Chibi Doodle style model lelaki

Diya Hanun | 8:51 PM | Sunday, November 30, 2014 | 1 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Hari tu ade ternampak model fashion lelaki, so diya try la buat jadi  chibi. 
Agak-agak antara 4 chibi ni mana korang suka? Diya prefer yang mata biru punya fashion style.

Ni chibi yang diya separate kan jadi satu-satu, yang atas tu diya combine sekaligus.


Komitmen itu penting

Diya Hanun | 1:12 AM | | Leave a Comment Here (^_^)/
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Selamat malam, sekarang diya dah start kerja sampai lah bulan February. Kerja sebagai Admin cum HR clerk di sebuah syarikat ni. Nak diikutkan, ini lah pengalaman pertama bekerja di ofis. Seminggu berlalu, agak sukar juga lah untuk orang yang pertama kali macam diya ni. Fresh grad katakan, orang nak cari semua yang ada pengalaman satu tahun macam tu. Diya? adeh pengalaman pun tak ada. Jadi kira bersyukur lah dapat kerja ni. Walaupun background architecture tapi sekurang-kurangnya boleh ambil pengalaman sementara tunggu sambung degree bulan mac ni. 2 minggu lepas Diya balik kampung dekat Sulawesi.
Bercuti sekejap. Tapi tak terusik pun blog ni. Selalu je terindu-rindukan blog ni.
Tapi hanya boleh rindu je. Aik diya rindu je? Tak nak buka ke? Ahaha
Nak buka pun tak banyak masa. Buka sekejap tapi tak update. Last-last buka-buka je entry minggu lepas..Haha..Pemalas nak update betul diya ni.

Diya tak tahu macam mana blogger-blogger dekat luar bahagikan masa antara blog dan kehidupan harian, blogging. Rajin. Hormat dan tabik diya rasa dekat korang. Diya pula?
Susah nak bahagikan komitmen antara blog dengan kehidupan harian. Sebab tu jarang update.
Perhatikan betul-betul maksud komitmen dekat bawah ni?


Sumber rujukan Kamus Dewan, Komitmen bermaksud:
  1. sikap (pendirian atau perbuatan) memberikan sepenuh tenaga dan perhatian dsb atau menunjukkan sokongan dan azam yg sepenuhnya kpd sesuatu, iltizam:
  2. perjanjian (persetujuan, kata putus, dsb) utk melakukan sesuatu yg menjadikan sesuatu pihak itu terikat utk melaksanakannya: 

Ha paham tak, jadi diya boleh dikatakan tak ada komitmen lah terhadap blog ni. Haha. Sabar jelah.
Jadi Diya akan cuba rajin-rajinkan buat entry dan blogwalking. Mungkin sekali seminggu. Inshallah. 
Komitmen tu kan penting, jadi kenalah komited kalau nak berjaya.

Tips untuk menangani hater

Diya Hanun | 11:47 AM | Friday, November 21, 2014 | 1 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎
Dalam hidup ni, macam-macam orang yang kita temui. Sepanjang perjalanan hidup ni tak semua orang yang kita temui itu akan menyukai kita. Juga harus diingat, bukan semua orang boleh masuk dengan kita. Hater dalam bahasa melayu nya Pembenci yakni orang yang membenci atau tidak menyukai kita.
Mungkin kita pernah merasai, kita tak boleh ngam dengan seseorang ini. Mungkin baik dari segi
pemakaian, percakapan, perbuatan atau tingkah laku. Pelbagai perkara boleh menimbulkan kebencian. Hati manusia memang kita tak boleh nak duga. Namun sudah lumrah manusia setiap perkara yang kita lakukan pasti sahaja ada yang dibenci sesetengah orang. Sedangkan orang baik pun ada yang membenci ini kan pula orang yang jahat. Kita memang tak boleh halang manusia untuk membenci sebab itu diri mereka. Namun mungkin beberapa cara boleh dilakukan untuk menangani Hater.

1. Pertama sekali, cuba beristighfar.
Sebelum kita naik marah tak tentu pasal, cubalah tenangkan diri dengan istighfar. Ingatlah Allah sentiasa.

2. Amalkan sikap memaafkan.
Maafkan sahaja mereka jangan lah simpan dendam walaupun kita dihina atau dicemuh.

3. Bersabar sentiasa.
Ingatlah, Allah sedang menguji tahap kesabaran kita. Kalaupun  dihina atau dikutuk, bersabarlah,mereka sedang cuba sedekahkan kita pahala.

4. Elakkan dari pergaduhan.
Jika terserempak atau berhadapan, senyum sahaja atau jangan menaikkan lagi kebencian mereka. Kalau boleh elak dari terserempak atau bertemu. Atau buat-buat tak tahu sajalah. Jangan cuba menambah api atau melawan.

5. Biarkan sahaja mereka dengan dunia kebencian mereka.
Mereka ini kadang-kadang perlukan perhatian lebih, sengaja mengajak kita menimbulkan kemarahan dan kebencian mereka. Jadi apa yang perlu buat. Jangan layan sangat karenah mereka. Biarkan sahaja mereka tenggelam dalam dunia mereka.

