Cara mudah untuk membuat Font kita sendiri.

Diya Hanun | 5:24 PM | Wednesday, August 19, 2015 | 1 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Pernah rasa teringin tak nak buat Font sendiri? Yelah mana tau teringin nak tengok tulisan tangan sendiri menjadi font dalam laptop tu. Kalau sebelum ni korang selalu download Font dari internet, apa kata cuba buat Font sendiri pula. Jadi nak berkongsi cara mudah untuk buat Font kita sendiri step by step bagi yang masih belum mengetahuinya.

Kita akan memerlukan website ini : www.myscriptfont.com untuk membantu kita generate tulisan kita tu. Dekat website tu pun dah diberikan step by step cara nak buat font.
Tapi Diya tetap akan terangkan sekali dengan gambar sebagai rujukan korang.

1. Download Template dia, sama ada dalam bentuk  PDF atau PNG, boleh lah tekan dekat link tu untuk dapatkan template atau terus pergi ke Myscriptfont. 
(Diya prefer PDF tapi ini terpulang pada korang)

2. Jadi ini lah template dia tu. Dalam template ni dah disediakan huruf untuk korang jadikan sebagai panduan. Print out dulu dalam kertas A4. Lepas tu barulah boleh mula mengisi setiap kotak tu dengan sekreatif yang boleh. 

3. Lepas isi semua kotak tu, boleh lah scan :

-Disarankan menggunakan pen yang sedikit tebal macam 0.8 untuk hasil yang lebih memuaskan.
-Jangan tulis lebih dari kotak kecik yang dekat dalam tu
- Scan dengan 300-600dpi (maksudnya jangan blur lah, make sure nampak terang dan sharp tulisan tu.)

In case korang tak ada scanner, ada printer je kan, Jadi ambil pakai kamera pun boleh. Make sure la kertas tu straight dan cantik. Pastikan gambar terang. Kalau tak terang edit lah sikit dekat photoshop or mana-mana yang sesuai. Crop lah ikut saiz a4 tu jadi tak ada bahagian gambar yang tak ada kaitan dengan template kita tu. Save as file as png or jpef or apa-apa format kegemaran korang.

Ini yang Diya dah tulis pakai pen dan siap scan. Nampak kan template kita tu tak okay? Jadi edit lah pakai photoshop
Lepas edit brightness, contrast dan sharpness. dekat photoshop, crop keluar bahagian yang tak diperlukan. Diya save dalam bentuk PNG.
4. Kemudian upload file, namakan tulisan yang korang nak tu, dah puas hati klik start untuk proses.
 5. Secara automatik dia akan proses, masa memproses mungkin ada yang lama dan ada yang sekejap. Jadi tunggulah dengan penuh sabar ye.

6. Hasilnya dia akan tunjuk macam dalam gambar bawah ni. Ini hasil dari gambar yang di scan tadi. Dah puas hati, Jadi pergilah download.

7. Jadi ini hasil lepas download. Boleh tekan install.


Cara lain nak install font:

 Copy file font tadi, 

Pergi ke control panel, klik FONT

 Paste kan font tadi ke FONT.

Korang akan nampak font Tulis tu dah ada dalam FONT.

 Jadi sekarang pergi ke words untuk test. Cari font korang tu (sebagai contoh Diya punya Font Tulis)

Boleh cuba menaip sekarang.

p/s: Bagi yang dah professional, boleh buat dekat illustrator, photoshop atau apa-apa medium lah. Just isi kan font dalam template tadi dan save ke format jpeg, png atau sewaktu dengannya, dan upload lah ke situ. Selamat mencuba dan semoga berjaya.

Teka-teki Perah Kepala

Diya Hanun | 8:54 AM | Friday, August 14, 2015 | 2 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Diya ada terjumpa teka-teki dari Hard disk lama Diya. Diya tak tahu lah dari mana teka-teki ni muncul, jadi rasa macam nak share. Jadi Diya post lah sini. Semua teka-teki ni mengarut. Mungkin ada yang pernah baca teka-teki ni dan mungkin tak. Tak tahulah macam mana orang yang reka teka-teki ni timbul idea nak buat teka-teki sebegini. Try la test jawab. Antara semua ni berapa korang betul, Tengok sejauh mana kretiviti otak korang memikirkan jawapan yang tak masuk akal. Agak-agak meh la rehatkan minda sekejap. 


