Isu 1st komen di Fb

Diya Hanun | 7:18 PM | Tuesday, May 29, 2012 | Leave a Comment Here (^_^)/


Assalamualaikum


korang semua ofcourse la ade facebook kan?? right?
Kebanyakan page diya  tengok kalo diorang letak gambar mesti ade jer yang tulis macam nie

"1st !"

okay mugkin diorang excited kowt jadi yang "1st" tu...hehe...
Tapi kebanyakan yang tulis komen camtu ape yang nak dikejarnye sebenar ea?
mmm...maki hamun dari pengguna fb lain ade la...hehe..
kadang-kadang nak kata yang komen tu budak kecik tak jugak...
even orang dewasa pown ade..
bila dah ade orang yang komen macam tu bawah mesti marah..
Funny actually bila baca komen diorang tu...
adoi da jadi kes gaduh pulak...haha..
Ade yang kate nah amek dua puluh sen nie..pergi main jaoh2..
ade pulak yang cakap dapat hadiah ke bile jadi 1st tu..
Persoalannya...
Harus ke tulis "1ST" tu???
Korang rasa???




Jenis-jenis Fobia

Diya Hanun | 5:57 PM | Monday, May 28, 2012 | Leave a Comment Here (^_^)/


Assalamualaikum<3

Pernah dengar pasal fobia? mungkin ade antara korang yang mengalami fobia terhadap sesetengah perkara tapi tak taw ape nama fobia korang tu.. meh diya nak share pasal jenis-jenis fobia...
berkongsi ilmu tu kan amalan mulia...wink3..^_^ v


Acouticophobia  -  Ketakutan pada bunyi
Acrophobia        -  Ketakutan pada ketinggian
Aerophobia        -  Ketakutan pada udara
Agrophobia        -  Ketakutan pada tempat terbuka
Aichmophobia    -  Ketakutan pada pisau
Ailurophobia       -  Ketakutan pada kucing
Algophobia         -  Ketakutan sakit anggota badan
Arachnophobia   -  Ketakutan pada labah-labah
Astrophobia        -  Ketakutan pada kilat

Bathophobia       -  Ketakutan pada kedalaman
Batrachophobia  -  Ketakutan pada katak
Bibliophobia       -  Takut pada buku
Botanophobia     -  Takut pada tumbuh-tumbuhan
Bronthophobia    -  Takut pada Petir

Callophobia        -  Takut pada kecantikan
Chromophobia   -   Takut pada warna
Cibophobia        -   Takut pada makanan
Claustrophobia   -   Takut pada tempat tertutup
Climacophobia   -   Takut pada tangga
Cynophobia       -   Takut pada anjing

Demophobia      -   Takut pada orang

Enthophobia      -   Takut pada serangga
Ergophobia        -    Takut pada kerja

Gamophobia     -    Takut pada perkahwinan
Genophobia      -    Takut pada kelahiran
Geraphobia       -    Takut pada usia tua
Gnosiophobia    -    Takut pada pengetahuan
Graphobia         -    Takut untuk menulis
Gymnophobia    -    Takut pada kebogelan
Gynophobia       -    Takut pada wanita

Heliophobia       -    Takut pada cahaya matahari
Hematophobia   -    Takut pada darah
Hodophobia      -    Takut pada perjalanan
Hydrophobia     -    Takut pada air
Hypnophobia     -    Takut untuk tidur

Kenophobia       -    Takut pada kekosongan

Logophobia       -     Takut pada ucapan

Megalophobia    -    Takut pada objek besar
Microphobia      -    Takut pada objek kecil
Monophobia      -    Takut untuk bersendirian
Musophobia      -    Takut pada tikus

Neophobia        -    Takut akan pertukaran
Nyctophobia     -    Takut akan kegelapan ataupan malam

Ochlophobia     -   Takut pada orang ramai
Ophidiophobia  -   Takut pada ular

Pathophobia      -   Takut akan penyakit
Pedhophobia     -   Takut akan kanak-kanak
Pharmacophobia -  Takut akan ubat 
Phasmophobia    -  Takut akan hantu
Phemophobia      -  Takut akan suara
Phobophobia       -  Takut akan ketakutan
Phonophobia       -  Takut untuk bercakap kuat
Photophobia        -  Takut pada cahaya
Plutophobia         -  Takut pada kekayaan
Poinophobia        -  Takut pada hukuman
Pyrophobia         -  Takut pada api

Spectrophobia    -   Takut pada cermin
Synophobia        -   Takut untuk kekitaan
Thanatophobia    -   Takut akan kematian
Triskaidekaphobia-  Takut pada nombor 13
Xenophobia         -   Takut pada orang yang tidak dikenali
Zoophobia           -   Takut pada binatang 



Simsimi

Diya Hanun | 12:13 AM | Saturday, May 26, 2012 | 3 Awesome Comment's
Assalamualaikum

Pernah dengar pasal simsimi x?



