20 Tips melupakan seseorang

Diya Hanun | 4:36 PM | Monday, December 31, 2012 | 79 Awesome Comment's
Assalamualaikum



Pernah suka dekat someone tak? Dan susah kan nak lupakan mereka yang telah kita sukai tu..
Meh nak bagi sikit tips nak lupakan seseorang..


1.  Busykan diri dengan buat aktiviti yang boleh membuatkan kita rasa masa berlalu dengan cepat contohnya tolong mak masak kat dapur ,tolong ayah buat kerja takpun ajar adik buat homework.

2.  Buat aktiviti riadah dan rekreasi yang boleh menenangkan diri seperti jogging,futsal or body building. Dengan cara ni kita dapat hilangkan kesedihan dan lepas geram dengan cara yang sihat.

3.  Mencuba sesuatu yng tak pernah dicuba contohnya selama ni tak pernah tengok korea pergilah layan korea, tak pernah baca novel tiba2 baca novel..*tak pasal2 orang tengah sedih mana ada mood layan semua ni.

4.  Jangan layari laman sosial untuk luahkan kesemua kesedihan. Lagi bertambah sedih adalah. Kalau boleh berhenti buat sementara waktu.

5.  Kalau tak dapat buat yang atas tu, remove je orang tu dari friend..yelah kalau dia still jadi kawan kita mesti kita asyik nak usha picture baru, baca komen2 dari kawan dia, baca status dia lah..last2 kita yang sakit hati sendiri..alik2 masuk bilik nangis..

6.  Buang segala-galanya tentang dia, buang pic dalam fon, mesej2 romantik semua tu
*khas buat perempuanlah sebab diorang ni suka simpan mesej dari someone yang diorang suka sebab masa rindu boleh baca balik...ye tak? Eeeh jangan2.. takkan nak nangis lagi sebab dia kot!
pergi padam semua tu.. Buang sekali no fon dia..dan kebanyakan orang lebih memilih untuk menukar nombor telefon..

7.  Cari crush lain aka suka pada orang lain..kan banyak lagi orang lain kat dunia ni macam artis korea ke, zayn malik ke, justin beiber ke...oooppsss..k jb x ada dalam senarai.. :P cara ni saja dilakukan sebab saja  tak nak korang suka someone yang dah lukakan hati korang tu..

8.  Cari benda negatif yang boleh buat korang rasa ish menyesal suka dia tu,.*tak digalakkan kerana  boleh membawa permusuhan..

9.  Luangkan masa dengan keluarga, kawan2 atau anak kucing ke arnab ke ayam ke atau apa sahaja haiwan peliharaan kerana dapat merangsang minda tenang korang..Tapi jangan pulak lepas geram kat diorang..kesian..

10.  Dengar lagu untuk merangsang minda tenang.. :)

11.  Makan banyak2..ramai kata kalau ada masalah boleh lah pergi makan..tapi hati2 nanti jadi comel pulak awak2 tu ;)

12.  Pergi tido...nanti tak lah rasa sedih..bangun tido sedih lagi pergi tido lagi..lol..dejavu

13.  Makan coklat..orang kata makan coklat dapat merangsang mood.. *yang ni diya selalu buat..

14. Keluar berjalan2..kalau perempuan pergilah shopping, kalau laki pergi lepak kat tasik2 tenangkan minda..takpun pergi masjid :)

15. Layan movie kat wayang or download movie secara free dari internet :P tengok youtube ke.. best sikit :)

16.  Nangislah jika ini membantu korang rasa lebih lega..

17. Kalau boleh cuba jangan memikirkan si dia..kalau terpikir berusaha untuk hilangkan dia dari fikiran...

18.  Pergi ambil air sembahyang..

19.  Solatlah..Mohon pada Allah..inilah cara terbaik untuk kita melupakan orang itu dengan cara menangis pada Allah..

20.  Nak lagi best pergilah baca Al-Quran..

>> TIPS YANG PALING BERKESAN ADALAH DENGAN CARA MENDEKATKAN DIRI PADA ALLAH..bukan pergi clubbing ok?<<

Sangat2 dianjurkan ialah korang selawat banyak2 bila rindu dia and tak nak rasa perasaan itu sebab ini memang membantu korang menghilangkan sedih.. :)

AMARAN TEGAS  DARI DIYA : JANGAN CUBA2 MELAKUKAN AKTIVITI YANG BOLEH MEMBAHAYAKAN NYAWA..ADA LAGI ORANG LAIN YANG LEBIH LAYAK UNTUK AWAK2 SAYANGI..

