CUCUR BAWANG & KOPI O

Diya Hanun | 5:05 PM | Monday, January 31, 2011 | 3 Awesome Comment's
Akhirinya!!! yeaahhh...aq da berjya mmperoleh kad aku sendiri....boleh la aku dpt diskaun kalu beli buku banyak2...
heheee....smlm aku g beli buku rujukan bio,chmist n physics....tu pown gne duit akak aku...hehe...
pujuk2 dpt gak beli....almaklumlah...org baru dpt gaji nie xkedekut nak belanja org...bila da pokai...
mule wat muke ketat....ngeh3.....then....ttbe akak aku baek sgt nk watkan aku kad pustaka rakyat....akhirnya...sah2 atas nama aku....weee~ sonok la....
aku kalau da g kedai buku macam2 aku beli....xtaw nape aku mmang gler kalau nmpak kedai buku....
igt an nak beli komik...tapi akak aku xbg...then ttbe lak akak ku terkenan dgn satu buku novel nie...
tajuk ea CUCUR BAWANG DAN KOPI 'O'.....
gmba dpn:

SINOPSIS:
Siapa sangka, cucur bawang telah mempertemukan mereka dalam satu "sketsa perang"
di tepi jalan. Dari insiden itu mereka bagai dijodohkan untuk bersua lagi. Kerana terdesak, Rudiana terpaksa berkahwin dengan Iskandar atas dasar kerja semata-mata. Bila sudah duduk serumah...mulalah berputik satu perasaan aneh dalam hati mereka walaupun masing-masing keras kepala. Perkahwinan mereka hanya sekadar di atas kertas dan terus menjadi rahsia. Kemunculan Khairulnizam membuatkan Iskandar gelisah bila kawan baiknya itu tertarik dengan isterinya Rudiana..Mampukah Iskandar melihat isterinya menjadi kekasih kawan baiknya sendiri....?? 
Hmmm...korang bacelah sendiri...hehe...
tapi nie First time aku berjaya menghabiskan novel giler tebal neh....
tapi mmg best kowt...ala2 korea gitu lorh...
hehe....Layan kowt citer die...huhuu....

p/s: Xtaw la bape jam aku abezkan nak bace buku nie...suspen manjang...heheee.....


BLOG IS ONN AGAIN...

Diya Hanun | 2:12 PM | Sunday, January 30, 2011 | 1 Awesome Comment's
heheee...poyo la aku nie...kate da x on da blog....tp aku nak citer gak la....
Jumaat semalam merentas desa~ weeee
aku sonok giler....
dapat no 1 bg kategori perempuan 1...
xsangke kowt...tapi, yg pasti aku akan masuk daerah....tah la...aku xsure arr dpt menang ke x kali nie...
tp yg pasti MAJULAH SUKAN UNTUK NEGARA!!! yeah!!!
hah...
da start cuti sekolah da!!!! weeeeeeee~~~~~~~
sonok nye.....
MANFAATKAN CUTI NEH SEBAIKNYE!!!!
heheeee....
tp mmg sure arr aku akn manfaatkan ea sebaiknyer.....
.....


P/S : MOood aku tgh bercuti la skarang neh....heheeee....
dapat g pantai pown best gak sekarang neh...heheee.....tp musim ujan la....bhye....

WHEN TIME CHANGE,PEOPLE CHANGE...

Diya Hanun | 6:31 PM | Wednesday, January 19, 2011 | 1 Awesome Comment's
Betol kate pepatah inggeris nie....
semua orang akan berubah...
even kawan2 yang dulu sekepala maybe sekarang da berubah angin...
biase lah...da meningkat umo...
kalau dulu zaman budak2 boleh men dgn kwn yang xsame jantina...kini masing2 spt da tahu batas2 diorang...bagosla....
tapi, bile zaman da berubah tu perasaan pown mula la berubah....
then orang yang dulu single kini mnjadi mingle....
bile pentingkan buah ati sendiri,kawan always tersisih...
dan salah faham selalu berlaku...
dan seringkali persahabatn yang dibina sejak sekian lama menjadi putus...
semua gara2 sikap yang tidak sefahaman lagi....
walaupun sayang sangat kat buah aty tu...
janganlah sampai lupekan kawan plak ...
taw la kawan boleh dicari dan kasih susah nak dapat...cewaahh...
tapi kalau da jodoh xkemane de....
tapi walau apee pown kawan tetap yang utama...
jangan cari alasan untuk memutuskan persahabatan...
benci mane pown kite pade kawan kite tu...
die tetap kawan kite...
tu perkara yang x mungkin kita elak...
tp as a friends kena la ngerti seyh...
coz kite kena sedar,,
when time change,people change...

