Fakta tentang mimpi

Diya Hanun | 10:56 AM | Sunday, June 30, 2013 | 7 Awesome Comment's
لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎



    1. Manusia menghabiskan masa sekurang-kurangnya 6 tahun dalam hidup mereka dengan bermimpi
    2. Beribu tahun dulu, Orang Mesir adalah yang pertama mencipta kamus mimpi dalam sekitar 4000 sebelum masihi.
    3. Dianggarkan kita menghabiskan masa 1/3 dari hidup kita untuk tidur
    4. Mereka yang mengalami gangguan mental, kurang aktiviti mimpi
    5. Otak kita lebih aktif ketika kita tidur jika dibandingkan dengan ketika kita jaga.
    6. Manusia dianggarkan mempunyai lebih kurang 3-7 mimpi dalam semalam. Kita mimpi 2-3 jam untuk semalam
    7. 90% daripada mimpi hilang 1 minit selepas kita bangun
    8. Lelaki lebih banyak bermimpi mengenai lelaki jika dibandingkan perempuan yang bermimpi kedua-dua jantina.
    9. Pengambilan dadah boleh mengakibatkan mimpi yang lebih beremosi. Orang yang berhenti dari mengambil alcohol dan rokok mengalami mimpi yang lebih berat dan ngeri.
    10. Agak sukar untuk bermimpi ketika kita berdengkur
    11. Bayi tidak bermimpi tentang diri mereka sehinggalah mereka mencapai umur 3 tahun.
    12. Wujud kelainan dalam kandugan mimpi di antara kedua jantina,khususnya  wanita akan bermimpi mengenai anak-anak,keluarga atau barangan rumah. Manakala lelaki lebih kepada tentang orang yang tidak dikenali, kekejaman, aktiviti seksual,pencapaian dan aktiviti luar.
    13. Konsep mimpi adalah sama dilaporkan seluruh dunia, kehilangan gigi, jatuh atau terbang,pameran,dating lewat dalam ujian,dikejar atau diserang dan aktiviti penting lain
    14. Mimpi selalunya bukan sesuatu yang gembira dan emosi yang selalu terlibat adalah marah,sedih dan takut
    15. Aktiviti biasa seperti memberus gigi jarang muncul dalam mimpi kita.
    16. Orang yang terkenal memang sangat jarang untuk masuk dalam mimpi kita. Kita lebih kerap mengalami mimpi mengenai orang yang rapat dengan kita lebih-lebih lagi dengan orang yang kita sedang berada dalam konflik.
    17. SItuasi yang berlaku dimimpi kebiasaannya melibatkan orang yang bermimpi dan 2 orang yang lain
    18. Kebanyakan mimpi berlaku dalam rumah-tetapi selalunya bukan rumah kita sendiri. Kebanyakan mengatakan mereka sering bermimpi di ruang tamu. Kita jarang bermimpi mengenai tempat kerja atau sekolah.
    19. Tidak akan berlaku logic  dalam mimpi,sebagai contoh mimpi mungkin dialami di satu tempat secara tiba-tiba orang yang bermimpi itu berada di tempat lain.
    20. Kebanyakan mimpi adalah berdasarkan bantuan imej (kecuali bagi meeka yang dilahirkan buta atau kehilangan pengelihatan di awal usia) Kebiasaannya mimpi akan mempunyai bunyi dan sentuhan
    21. Zirafah Cuma tidur lebih kurang 2 jam sehari
    22. Jika kita elak dari tidur lebih dar i 10 hari, kita akan mati
    23. Purata kucing tidur lebih kurang 10-15 jam sehari
    24. Dalam purata,anjing tidur lebih kurang 10-13 jam sehari
    25. Maklumat yang kita belajar sebelum tidur akan lebih melekat lama dengan kita jika dibandingkan dengan maklumat di masa yang lain.
    26. Badan kita membakar Kalori lebih banyak ketika kita tidur
    27. Lebih sejuk rumah kita,lebih teruk mimpi yang kita alami. Mereka kata kita akan mengalami mimpi yang lebih baik  pada suhu yang sederhana
    28. Kita boleh menafsirkan lebih dari 5000 simbol mimpi
    29. Mimpi ngeri berlaku lebih kerap kepada kanak-kanak berbanding orang dewasa
    30. Perempuan lebih banyak mengalami dejavu dimana mereka telah berada dalam mimpi yang sama beberapa kali jika dibandingkan lelaki.
    31. Orang buta juga bermimpi namun mimpi mereka lebih melibatkan kepada pendengaran jika mereka memang dilahirkan buta. Namun bagi yang tidak buta bukan sejak lahir, mengalami mimpi mengenai apa yang mereka ingati sebelum mereka buta.
    32. Silang budaya menunjukkan bahawa mimpi kita mencerminkan  kehidupan normal di negara dan budaya kita sendiri.

