Minecraft addiction

Diya Hanun | 1:32 PM | Thursday, January 2, 2014 | 2 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

2nd day of January 2014
Ketika semua orang sibuk menghabiskan cuti mereka  menyambut tahun baru..
diya langsung tak merasa apa2 perasaan unik mengenai perubahan tahun gregory 
ni, sebab sebagai orang Islam tahun kita dah lama masuk tahun yang baru 1435 H.
So, back to our title, Minecraft addiction..
Kalau gamers luar sana mesti tahu apa benda Minecraft ni..

Dunia kotak, semua nya kotak


So, sejak bila diya terjebak dengan dunia ni? 
Sejak diya ada minecraft pocket edition dekat ipad,..
Chey..haha..tak tahulah kenapa addicting sangat game ni..
Diya try pulak yang pc edition dan diya rasa pc punya lagi adventure..
diya beralih pada pc..hehe..Game perang,tembak,bunuh,lumba2,tangkap pencuri kereta,
main bola,lumba kereta..game semua tu diya try main.tapi tak reti..
Mungkin game ni je kot sesuai untuk diya..akhirnya.game ni je yang setia sejak 2 bulan lepas.
ahax..Meh diya cerita sikit pasal game ni..

Masa nak start main tu kena create world sendiri,.ada 
3 jenis mode; 
1. creative ni untuk yang tak nak ada monster,
2. survival mode unuk yang nak challenging tahap normal
3. Hardore mode untuk yang ak memang mencabar gila

dan lepas pilih 1 korang akan lahir 
sebagai mannusia kotak yang tak ada apa2..
Diya suka survival mode..

nampak benda macam dekat atas ni..ada nyawa ada kotak..
lepas tu try lah hancurkan ape je..nanti benda tu akan masuk dalam inventory yang dalam
kotak bawah love tu..nampak tak sebelah dot tiga tu..tu tangan kita,.hehe
Masa hari pertama, kita kena buat rumah untuk tinggal..sebelum malam..
kalau tak,monster kat bawah ni akan pergi dekat kita dan buat kita mati..

hehe,setiap monster berbeza kejahatan diorang..
tapi ni sikit daripada monster yang ade..

monster yang paling diya benci, nama diya enderman

dia boleh teleport dengan cepat n kejar kita..tapi kelemahan dia air..

ok berbalik pada first day survival mode tu, diya kena cari arang dengan kayu untuk buat lampu..
sebab game ni macam dunia biasa..dia ada malam dan siang, ada hujan..
kena la melombong sikit..tebang pokok dan buat tools untuk melombong..
lepas tu untuk buat semua lampu dan tools tu kita kena buat crafting sikit..

macam ni lah crafting box dia..nak buka inventory kena tekan E..

ni tools yang telah di craft kan tadi,.tapi setiap tools guna cara yang berbeza untuk craft dia
yang tu kena lah rujuk google..hehe..tools ni berfungsi untuk macam2 benda
sebab lagi cepat untuk hancurkan benda jika dibandingkan dengan tangan.

Kat dalam minecraft world ni jugak ada binatang boleh guna untuk makanan kita 

ada lembu,kambing,bab*,ayam,kuda,kucing,sotong dan lain2..

semua makhluk kotak..pukul diorang banyak kali,nanti diorang mati dan bagi
korang item sebagai contoh daging yang boleh jadi makanan
dan makanan ni berfungsi untuk memastikan kita hidup sepanjang masa
kalau simbol makanan korang nampak dah low kena lah makan..
dan 
kalau rasa dah pandai main tu..bolehla bina rumah yang besar ke,
kingdom kita sendiri.

Bagi diya game ni memang addicting, nak main selalu sebab boring kat rumah
tapi tak boleh main selalu sebab nanti leka sangat..
sampai assignment pun terbiar..
so diya main lepas buat assignment je tu pun bila free..hehe 

2 comments:

Assalamualaikum, terima kasih kerana sudi memberikan komen.