGAN SESEKALI ANDA MELAKUKAN INI...
aku x suruh pun korang try...aku suruh korang bace je taw....
coz efek nye akan jadi lebih berat lagi kalau mata korang da rabun....
contoh ea

~xdapat tengok benda yang jauh* bagi yang rabun jauh
~xdapat lihat benda yang dekat* bagi yang rabun jauh...
~mata akan berair mase panas or dalam air cond..
~paling penting susah bagi kita nak mengusha cowok or cewek...keh3...

walaupun orang kate skang nie boleh pakai contact lens, tp bende nie pown akan bawak mudarat jika x ikut arahan pemakaian die....
so nasihat Fardiyah...jage la mate tu...jangan la sampai rabun....
xbest rabun nie...huhuu....
nie muke akan jadi bile aku pakai spek:

2 comments:

  1. oh den pun rbun thp kritikal.
    hahaha mana ada nerd. pkai spek itu smart. hee~ :D

    ReplyDelete
  2. btol tu btol.....
    kbnyakan nye yg pkai spek mate skunk smue nye smart2, lg2 ade yg mcm jns yg smart2 gler!!hu3

    ReplyDelete

Assalamualaikum, terima kasih kerana sudi memberikan komen.