1. Teka-teki:
Banyak2 bom,bom ape yang keluar air.
Jawapan:
Bomba

2. Teka-teki:
Bile malam ikan cari makan bile siang buat ape.
Jawapan:
Dah siang kite makan lar….

3. Teka-teki:
Apa persamaan dunia dan akhirat.
Jawapan:
Kedua-duanya dikunjungi manusia.

4. Teka-teki:
Bunga aper yang berwarna hitam.
Jawapan:
Bunga tayar laa…

5. Teka-teki: :
Dalam sehari berapa kali anda berjumpa dengan sabun mandi.
Jawapan;
Ade ker sabun yang mandi .

6. Teka-teki:
Kenapa orang menebang pokok kayu kayu balak?
Jawapan:
Yelah takkan nak cabut kot!...

7. Teka-teki:
Kenapa orang naik teksi tak bayar duit dulu.
Jawapan:
Sebab duit dulu dah tak laku.

8. Teka-teki:
Binatang ape yang paling malas sekali dalam dunia 
Jawapan:
Udang baring, asyik baring jer last sekali jadi belacan.

9. Teka-teki:
Binatang ape bermuka selamba.
Jawapan:
Ikan sardine.

10. Teka-teki:
Binatang ape paling terer memasak.
Jawapan:
ular senduk.

11. Teka-teki:
Knape gigi sakit,knape pencuri kena tangkap,knape tebu jadi keras?Dalam 3 soalan nie nak satu jawapan.
Jawapan:
Lambat cabut.

12. Teka-teki:
Benda ini semua kat badan,kaki kat badan,tangan kat badan ia leper?
Jawapan:
Anak ayam kena langgar.

13. Teka-teki:
Cikgu menyoal anak muridnya bernama Amin
1+1+1+1+1+1=?Amin jawab 0 knape?
Jawapan:
Kerana Amin baru sahaja habis memakan 6 batang sosej.

14. Teka-teki:
Ada seekor lembu sedang makan mula-mula kepalanya menghadap 60 darjah ke timur,pastu kepalanya menghadap 80 darjah utara apkah arah ekornya sekarang?
Jawapan:
Ke bawah.

15. Teka-teki:
Binatang apa pandai bertutur loghat Kelantan?
Jawapan:
Anak kambing sebab bila ia mengembek bunyinya’’mekkk’’

16. Teka-teki:
Lepas sudu pinggan,lepas pinggan gelas lepas gelas apa?
Jawapan:
Lepas gelas pecahlah….

17. Teka-teki:
Kenapa nyamuk suka hisap darah orang?
Jawapan:
Dah itu memeng kerja dier..

18. Teka-teki:
Kenapa bangau bila time nak tangkap ikan die angkat kaki sebelah aje?
Jawapan:
Kalau dia angkat kedua-dua kakinya,jatuhlah bangau tu.

19. Teka-teki:
Kalau orang cuci tandas kita gelar pencuci,orang menjual kita gelar peniaga…kalau orang rompak bank kita gelar apa?
Jawapan:
Panggil polis.

20. Teka-teki:
Apa yang apabila ia jatuh kita tengok atas?
Jawapan:
Tahi cicak.

21. Teka-teki:
Mengapa itik tidur angkat kaki sebelah?
Jawapan:
Sebab kalau angkat kedua-duanya jatuhlah ititk tu..

22. Teka-teki:
Banyak-banyak baju,baju apa yang tak boleh dilipat?
Jawapan:
Baju dalam washing machine lah.Tengah basuh mana boleh basuh..

23. Teka-teki:
Cicak kecil ngan cicak besar bergaduh atas siling,lawan puya lawan tetiba cicak besar jatuh lepas tu diikuti oleh cicak kecil lak jatuh ,kenapa cicak kecil jatuh?
Jawapan:
Sebab cicak kecil menang dia teruja terus tepuk tangan,lupa lak dia tue atas siling so dia tepuk tangan dan terus jatuh.

24. Teka-teki:
Pepatah menyatakan ‘air yang dicincang takkan putus’ camne caranya nak putuskan air tu?
Jawapan:
Jangan bayar bil air..terputus/terpotonglah..insyaallah.

25. Teka-teki:
Mengapa leher bangau panjang?
Jawapan:
Sebab dia diciptakan jauh daripada badannya

Tahniah korang dah berjaya membaca sampai habis, jadi berapa jawapan betul korang?

