Project 2:Firefly Retreat House (architectural design)

Diya Hanun | 10:29 PM | Friday, September 27, 2013 | 3 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Ahhh...alhamdulillah..akhirnya di beri kesempatan nak menaip..hik3..
so hari  ni berakhir lah subject design untuk architecture.. tapi untuk semester ni lah..
huuu..ya Allah..penatnya memang Allah je yang tau..
buat presentation board pon last minit..ha amek kau..
Tak tidur 1 hari...mengantuk gila masa present tadi..
so diya just nak update pasal assignment terakhir diya pasal FIREFLY RETREAT HOUSE
So, meh diya cerita sikit pasal assignment ni secara keseluruhannya :)

Project 2:Firefly Retreat House (architectural design)
start on 2 JULAI 2013

Site visit : dekat Kampung Kuantan, Kuala Selangor..
Pergi masa 22 ogos 2013..Tengok site mana yang kitorang nak letak building tu nanti..
Masa ni kami diberikan kepada 5  kumpulan, presentation board dekat bawah ni adala hasil dari site visit dekat kampung tu.. 

Kumpulan 1: Site study (SWOT) -strength, weakness,opportunities and threat
Kumpulan2 : drawings of location plan (1:200) site plan & 2 site section



Kumpulan 3 : Site model (1:50)

Kumpulan 4: Precedent study of Firefly

Kumpulan 5: Documentation
*sorry tak ada gambar..

Setiap minggu kitorang ada 2 kelas design, hari rabu dan jumaat..
Setiap hari ada sesi consultation, nak tengok design kita  boleh diterima pakai ke tak..
Banyak idea awal diya, tapi final design diya bawah ni:

ni depan dia
ni belakang

presentation board

ni kononnya kalau letak dekat site dia

Huhuu..buat last minit so tak ok sangat lah..
Aih..nampaknye banyak lagi diya kena belajar ni..

Sekarang kena buat portfolio pula..ahhh...stress
Next week dah exam..nasib baik 2 paper dalam 1 hari tu..
Khamis :) 
Wish me luck for building construction and history of architecture final exam^_^


IUIIC 2013

Diya Hanun | 5:54 PM | Monday, September 16, 2013 | 9 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Hyee~ *lambai tangan
11 Ogos hari Rabu lepas, diya ada ikut serta dalam 1 competition dekat universiti diya,
IUIIC atau Infrastructure University Kuala Lumpur Innovation & Invention Competition 2013.
Melibatkan : 

Ni peserta dari iukl untuk emergency shelter design, diya paling kanan

 ni presentation board diya
ni model diya...uhh..macam mana lah boleh masuk ni =_=
mengarut je design ni =_= haha..
 masuk ni pun sebab terpaksa..
ahaa..ni pun sebenarnya assignment diya untuk architectural design 2, dan tiba-tiba
lecturer ambil nama diya sebab dia suka design diya dan classmate lain..
emergency shelter ni sebenarnya satu tempat untuk orang yang mengalami musibah
dan assignment ni suruh design satu shelter yang boleh dicabut dan dipasang, dia tak nak khemah
so tercipta lah design ni..yang diya pasti nak sijil penyertaan je..hihihi

 yang dekat bawah ni peserta yang lain

 sebenarnya banyak reka cipta dan inovasi baru yang korang boleh tengok dalam pertandingan ni, 
 para pemenang
tahniah kepada yang menang ^_^
 begitulah ceritanya

Penggunaan tracing paper dikala bosan

Diya Hanun | 12:43 AM | Tuesday, September 10, 2013 | 29 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Setiap minggu satu je entrr diya post sejak semester ni start, dah nak hujung semester ni, diya semakin busy..
nak rush dengan banyak assignmnets yang kena submit..
Dah 4 hari diya demam, sebab tak jaga diri..hehe..
hari ni diya ade presentation untuk subject presentation skill..
Macam ape tah tadi..
Oleh sebab minggu lepas ade sikit masa free, diya suruh kawan diya lukis something 
dekat atas tracing paper..

nilah medium yang kami gunakan

cara nak menggunakannya : ambil satu tracing paper, lukis satu badan, kerat yang berlebihan,
lukis muka dengan pelbagai style..so matching kan lah ikut mood korang..haha..
selamat mencuba



lukisan bestie diya,




percubaan dari diya







Jualan borong secara kilo di Nilai 3

Diya Hanun | 12:02 AM | Thursday, September 5, 2013 | 5 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

Lama sudah diya menyepi..hehe..banyak sangat nak tulis tapi masa tidak mengizinkan..
so diya tulis entry pendek jelah, nak bagi blog ni ade update nya jugak, 
tak de lah dia sunyi dengan enty lama..haaa..hari Ahad hari tu diya ade pergi jalan-jalan
lawat saudara di Nilai 3..tiba-tiba nampak lah ada orang berkerumun dekat satu tempat ni, tak silap
mungkin pasar borong kot..
Mak ajak lah usha kan, sekali diorang jual barang macam ni:

Banyak kan pinggan mangkuk?

Customer berbaju hijau ni kerap dijumpai di sekitar tempat ni..hahaha

Shisha pun ada :P perabot apatah lagi..

mak bersepah kotak

pinggan macam2 jenis

pilih-pilih

dah berlonggok dah pun, nak jalan pun susah.. +_+  

see customer misteri ni muncul lagi
apa number ni?

   ha kau berlonggok dah, tinggal pilih je

eeh selipar pun ada lah..haha..



pinggan oren


hambik, sekali depan kedai Baryali carpets dah

kucing ni tak dijual ye

ada jual mainan budak

Cashier dia =_= nampak tak orang apa tu...hihi..
diaorang guna penimbang 
1 kilo RM 8 tak silap..mak yang cakap la..diya x tau berapa sebab diya tak beli..
Tapi jangan harap lah barang ni tahan macam barang dekat kedai pinggan mangkuk shopping mall sana..
Dah nama plastik..:) tau2 lah ketahanan dia macam mana..

P/S: customer berbaju hijau tu akak diya..hahah =_= nak interframe :P