Dah sampai masa nanti sampailah jodoh tu...KITA SABAR YEAH?  :)




What i feel now

Diya Hanun | 4:30 PM | Sunday, December 30, 2012 | 4 Awesome Comment's





Giveaway partner diperlukan segera!

Diya Hanun | 11:49 PM | Saturday, December 29, 2012 | 10 Awesome Comment's
Assalamualaikum :)

hEYAAA~ ada adik comel ni mintak tolong kita semua..
Tolong menolong itu amalan mulia kan? 

Boleh tolong Diya tolong dia tak..hehe..kira tolong adik ni lah. 

So sesiapa yang rasa layak atau boleh menjadi partner giveaway adik Alya ni..
sila bagitahu adik alya dekat komen entry dia atau chatbox dia..sebab dia amat memerlukan partner untuk segmen giveaway nya yang pertama 
tudia Diya dah siap besarkan font tu dah.....

Sesi mempromote blog: (bekas promoter lah katakan Diya ni )

Header dia comel je..n blog dia pun comel..ehem3...tuan dia dah tentulah comel jugak :P

owner Header blog just call ALYA..
MEH FOLLOW BLOG ADIK NI RAMAI2~

---------------->http://ordinaryalyaa.blogspot.com/  <-----------



P/s : Adik maaf sebab tak dapat tolong jadi partner dapat tolong promote je..sebab terlampau busy dengan assignment.. Harap ni dapat membantu ea ^_^

Header baru

Diya Hanun | 11:43 PM | Friday, December 28, 2012 | 3 Awesome Comment's
Assalamualaikum

Perasan something tak kat blog Diya nie?
hehe..YEAY..HEADER baru~
*menari2 kejap~ 

hehe...sebab dah boring dengan header yang sebelum nie..so buatlah baru..
tak colourful macam dulu..saja nak menunjukkan kematangan..
cewah padahal perangai tak matang langsung! phui~ 

Diya rasa yang lama lagi Diya suka..tapi dah boring sangat sebab dah lama guna header nie..8 bulan kot..huhuu...


So ni yang baru..ada picture diya tengah pegang portfolio bag~ 



p/s: korang rasa ok tak? 


Kenapa kerap mimpi dia?

Diya Hanun | 11:12 AM | | 3 Awesome Comment's
Assalamualaikum

Argh...stress lah...
hari-hari termimpi orang yang sama..kalau bukan malam tak pun siang...
dalam sehari tak sah kalau dia tak muncul..Kenapa macam nie..
hari-hari dia muncul..
Lagi Diya tak nak pikir lagi dia muncul..
Kenapa lah..grrrr... kenapa kau muncul! 
Apa kau nak dari aku~ aaaaaa~
*gigit laptop macam gambar kat bawah ni..


Follower yang ke 666

Diya Hanun | 11:29 AM | Thursday, December 27, 2012 | 1 Awesome Comment's
Assalamualaikum

(((( ;゚Д゚))) nombor follower yang cantik hari ni...666
Alhamdulillah tak sangka dah bertambah dah follower diya ni
waaaah terharu~ヽ(´ー`)人(´∇`)人(`Д´)ノ meh sep sikit..
hehe~  Tanpa banyak membuang masa,cewah macam tengah buat ucapan pengawas pulak ea..
Meh Diya nak review follower diya yang ke 666 ni..



Yang diya tahu lah kan,nama tuan punya blog kat atas ni ialah Riiri
Comel je header dia ni (‐^▽^‐)dan blog dia pun comel jugak..