Update windows 10

Diya Hanun | 4:23 PM | Wednesday, August 12, 2015 | 1 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Akhirnye Diya dah bergelar pengganggur.. Hehe ..duduk rumah jelah kita ye..
Letih dah nak kerja.. Lama jugak Diya tak taip dalam blog ni. 
29/7/2015 kan windows 10 baru dilancarkan. Tapi semalam baru Diya dapat update. 
Masa update tu lama gila. First try tak menjadi sebab dia kata something went wrong.
Tu pun dah tunggu 3 jam dia download.. So kena download again. Sighh...tunggu 3 jam lagi.
Lepas tu, okay ingatkan dah settle. Tiba-tiba Diya punya background jadi hitam dan agak laggy.
Diya pergi lah cabut bateri, padam secara kasar. Haha. Mana tak rosak laptop macam ni.
Okay sambung cerita pasal cabut bateri tu, then on balik.. Dia jadi ok dah..
Mula-mula keluar background pantai dan jam di bahagian kiri. 
Lepas tu nanti keluar muka Diya dan Diya kena masukkan password.
Dah lepas pasword dimasukan maka muncul lah windows 10 punya taskbar atau start menu.
Tapi masalhnya ,kenapa ni, mana background Diya, Mana Elsa Diya kenapa still hitam..
Sedih dah masa tu. Restartlah apa lagi,  Then, yeay dah ok.. 
Diya restart sekali lagi buat second time nak make sure dia okay.
Hoho, lepas tu jakun sekejap. Yelah, ramai kata windows 10 best, apa yang best?

Ini yang berlaku terhadap Windows 8.1 yang Diya pakai sebelum ni, berubah menjadi windows 10. 
(Jangan melting dengan Elsa dekat background Diya tu..hihi)
Start menud tu rasa macam masa pakai windows yg lama. Gabungan windows XP, 7 dan windows 8
 maka jadilah sebegitu rupa. kih3. Correct me if I'm mistake okay? 
Seterusnya, Diya pun pergi lah godek2 sekejap cari Project Spartan atau dikenali jugak sebagai Microsoft edge browser,

Orang kata laju dari chrome. Dia menggantikan internet explorer. Tapi dalam windows 10 ni internet explorer masih dikekalkan, Diya ingat dah terhapus sama sekali, Tak rupanya.
Diya tak jumpa la microsft edge tu,. Cari search box. Gambar kanta pembesar di Taskbar.
Diya pergi cari Cortana , kononnya Cortana tu macam SIRI dekat iphone.
Nak search apa-apa cakap je dekat dia, Tapi apa yang muncul adalah benda ni:


Dia kata Cortana isnt supported in the region and language you've selected.
Yeke, okay tak mengapalah. Diya taip search je dekat bawah tu mana microsft edge dia tersorok.
At last, dia muncul dari penyembunyian dia. Haha. Diya pun try buka microsft edge.
uhh..kenapakah, Begini rupanya.:


humm..No komen, tapi okay lah setakat ni pakai, Benda baru kan. Lepas tu tengok pulak game apa yang ada. Orang kata Solitaire dan Minesweeper kena bayar untuk certain package.
 Macam tak percaya pulak. Banyak dengar dari apa yang orang kata je..hehe..
 Sebab tu baru terasa nak update. Takut jugak mula-mula, 
Tapi nak jugak test ape perubahan yang berlaku. Hehe..
Okay Kembali kepada solitaire dan minesweeper.
Ada game baru lah..hehe.. Tapi tak pernah main pun game ni.
Semua game based on card je, dan boleh install game lain


Dia nak minta kita upgrade pulak, kena bayar lak. Tak mahu lah.


Jadi Diya main macam biasa lah. Tak minat sangat nak main game.

Kita cari lagi apa yang best dekat windows 10 ni, Ada simbol Xbox, tapi Diya tak pasti apa function nya. Jadi Diya biarkan je. Sebab itu untuk orang yang main game xbox. 
Ada kata windows 10 sesuai untuk main game, rasa laju.. 
Tapi sejauh mana kebenarannya Wallahualam, Diya tak tahu sebab Diya tak test.

Jadi macam mana korang dah try windows 10? Diya tak habis explore lagi windows 10 ni.
Setakat tu jelah Diya tahu.