    Jangan ambil kesempatan atas kebaikan orang lain

    Diya Hanun | 9:36 PM | Friday, June 28, 2013 | 5 Awesome Comment's
    لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎
    Sekadar ingin meluahkan:

    Orang kata jangan terlalu baik nanti orang pijak..
    tapi kalau tak baik nanti orang anggap kita kejam pula..
    dekat dunia ni macam-macam orang ada..
    ada yang hanya baik ketika nak sesuatu dari seseorang sahaja
    bila dah dapat sesuatu terus tak ingat dah
    ada pula yang ambil mudah dengan kebaikan orang lain..
    Licik sangat,pandai nya..
    Kita berikan bantuan tapi orang pergunakan kita..sebab bantu membantu
     itukan amalan yang Allah suka..
    kalau kita ikhlas dapat pahala..
    cuma bila tahu kita dipergunakan untuk kesenangan orang lain..
    Itulah..ada rasa dipergunakan tu..aishh..buat sedih jelah...
    Tak apa lah biar lah Allah tahu niat kita..
    Biarlah ikhlas hati kita membantu bukan kerana balasan..
    walaupun telah dipergunakan..jangan lah marah..
    Biar sahaja Allah membalasnya..
    Semoga kita tidak buat begitu kepada orang lain..
    biar kalau boleh kita muhasabah diri selalu,,
    Jangan gunakan kebaikan orang lain untuk kesenangan diri kita sendiri..
    KITA TAK TAHU BILA ALLAH BALAS BALIK..
    Baru tahu rasa kita..

    p/s :(/_\) Dear Allah, i hope this experience never made me give up to help other people..Thanks for giving me a lesson on which people i can lie on to and which people just take advantage to me..
    #kebaikan dipergunakan
    orang lain untuk kepentingan mereka sendiri....
    Tak apalah..sekadar peringatan.. :)

    1 Minute Habit

    Diya Hanun | 9:22 PM | Wednesday, June 26, 2013 | 1 Awesome Comment's
    لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎


    p/s : just for sharing :)

    Bismillah

    Diya Hanun | 9:19 PM | | 1 Awesome Comment's
    لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎


    SEGMEN MENANG WANG TUNAI RM 100

    Diya Hanun | 9:08 PM | | Leave a Comment Here (^_^)/
    لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

    klik banner to join :)

    Simple But Awesome Giveaway! By NabilaMedan

    Diya Hanun | 8:58 PM | | Leave a Comment Here (^_^)/
    لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎


    Giveaway Terbaru Daripada NabilaMedan!!
    Tamat Pada 1 Julai 2013
    (Tekan Banner Untuk Sertai!)


    History of Islamic Month

    Diya Hanun | 10:24 PM | Tuesday, June 25, 2013 | 5 Awesome Comment's
    لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎



    Secret Behind Praying Times

    Diya Hanun | 9:28 PM | Monday, June 24, 2013 | 3 Awesome Comment's
    لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎


    Relationship quotes

    Diya Hanun | 4:47 PM | Sunday, June 23, 2013 | 1 Awesome Comment's
    لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