6. Fokus pada orang yang menghargai kita
Tak perlu fikirkan tentang mereka, ramai lagi orang disekeliling kita yang ambil berat dan sayangkan kita.
Tak perlu membuang masa kita untuk memikirkan tentang kenapa mereka membenci kita.

7. Tak perlu pening-pening kepala mengenangkan kenapa mereka tak sukakan kita.
Sesetengah orang suka terlebih fikir. Kena ingat, kita hidup bukan untuk mengembirakan hati semua orang.

8. Muhasabah diri sentiasa.
Mungkin ada betul mengapa mereka membenci, mungkin kerana sikap kita, pemakaian kita, pertuturan, cara pergaulan. Berfikirlah sejenak mengapa. Tapi tak perlu lama-lama nanti kita pula yang timbul kebencian terhadap mereka.

9. Berubahlah.
Fikirlah sekadar memberikan pengajaran untuk kita mengubah diri menjadi lebih baik. Kalau boleh ubahlah diri menjadi lebih baik.

10. Berdoalah
Minta lah semoga Allah memaafkan mereka dan memberikan mereka kebaikan. Jangan sumpah seranah mereka perkara yang buruk-buruk. Doa semoga mereka menjadi orang yang lebih baik.

11. Positifkan diri.
Cuba fikir, mungkin ada sesuatu dalam diri kita yang mereka cemburui kerana itu mereka membenci. Bersyukur seadanya dengan diri kita.

12. Jangan ambil hati terhadap mereka
Tak payah nak ambil hati apa yang mereka katakan. Jangan telan semua kata-kata mereka. Anggap lah mereka umpama angin, sekadar lalu menyapa kita. Tak penting pun mereka tu,tak payah nak diingat pun.

13.  Jadilah diri kita sendiri. Be yourself.
Kita memang tak boleh nak halang orang mengkritik kita. Mulut orang memang kita tak boleh jaga. Yang pasti peliharalah diri kita sendiri. Jadi lah diri kita sendiri.

14. Jangan kita pula yang menjadi hater
Jangan mengajar diri kita menjadi hater kalau kita benci orang buat kita sebegitu.

15. Belajar melupakan.
Sentiasa belajar untuk melupakan dan pandanglah sentiasa kehadapan. Kerana setiap perkara yang berlaku mengajar kita untuk menjadi lebih kuat dalam menghadapi cabaran masa akan datang.

16. Ingatlah untuk sentiasa senyum.
Belajar senyum dalam situasi sebegini, senyum juga baik untuk muka kita dan minda dan membuat diri kita merasa lebih tenang.

Kod Url internet bagi setiap negara.

Diya Hanun | 7:24 PM | Tuesday, November 4, 2014 | 1 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Setiap negara mempunyai kod internet mereka sendiri sebagai contoh Malaysia adalah .my

                 A       ac = Educational
                         ad = Andorra
                         ae = United Arab Emirates
                         aero = Aeronautics
                         af = Afghanistan
                         ag = Antigua and Barbuda
                         ai = Anguilla
                         al = Albania
                         am = Armenia
                         an = Netherlands Antilles
                         ao = Angola
                         aq = Antarctica
                         ar = Argentina
                         as = American Samoa
                         at = Austria
                         au = Australia
                         aw = Aruba
                         az = Azerbaijan
                         
                 B       ba = Bosnia Hercegovina
                         bb = Barbados
                         bd = Bangladesh
                         be = Belgium
                         bf = Burkina Faso
                         bg = Bulgaria
                         bh = Bahrain
                         bi = Burundi
                         biz = Business
                         bj = Benin
                         bm = Bermuda
                         bn = Brunei Darussalam
                         bo = Bolivia
                         br = Brazil
                         bs = Bahamas
                         bt = Bhutan
                         bv = Bouvet Island
                         bw = Botswana
                         by = Belarus
                         by = Byelorussia
                         bz = Belize
                         
                 C       ca = Canada
                         cc = Cocos Islands
                         cd = Democratic Republic of the Congo
                         cf = Central African Republic
                         cg = Congo
                         ch = Switzerland
                         ci = Ivory Coast
                         ck = Cook Islands                           
                         cl = Chile
                         cm = Cameroon
                         cn = China
                         co = Colombia
                         com = Commercial
                         coop = Cooperation
                         cr = Costa Rica
                         cs = Czechoslovakia
                         cu = Cuba
                         cv = Cape Verde
                         cx = Christmas Island
                         cy = Cyprus
                         cz = Czech Republic

                 D       de = Germany
                         dj = Djibouti
                         dk = Denmark
                         dm = Dominica
                         do = Dominican Republic
                         dz = Algeria

                 E       ec = Ecuador
                         edu = Educational Institution
                         ee = Estonia
                         eg = Egypt
                         eh = Western Sahara
                         er = Eritrea
                         es = Spain
                         et = Ethiopia
                         eu = European Union
                         