Meh pakat ramai2 follow blog dia nie (☞゚ヮ゚)☞ KLIK SINI☜(゚ヮ゚☜)






Girls with hijab around the world

Diya Hanun | 9:01 PM | Tuesday, December 25, 2012 | 11 Awesome Comment's
Assalamualaikum

Hari ni diya tertarik dengan style dan cara pemakaian hijab di seluruh dunia..
gambar ni diya curi dari ''mr. Google'' tapi diya jumpa beberapa je..huhuu
heheee...Jom cuci mata^_^
`
American girls(diya suka style budak yg pakai cap tu) swag~

Russian

Afghanistan

Palestine 

Nigerian

African


kashmir,india

USA

Moroccon

Tajikistan

Spanish

persian

Egypt

Albanian

Berlin

Chinese

Europe

Bosnia

indonesia

Pakistan

Malaysia :D

tak semua country yang diya jumpa..tak tau lah macam mana muka perempuan dari 
country lain kalau diorang pakai hijab..mesti cantik kan..

Asal Usul solat 5 waktu

Diya Hanun | 10:24 PM | Monday, December 24, 2012 | 11 Awesome Comment's
Assalamualaikum

Tadi time tengah ''menggooglekan" diri mencari maklumat untuk assignment pengajian Islam diya terjumpa Info tentang solat 5 waktu..so tak nak ilmu ni jadi sia-sia Diya nak share..Harap bermanfaat ^_^

ASAL USUL SOLAT 5 WAKTU 



SUBUH:

Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Subuh ialah Nabi Adam a.s., iaitu tatkala baginda keluar dari syurga lalu dihantar ke bumi. Perkara pertama yang dilihatnya ialah kegelapan dan baginda berasa takut yang amat sangat. Apabila fajar Subuh telah keluar Nabi Adam a.s. pun bersembahyang dua rakaat.

# Rakaat pertama:- Bersyukur baginda kerana terlepas dari kegelapan malam.
# Rakaat kedua:- Bersyukur baginda kerana siang telah menjelma.

ZOHOR:


Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Zohor ialah Nabi Ibrahim a.s., iaitu tatkala Allah s.w.t. telah memerintahkan padanya agar menyembelih anaknya Nabi Ismail a.s. Sedang seruan itu datangnya pada waktu tergelincir matahari, lalu sujudlah Nabi Ibrahim empat rakaat.

# Rakaat pertama:- Bersyukur bagi penebusan.
# Rakaat kedua:- Bersyukur kerana dibukakan dukacitanya dan juga anaknya.
# Rakaat ketiga:- Bersyukur dan bermohon akan keredhaan Allah.
# Rakaat keempat:- Bersyukur kerana korbannya digantikan dengan tebusan kibas.

ASAR:

Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Asar ialah Nabi Yunus a.s., tatkala baginda dikeluarkan oleh Allah dari perut ikan nun. Ikan nun telah memuntahkan Nabi Yunus di tepi pantai sedang ketika itu telah masuk waktu Asar. Maka bersyukurlah Nabi Yunus lalu bersembahyang empat rakaat kerana baginda telah diselamatkan oleh Allah daripada 4 kegelapan iaitu:

# Rakaat pertama:- Kelam dengan kesalahan.
# Rakaat kedua:- Kelam dengan air laut.
# Rakaat ketiga:- Kelam dengan malam.
# Rakaat keempat:- Kelam dengan perut ikan Nun.

MAGHRIB:


Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Maghrib ialah Nabi Isa a.s., tatkala baginda dikeluarkan oleh Allah dari kejahilan dan kebodohan kaumnya, sedang waktu itu telah terbenamnya matahari. Bersyukurlah Nabi Isa lalu bersembahyang tiga rakaat kerana diselamatkan dari kejahilan tersebut, iaitu:

# Rakaat pertama:- Untuk menafikan ketuhanan selain daripada Allah yang Maha Esa.
# Rakaat kedua:- Untuk menafikan tuduhan dan juga tohmahan ke atas ibunya Siti Mariam yang telah dituduh melakukan perbuatan sumbang.
# Rakaat ketiga:- Untuk meyakinkan kaumnya bahawa Tuhan itu hanya satu iaitu Allah jua, tiada dua atau tiga.

ISYAK:

Orang yang pertama mengerjakan sembahyang Isyak ialah Nabi Musa a.s. Pada ketika itu Nabi Musa telah tersesat mencari jalan keluar dari negeri Madyan, sedang dalam dadanya penuh dengan perasaan dukacita. Allah lalu menghilangkan semua perasaan dukacitanya itu pada waktu Isyak yang akhir. Lalu sembahyanglah Nabi Musa empat rakaat sebagai tanda bersyukur.