    • Being single doesn’t mean you don’t know anything about love, it just means you know enough to wait for it.
    • Too many girls rush into relationships because of the fear of being single, then start making compromises, and losing their identity. Don’t do that.
    • RelationSHIPS sink when they have too many passengers.
    • Relationships are like glass. Sometimes it’s better to leave them broken than to hurt yourself trying to put them back together.
    • The greatest mistake we humans make in our relationships; We listen half, understand quarter, think zero, and react double.
    • Two people don’t have to be together right now, in a month, or in a year. If those two people are meant to be, then they will be together somehow at sometime in life.
    • A little jealousy in a relationship is healthy, it’s nice to know someone’s afraid to lose you.
    • If you love someone, be sure to hold them close. If you don’t, someone else will.
    • Your relationship is just that; yours. It doesn’t have to make sense to anyone else.
    • No relationship is ever a waste of your time. If it didn’t bring you what you want, it taught you what you don’t want.
    • People may not always tell you how they feel about you, but they will always show you.
    • Find someone who can change your life, not just your relationship status.
    • I can’t promise you a perfect relationship, but what I can promise you is that if you’re trying, I’m staying.
    • Good relationships don’t just happen. They take time, patience, and two people who truly want to be together.
    • Flirtationship: more than a friendship, less than a relationship.
    • Without communication, there is no relationship. Without respect, there is no love. Without trust, there’s no reason to continue.
    • A simple talk can save millions of relationships in this world. Only if both sides will be open to make things right.
    • When a girl thinks of her future with her boyfriend, it’s normal. But when a boy thinks of his future with his girlfriend, he’s serious.
    • All relationships go through hard times and real relationships get through hard times.
    • Break ups aren’t always meant for make ups. Sometimes relationships end in order for you to wake up.
    • The scariest thing about distance is that you don’t know whether they’ll miss you or forget you.

    Move on quotes

    Diya Hanun | 4:46 PM | | Leave a Comment Here (^_^)/
    لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎


    • Cry as hard as you want to. But always make sure: when you stop crying, you’ll never cry for the same reason again.
    • Forget what hurt you, but never forget what it taught you.
    • Sometimes, the best way to get a person’s attention is to stop giving them yours.
    • The only thing left to do is forgive and forget. I want to forgive you and I want to forget you.
    • Don’t cry over someone who wouldn’t cry over you.
    • At some point, you’ll have to realize that some people can stay in your heart, but not in your life.
    • Your time is precious. Do not waste it on anyone who doesn’t realize that you are too.
    • So many girls fall in love with the wrong guys, simply because the wrong guys say the right things.
    • Tears are the rain of life. Nothing grows without water.
    • Letting go is something you do when you still love someone, but just don’t believe in them anymore.
    • When your ex says ‘you’ll never find anyone like me’, reply with ‘that’s the point.
    • Instead of wiping away your tears, you should wipe away the people that made you cry.
    • Some people aren’t meant to be in our lives forever. Some are just passing through to teach us a lesson.
    • The biggest mistake a girl can make is thinking that the guy who broke her heart once won’t do it again.
    • If you leave without a reason, don’t come back with an excuse.
    • Don’t chase them; replace them.
    • Cry as hard as you want to. But always make sure: when you stop crying, you’ll never cry for the same reason again.
    • A good apology has three parts: 1. I’m sorry, 2. It’s my fault, 3. What can I do to make it right?
    • Don’t keep running back to the one person that you need to walk away from.
    • Cry a river. Build a bridge. Get over it.
    • Don’t leave something good to find something better. Once you realize you had the best, the best has found better.
    • Don’t trust too much. Don’t love too much. Don’t hope too much, because that too much can hurt you so much.
    • Once you have feelings for someone, it will always be there. You may not like them anymore, but you still care.


    Advantages of wearing hijab

    Diya Hanun | 12:21 PM | | 1 Awesome Comment's
    لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎



    Pengalaman Jadi Facilitator

    Diya Hanun | 12:01 AM | Tuesday, June 18, 2013 | 8 Awesome Comment's
    لسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُl‎

    hyee...lama dah tak buka blog..
    Minggu lepas diya jadi faciltator dekat IUKL..

    pelik pulak muka diya ni


    Memang seronok lah sebab dapat pengalaman baru..
    Dapat kawan baru, dapat lebih berani dan tahu cara-cara untuk bergaul 
    dengan orang ramai dan memimpin orang..
    So 11 June diya datang universti ada meeting tentang pembahagian tugas dan aturcara majlis..
    12 June
    Hari pertama start jadi faci,pagi tu sampai pukul 4 petang kitorang ada tugas untuk pendaftaran..
    Ramai la jugak jadi faci..ada 22 orang tak campur comitte..
    so kitorang dipairkan dengan lelaki dan perempuan..
    so pendek cerita, pagi tu diya jadi penyambut tetamu..
    ini adalah antara gambar para facilitator dan committe yang terlibat pagi 12 june..
    Ada international student jadi faci dari kazakhtan,indonesia,sudan dan nigeria
    So entry diya hari ni akan mnceritakan pengalaman jadi faci only..
    disebabkan iukl dah upgrade jadi university swasta international..so everything in english...




    yang abang tu project manager untuk intake ni nama dia syed




















    so petang tu student dibahagikan ikut grup..diya lead group nombor 6 dengan zaheen..
    nilah group ore nokum..hehe..cuba cari diya..

