Cubaan membuat pastri Perancis ; CANELÉ Halal

Diya Hanun | 1:18 PM | Saturday, July 31, 2021 | Leave a Comment Here (^_^)/
Canelé merupakan sejenis pastri dari negara Perancis yang dikatakan berasal dari Wilayah Bordeaux. Diperbuat dari rum dan vanilla, pastri ini mempunyai tekstur karamel yang agak rangup diluar dan dengan rasa kastad yang lembut di dalam. Proses pembuatan Canelé dikatakan agak rumit.
Resipi Canelé Vanilla

Bahan-bahan:

- 500ml susu full cream
- 50g mentega salted
- 2 sdt esen vanilla
- 200g gula kastor
- 2 biji telur
- 2 biji kuning telur
- 120g tepung kek

HAI.

Diya Hanun | 11:30 PM | Sunday, July 11, 2021 | 4 Awesome Comment's

            Terasa lama tak tulis entry, aku tak tahu sama ada masih ada lagi yang blogging macam dulu-dulu ke tak. Buat segmen, giveaway dengan freebies, senang kata seronok lah blogwalking dulu. Tapi sekarang, Interface blogger pun dah lain. Kalau dulu kita boleh tengok orang yang kita follow post sesuatu dan boleh baca. Sekarang ni, butang follow pun dah tak pakai kat blogger ni. Kalau dulu lumba-lumba para blogger nak followers ramai. Tapi sekarang Google plus pun dah tak berfungsi. Blogger-blogger yang dulu aktif pun sekarang dah beralih ke media sosial seperti Tik-Tok. Best blogging masa tahun 2011-2017 je. Selepas dari tu dengan aku-aku sekali dah tak main blog. Lepas habis degree, macam dah tak ada mood nak tengok blog. Nak menaip lagilah malas, niat tu ada tapi selalu terkubur. Terlalu leka dengan kehidupan kerjaya dan mencari diri sendiri. Boleh jadi dah tak ada orang blogging macam dulu dah. Aku pun tak tahu masih ada lagi orang baca blog ni lagi ke tak. Tapi apa pun aku still sayang blog ni sebab dia dah bersama dengan aku sejak 2010.

Lately I am into Amigurumi

Diya Hanun | 12:34 PM | Monday, June 28, 2021 | 3 Awesome Comment's

Durian is back.

Diya Hanun | 9:46 PM | Saturday, June 19, 2021 | 2 Awesome Comment's