                 F       fi = Finland
                         firm = Business site
                         fj = Fiji
                         fk = Falkland Islands
                         fm = Micronesia
                         fo = Faroe Islands
                         fr = France

                 G       ga = Gabon
                         gd = Grenada
                         ge = Georgia
                         gf = French Guiana
                         gh = Ghana
                         gi = Gibraltar
                         gl = Greenland
                         gm = Gambia
                         gn = Guinea
                         gov = Government
                         gp = Guadeloupe
                         gq = Equatorial Guinea
                         gr = Greece
                         gu = Guam
                         gt = Guatemala
                         gw = Guinea-Bissau
                         gy = Guyana

                 H       hk = Hong Kong
                         hm = Heard and Mc Donald Islands
                         hn = Honduras
                         hr = Croatia
                         ht = Haiti
                         hu = Hungary
                         
                 I       id = Indonesia
                         ie = Ireland
                         il = Israel
                         in = India
                         info = Information
                         io = British Indian Ocean Territory
                         iq = Iraq
                         ir = Iran
                         is = Iceland
                         it = Italy

                 J       jm = Jamaica
                         jo = Jordan
                         jp = Japan
                         
                 K       ke = Kenya
                         kg = Kyrgyzstan
                         kh = Cambodia
                         ki = Kiribati
                         km = Comoros
                         kn = Saint Kitts and Nevis
                         kp = North Korea
                         kr = South Korea
                         kw = Kuwait
                         ky = Cayman Islands
                         kz = Kazakhstan
                         
                 L       la = Laos
                         lb = Lebanon
                         lc = Saint Lucia
                         li = Lichtenstein
                         lk = Sri Lanka
                         lr = Liberia
                         ls = Lesotho
                         lt = Lithuania
                         lu = Luxembourg
                         lv = Latvia
                         ly = Libya
                         
                 M       ma = Morocco
                         mc = Monaco
                         md = Moldova Republic
                         mg = Madagascar
                         mh = Marshall Islands
                         mil = Military
                         mk = Macedonia
                         ml = Mali
                         mm = Myanmar
                         mn = Mongolia
                         mo = Macau
                         mp = Northern Mariana Islands
                         mq = Martinique
                         mr = Mauritania
                         ms = Montserrat
                         mt = Malta
                         mu = Mauritius
                         museum = Museum
                         mv = Maldives
                         mw = Malawi
                         mx = Mexico
                         my = Malaysia
                         mz = Mozambique
                         
                 N       na = Namibia
                         name = Name
                         nc = New Caledonia
                         ne = Niger
                         net = Network
                         nf = Norfolk Island
                         ng = Nigeria
                         ni = Nicaragua
                         nl = Netherlands
                         no = Norway
                         np = Nepal
                         nr = Nauru
                         nt = Neutral zone
                         nu = Niue
                         nz = New Zealand
                         
                 O       om = Oman
                         org = Organization
                         
                 P       pa = Panama
                         pe = Peru
                         pf = French Polynesia
                         pg = Papua New Guinea
                         ph = Philippines
                         pk = Pakistan
                         pl = Poland
                         pm = St. Pierre and Miquelon
                         pn = Pitcairn
                         pr = Puerto Rico
                         ps = Palestinian territories
                         pt = Portugal
                         pw = Palau
                         py = Paraguay
 
                 R       re = Reunion
                         ro = Romania
                         ru = Russia
                         rw = Rwanda

                 S       sa = Saudi Arabia
                         sb = Solomon Islands
                         sc = Seychelles
                         sd = Sudan
                         se = Sweden
                         sg = Singapore
                         sh = St. Helena
                         si = Slovenia
                         sj = Svalbard and Jan Mayen Islands
                         sl = Sierra Leone
                         sm = San Marino
                         sn = Senegal
                         so = Somalia
                         sr = Suriname
                         st = Sao Tome and Principe
                         su = Soviet Union
                         sv = El Salvador
                         sy = Syria
                         sz = Swaziland
                         
                 T       tc = Turks and Caicos Islands
                         td = Chad
                         tf = French Southern Territories
                         tg = Togo
                         th = Thailand
                         tj = Tajikistan
                         tk = Tokelau
                         tm = Turkmenistan
                         tn = Tunisia
                         to = Tonga
                         tp = East Timor
                         tr = Turkey
                         tt = Trinidad, Tobago
                         tv = Tuvalu
                         tw = Taiwan
                         tz = Tanzania
                         
                 U       ua = Ukraine
                         ug = Uganda
                         uk = United Kingdom
                         um = United States Minor Islands
                         us = United States of America
                         uy = Uruguay
                         uz = Uzbekistan
                         
                 V       va = Vatican City
                         vc = Saint Vincent, Grenadines
                         ve = Venezuela
                         vg = Virgin Islands (British)
                         vi = Virgin Islands (USA)
                         vn = Viet Nam
                         vu = Vanuatu
                         
                 W       ws = Samoa
                         
                 Y       yu = Yugoslavia (Serbia and Montenegro)

                 Z       za = South Africa
                         zm = Zambia
                         zr = Zaire
                         zw = Zimbabwe