# Rakaat pertama:- Dukacita terhadap isterinya.
# Rakaat kedua:- Dukacita terhadap saudaranya Nabi Harun.
# Rakaat ketiga:- Dukacita terhadap Firaun.
# Rakaat keempat:- Dukacita terhadap anak Firaun.

 ..sekadar berkongsi.. 

I have a tumblr

Diya Hanun | 11:35 PM | Sunday, December 23, 2012 | 4 Awesome Comment's

Assalamualaikum!

Waahhhhh...hehe..
cuti seminggu..walaw~
tapi banyak na lak assignment..huhuu...
YEAY~ diya dah ada TUMBLR~

Best lak rasa tumblr nie..ececehhh..padahal baru je buat beberapa hari lepas..
dan tak tahu lah macam mana nak edit dia...
Rasa2 kalau blog nie senang..huhuu...
Lepas ni boleh lah letak ayat2 jiwang dalam tu..hew3~
Nak tengok tumblr diya ?
MEH SINI

Tapi sejujurnya Diya masih tak tau lah nak main tumblr ni..huhu
tapi yang diya suka satu je!
Background dia macam nak sama dengan blog diya ni..hihi
sape2 yang ade tumblr tu meh lah bagi diya follow^_^

errr tak taw lah nak letak pic ape...
hehe...







The end?

Diya Hanun | 8:37 PM | Monday, December 17, 2012 | 5 Awesome Comment's
Assalamualaikum
HARI-HARI BUSY....huhuhuu..
btw kat univrsty diya non muslim asyik sebut pasal 
21 ary bulan nie je..diorang kata the end of the world..
hmmm...Wallahualam...
Tak tahulah..kita sebagai orang islam teruskan jelah hidup...
Sabda Nabi saw,
“Sekiranya Kiamat akan berlaku sedang di tangan kamu ada sebiji benih, dan selagi Kiamat belum berlaku sedangkan kamu masih berkesempatan untuk menanamnya, maka tanamlah biji benih itu”.

dan ada juga yang mengatakan

“Apabila engkau memiliki sebiji kurma di tanganmu maka tanamlah. Meskipun besok akan kiamat, semoga engkau mendapat pahala” [HR Imam Ahmad]



p/s: kucing ni tiada kena mengena dengan entry...just tak ade picture je nak letak..hehe :)

i+you=love

Diya Hanun | 9:40 PM | Saturday, December 15, 2012 | 1 Awesome Comment's
Assalamualaikum


Dear someone that i love,

I dont know what is your feeling towards me right now..
Do u still love me or not..
What is our relationship now...
I also dont know..
I AM SPEECHLESS NOW..
I am tired being with you..
tired being played by you...
Tired waiting for you...
My heart is tired...
Its now time to let my heart a break......
But if someday we meet again..
I REALLY WANT YOU TO KNOW THAT:
I LOVE YOU!

أحبك يا حبيبي

p/s: I + you = love








Did you know ?

Diya Hanun | 11:26 PM | Friday, December 14, 2012 | Leave a Comment Here (^_^)/
Assalamualaikum..


One upon a time in Princeton, A man hired a taxi and asked the taxi driver do you know how to go to Albert Einstein house.. then the driver replied '' every body knows where sir Albert Einstein house is''.. and he continued and asked '' do you want to meet sir Albert Einstein?''.. the person who hired the taxi replied '' I am the Albert Einstein '' :P and he said '' I don't remember the way to my house''.. This was a real incident happened when he was living in Princeton.. he used to forget the way of his own house every time!!
^_^




p/s : Sharing from a page of facebook..  ;)


Speechless

Diya Hanun | 8:44 PM | Saturday, December 8, 2012 | 5 Awesome Comment's
Assalamualaikum 

ok Takde pape nak dikatakan..just nak share gambar diya sahaja..
hehe..ok lah komen sikit..nie pic semalam diya keluar dengan bestie diya..name dia ain..
wahhh happy betul..hehe


kecik lahai diya >_<


ok nak cubit sikit ain nie..sebab dia chubby sangat >_<

p/s : ok kan dah kata tak ada pape nak diperkatakan..hehe :P