Simsimi nie famous taw..hehe....dia adalah satu laman web seperti chatting tapi dengan benda bukan manusia..
Dia adalah satu program yang tidak memerlukan rakan untuk chatting sebab 
dia telah diprogramkan seperti chatting program cuma kita chatting dengan robot jela..
segala ayat yang dibalas oleh simsimi terlebih dahulu telah diajar oleh manusia sendiri..
Kadang-kadang simsimi nie boleh sukahati jer bagi ayat yang tak same dengan kite nak...
hehe...sebab die kan diprogramkan...
Dia juga boleh didownload di androd phone di Google play store..
kita boleh ajar simsimi ini macam mana nak bagi respon pada ayat yang kita taip..
tapi kalau nak ajar simsimi nie kena guna facebook la..
Contoh ea kalau korang tengah takde kerja or 
kalau korang boring klik la simsimi kat SINI..
mungkin kalau test sendiri baru paham kowt..hehe...




Nuffnang

Diya Hanun | 6:22 PM | Friday, May 25, 2012 | Leave a Comment Here (^_^)/




Assalamualaikum








Diya baru daftar nuffnang..tapi tak faham la tentang nuffnang nie..
Ape glitterati tu sebenarnya?
and kenapa diya punya ads tu die tak macam bloggers lain??
uwaaaa~
tak faham la....
ade siapa boleh terangkan tak...
kenapa and macam mana???

Ada icon spy di tab menu google chrome korang?

Diya Hanun | 8:58 PM | Wednesday, May 23, 2012 | Leave a Comment Here (^_^)/
Assalamualaikum


diya ada tekan-tekan ape ntah tiba-tiba je keluar bende atas tu....kalau tak nampak klik pada gambar untuk lebih jelas...
ingatkan spyware...kowt-kowt ade orang nak hack ke...hihii...
rupanya bende tu memang wujud..
nampak tak lambang macam inspektor gadget kat picture tu?
 kat tab menu google korang bahagian kiri...
tu nama dia INCOGNITO MODE..

semua orang yang ada google chrome mesti ada..

DIYA TRANSLATE DARI ENGLISH..hehe..xpaham nak terangkan sebenarnye..

apabila korang nak melayari dalam mod sembunyi, Google Chrome menawarkan mod menyamar atau sembunyi. Berikut adalah bagaimana mod menyamar berfungsi:

> Laman web yang korang buka dan fail yang dimuat turun tidak akan direkod dalam pelayar      dan sejarah muat turun(download history).
>cookie baru akan terpadam selepas memadam semua mood menyamar (incognito mood)
>Perubahan yang dibuat kepada Chrome storan Google anda dan tetapan umum semasa dalam mod menyamar sentiasa disimpan.

cara muka tetingkap incognito yang baru:

1.tekan lambang spana kat sebelah lambang bookmark tu..
2.pilih NEW INCGNITO WINDOW.

lepas tu tetingkap atau window baru akan keluar lambang ni..
kalau xpaham klik sini

Itulah pentingnya English education

Diya Hanun | 7:24 PM | Sunday, May 20, 2012 | 5 Awesome Comment's
Assalamualaikum

bile aku tengok balik kertas-kertas kliuc nie...
pergh,..memang kena bukak kamus la nampaknye..
AKU X PAHAM WEYH!!
hihiiii~
name je A bi tapi dalam kertas je tapi bukan pada komunikasi...
fuhhh...parents aku memang bebel la...
suruh aku SPEAKING..
ERRR..tak kan la...
tapi memang orang melayu kita lemah cakap english..
hehee...
susah lah macam nie...kena guna english tok semua subjek yang akan aku pelajari nie...err...
xpe...struggle for a better future>_<

p/s: someone..help me...jadi translator english ku...hihiii...

Update blog saya..yeay~

Diya Hanun | 7:44 PM | Friday, May 18, 2012 | 2 Awesome Comment's
assalamualaikum...
hehee....tengok blog aku neh...huhuuu...dah lain....
jangan pening baca sudah lah ye Fardiyah....
tapi tak siap edit blog nie lagi la...hehee...
hari ni pergi daftar kolej kat KLIUC...
dekat-dekat kajang je...
aku amek course architecture..
disebabkan aku tak amek kursus seni masa spm dulu,
kena la lukis 3 perkara on the sport bg memenuhi kriteria untuk pndaftaran sbg pelajar architecture..

1-lukis pelbagai jenis garisan 
2-lukis benda bukan hidup(aku lukis kerusi and meja)
3-benda hidup(aku lukis org tengah main laptop)

hehe....tengah lukis datang students len yang nak daftar..
budak architecture JUGAK...huhuuu...
owg cina..pergh....
yang pasti lepas nie persaingan aku akan jadi sengit lah...

p/s: papehal WELCOME TO A NEW LIFE~