Kuih batik..

Diya Hanun | 6:28 PM | Friday, January 14, 2011 | Leave a Comment Here (^_^)/
hari nie xsangka aku wat kuih batik...
da lame xwat...setelah sekian lame biskut marie xde kat rumah nie....hehe...
tp aku wat cukup makan je...
xbest nyer....
xkenyang la...
tp yang pasti aku berjaya wat...yea^^,

Aku main letak je bahan ape yang aku nak, hik2...

AMARAN:
JANGAN TRY KALAU XMAHU KUIH BATIK KORANG TU XMENJADI TAW....HEHEE...
CARI RESEPI DARI ORANG LAIN..

meh aku kongsi sikit resipi die:

KUIH BATIK..

bahan:
-milo
susu pekat manis cap ape2 je...
-mentega @ merjerin
-biskut marie yang telah dipatah2kan..

cara membuat...
-memule cairkan mentega or marjerin atas api...biarkan dia cair...
-kalau dah cair, masukkan pula susu pekat...anggar jela berape2 yang korang mahu...
tapi banyak sikit la dari mentega or merjerin yang korang letak tu....
-pastu masukkan milo, anggaran ea sampai korang punya sebatian mentega n susu yang da korang mix tadi jadi warna milo iaitu warna coklat....tapi jangan sampai penuh sangat korang letak...t susah nak kacau...
-akhir sekali masukkan la biskut marie....
-sebati kan diorang sampai la dah xleh nak kacau g...
-next masukkan la dalam bekas n then mampat2 kan  sementara masih panas...
keluarkan dari bekas, dah boleh makan.,...


p/s: aku nie memang suke men anggar...bagi sesiapa nak try...kalau xjadi jangan marah aku pulak taw..
aku just nak kongsi je...heheee....nie men anggar je....

Jaga lah mata anda...

Diya Hanun | 2:08 PM | Friday, January 7, 2011 | 2 Awesome Comment's
Kenapa kita kena jaga mata kita??
mate sapekah ini...



maksud aku, jaga mata tu..
kita mestilah jage mata kite dari melihat perkara yang x sepatutnya kita lihat...
tapi sebenarnye aku nak bebel pasal jage anugerah tuhan nie dari rosak or rabun....
Kalau korang perasan atau tak, orang zaman skang nie memang da ramai yang pakai cermin mata a.k.a spek..Even budak tadika pown sekarang nie aku tengok da pakai spek..
huhuu...Aku nak nasihatkan, jaga la mate korang..jangan bagi die rabun...kalau x menyesal taw...macam aku..menyesal giler2 coz x jage mate...

ade orang kate pkai spek nie skema or nerd...cam katak nie?? tol ke??

Aku nie bukan la jenis orang yang suka pakai spek, (xsedar diri tu rabun fardiyah oi) hehe...
bile g mane2 aku akan mengecilkan mate aku kalau nak tengok orang dari jauh...hahax...buruk sungguh tabiat tu...sekarang nie pun kat kelas aku xberape nampak gak....da la rabun jauh plus ngan rabun silau...
adeh bertambah parah tu...
tapi syukur la boleh lagi melihat...sob3....

tengok,kan cantek kalo mate cam bunny tu...hehee..

aku bebel2 nie bukan ape, just nak cakap betapa seksanya aku menjadi rabun...
kena pakai spek lak tu..hehe..hilang kecomelan...cewah(perasan)..hahax..
bagi  sesape yang da memang berkeinginan nak rabun boleh baca cara nie:

~mengadap la tb or laptop n komputer korang tu 24 jam...
~p bace buku kat tempat yang kurang cahaya...
~p pandang matahari lame2..sure berpinar mate korang...
~rajin2 la gosok mate tu dengan tangan...sure kuman akan masuk mate...