    Malam tu ade sesi ice breaking..kena cari nama group, lantik group leader buat logo dan flag group dan buat valkyrie,so bincang2 diorang setuju nak bagi nama group ure nokum..hehee..
    maksudnya one intention in indian language..
    nasib baiklah budak2 diya ni local students..diya punya group tak ada international..

    Bincang nama group

    Buat valkyrie

    Buat flag

    tapi group lain ada la jugak..tapi tak ramai pun yang ikut serta dalam induction or we call it as orentasi..
    lebih kurang 100 lebih..
    Diya tak tinggal hostel so kena lah ulang alik dari rumah..ambil masa setengah jam nak sampai universti..
    Letih memang letih..

    13 june
    Diya datang lambat..hihii..patut pagi pukul 7 dah kena ada..untuk senaman pagi..tapi diya tak ikut serta..
    biarkan diya punya faci partner ambil alih sekejap..so start dalam pukul 8 macam tu kitorang para facilitator
    kena berdiri sampai pukul 12.00 untuk acara formal..Letih wey..student duduk kitorang berdiri..
    Lepas tu..petang tu ada aktiviti outdoor..
    malam tu pulak kitorang ada satu aktiviti nama dia missing cat..
    ahaha..nak tau game dia macam mana?

    student akan di blind fold..

    diorang akan dibawa oleh para faci diorang dekat tempat yang diorang tak tahu..padahal dekat je..

    Ni anak2 diya yang diya tinggalkan sekejap..hehe

    kat sini lagi

    again

    again

    dan lagi..heheee...

    dan lepas tu mulalah misi diorang cari group masing2 berdasarkan nama binatang yang telah diberikan oleh faci,-kucing,lembu,itik dan ayam...
    seo berbunyilah diorang..bising je..hehe..
    tapi akan ada satu kucing sesat..sekor je..
    Pelajaran dari game ni ialah untuk mendidik agar tidak membiarkan orang lain bersendirian..pentingnya 
    persahabatan dalam kehidupan..kalau tak memang kita jadi the only missing cat yang ada..

    ni time makan..diorang kena pikir pasal nak buat persembahan apa dalam talent show..

    14 june 
    Last day..ada explorace..
    Diya share picture jelah ye..
    tu bff diya yang buat peace..jaga checkpoint-eiyqa dan kader

    ni group ore nokum

    ustaz masjid iukl

    Faci yang jaga checkpoint..yang bahagian kanan  tu budak yemen..nadir name ea..
    lg sorang tu razimi namanya

    awek comel ^_^

    peace

    checkpoint lain ayna dan izat

    diorang tengah buat valkyrie



    yang baju kuning tu group leader..

    teka bape litter air ada dalam tu

    faci checkpoint lain-yasmin

    counsellor kitorang dekat iukl


    Satu..

    faci jaga checkpoint..adini and faiz

    ni depan hostel

    Faci zaheen dan hanu di blok fabe

    dekat blok architecture
     
    buat task

    denda

    the photographer-ayie

    anak2 buah diya

    ni pun sama

    dekat checkpoint last..src room
    (student representativr consultant room)

    orang kuat


    mereka

    me and my childrens

    tengah ready nk buat persembahan

    para photographers ayie dan aiz

    gift namanya

    ni fakhrul dan jay

    tengah lepak diya dan eiyqa

    So aktiviti kitorang berakhir dalam pukul 1 pagi..
    Masa talent show tu best..hehe..tengok diorang buat performance..tp x amek gambar sebab diya record..
    yang bestnye..semua tertipu ingat para faci ni dah tua..
    sebenarnya kitorang tak boleh bagitahu umur sebelum malam talent show..so semua panggil diya kak diya..
    walaupun umur 19 tahun...budak yang 23 tahun pun panggil kak diya sebab ingat diya dah keje,,
    hehee..
    last2 bila dekat depan para faci kena reveal umur diorang...
    budak2 terkejut diya baru 19 tahun..n semua faci still muda lagi..
    ahaa..
    kelaka jelah.. :) walaupun penat memang diya dapat banyak pengalaman :)
    walaupun agak stress dengan management programme ni,,tapi bila dah last tu memang rasa bersyukur
    sebab berjaya habis dengan jayanya..
    Alhamdulillah :)

    Begitu lah cite diya..hehe...The End^_^