JANGAN SESEKALI ANDA MELAKUKAN INI...
aku x suruh pun korang try...aku suruh korang bace je taw....
coz efek nye akan jadi lebih berat lagi kalau mata korang da rabun....
contoh ea

~xdapat tengok benda yang jauh* bagi yang rabun jauh
~xdapat lihat benda yang dekat* bagi yang rabun jauh...
~mata akan berair mase panas or dalam air cond..
~paling penting susah bagi kita nak mengusha cowok or cewek...keh3...

walaupun orang kate skang nie boleh pakai contact lens, tp bende nie pown akan bawak mudarat jika x ikut arahan pemakaian die....
so nasihat Fardiyah...jage la mate tu...jangan la sampai rabun....
xbest rabun nie...huhuu....
nie muke akan jadi bile aku pakai spek:

Aku dah form 5...

Diya Hanun | 5:17 PM | Tuesday, January 4, 2011 | 1 Awesome Comment's

huhuuu...xsangka...da form 5 aku tahun nie....blh kire aku da jadi senior kowt...hehee...
tp dsbabkan aku yg mseh x membesar, orang len menganggap aku sebagai form 1.....sob2...
sadis2...
heheee....tp xkesah la..aku kena igt lagi setahun je nak sekolah sebelum keluar sekolah....memula kena la fokus tok SPM...huhuu...2nd day sekolah je terus start belajar....mathematic lak tu...huhuu..english kire boleh la....tp mathematics and addmath susah nye nak faham....!!
tadi lupe la bawak kalkulator...sob3...xjmpe pown mane aku letak....waaaa....
last2 kena la cubitan manje...huhuu.....
tapi yang xbest nye, aku still dok tempat belakang yg paling ujung dalam kelas aku nie....huhuu...
spek mata aku da kabur la....sob3..sape nk sponsor aku beli kanta..hehee...mestila x ade...
aku gak la kena usaha....pastu td tgk cgu kat dpn, giler silau wa cakap sama lu...huhuu...tp xpela....walau dok kat blakang xberapa nak denga n xbpe nk nmpak ape cgu cakap n tulis kat depan,..tp kite minda kite harus lah sentiasa berada di hadapan dan jangan sesekali tertinggal ke belakang...huhuuu...
usaha mesti diteruskan...
chayok fardiyah chayok!!!!!

SELAMAT TINGGAL MEMORI 2010..

Diya Hanun | 3:16 PM | Sunday, January 2, 2011 | Leave a Comment Here (^_^)/
kalau nak diikutkan, kita mmg da lame masuk tahun baru bagi tahun islam...tp nk diikut tahun masihi kita baru je masuk....sememangnye, tahun masihi dicipta oleh orang barat bagi memenuhi cita-cita dan impian mereka sahaja....tp ape pun kita ttp hidup dlm kalendar yg dicipta oleh orang putih sendiri....

bagi aku 2010 mmg bawa byk memori terutamanya semasa aku dalam tingkatan 4...
macam2 perkara yang menggenmbirakan dan menyedihkan aku rasai tahun 2010...
semua perkara tu bawa kenangan tuk aku....
lwtn dan aktiviti banyak pd tahun 2010...
mmg bez....cuty bulan disember nie pun aku rasa yg paling aku xkan pernah lupe...
walaupun tiada siapa tahu ape pgalaman yang aku lalui...tp biar jela aku sje yg mngetahuinye...
dan aku akan simpan dalam memori aku...aku harap tahun 2011 lebih bermakna untuk aku dan semua orang yang aku sayangi....
jgn lupe....
chayok2~~
SPM TAHUN NIE!!